Περιβάλλον

10/06/2021 - 18:44

up date - Αντιδράσεις για το Θεματικό Πάρκο στην παραλία Σκάλας Ερεσού

Ανακοίνωση από την Τοπική Κοινότητα Ερεσού

Αξιότιμε κ Δήμαρχε,

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την υλοποίηση του Θεματικού Πάρκου στη Σκάλα Ερεσού.

Ωστόσο Μέλη του Συμβούλιου Ερεσού έχοντας πάντα "ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας με τη τοπική κοινωνία και έπειτα από την εκφορά διαφόρων απόψεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το εν λόγω έργο, προχώρησε σε διαβούλευση με τις συλλογικότητες της Ερεσού και πλήθος κατοίκων.

Από αυτή προέκυψε ότι οι σύλλογοι:
 

  • Φορέας ανάπτυξης και προβολής Ερεσού
  • Πολιτιστικός σύλλογος Ερεσσιων ο Φανιας
  • Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων
  • Ιππικός σύλλογος ερεσσού Άγιος Γεώργιος Τατάρια
  • Αθλητικός όμιλος Παπανικολής Ερεσού,
  • Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου
  • Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου
  • Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων νηπιαγωγείου

συμφωνούν με την υλοποίηση του έργου.

Ο σύλλογος..... Θεόφραστος επιφυλάσσετε έως ότου έχει πληρέστερη ενημέρωση.

Επίσης θεωρούμε χρήσιμο και αναγκαίο να υπάρξει, στην Ερεσό, αναλυτική παρουσίαση του έργου από τους αρμόδιους.

Τέλος θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι στην τοποθεσία που επιλέχθηκε για την χωροθέτηση του έργου δεν τίθεται θέμα όχλησης παραθεριστών και λουομένων.

Με εκτίμηση

Τοπικοί σύμβουλοι Ερεσού

Αμερικάνου Άρτεμις

Πλωμαριτογλου Αργύρης

Καράστρατης Ιωάννης

 

 

Ανακοίνωση Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Τοπικής Κοινότητας Ερεσού, η οποία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την τοποθέτηση του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού για την υλοποίηση «Θεματικού Πάρκου» στην παραλία της Σκάλας Ερεσού, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι:

Το Δ.Σ. του Φορέα δεν είναι αντίθετο σε καμία αναπτυξιακή πρόταση του Δήμου, αρκεί να δοθεί η απαραίτητη ενημέρωση για το έργο, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Μόλις λάβουμε τη σχετική ενημέρωση θα συγκαλέσουμε Γενική Συνέλευση προκειμένου να παρθεί η τελική μας απόφαση.

 

 

«Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΡΕΣΙΩΝ

Αγαπητά μέλη και φίλοι/ες του Συλλόγου,

Σχετικά με την υλοποίηση του «Θεματικού Πάρκου» στη Σκάλα Ερεσού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος» κατέληξε στα εξής:

  1. Δεν έχει εκδοθεί απόφαση από το ΣτΕ σχετικά με την οριογραμμή του Αιγιαλού και της παραλίας, συνεπώς η χωροθέτηση που έχει προταθεί μέχρι στιγμής δεν υφίσταται
  2. Δεν είμαστε σύμφωνοι/ες  με τη διεξαγωγή ενός τέτοιου έργου πάνω στην παραλία
  3. Πρόκειται για ένα έργο που θα μπορούσε αναζωπυρώσει και να ανανεώσει το χωριό μας, επομένως σε περίπτωση που ο Δήμος το επιθυμεί τον ενθαρρύνουμε ώστε να βρεθεί νέος χώρος, ο οποίος όμως θα σέβεται τη φύση, το περιβάλλον αλλά και το ίδιο το χωριό μας
  4. Τέλος, οποιοδήποτε έργο υλοποιείται υπό τη διαχείριση του Δήμου, θα πρέπει να γίνεται και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός όσον αφορά τη διατήρησή του, κάτι που δεν έγινε σε αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα όπως το Φοινικόδασος, την παιδική χαρά κ.α.  

 

 

Και οι αντιδράσεις:

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία της Παραλίας Ερεσού

ΝΑΙ στο Θεματικό Πάρκο μα ΟΧΙ στην Παραλία της Ερεσού.(English below..)
Σκοπος του ψηφίσματος αυτού  είναι η Προστασία της φυσικής και παρθένας ομορφιάς της δυτικής πλευράς της παραλίας Ερεσού.
Δεν είμαστε σύμφωνοι/ες με τη διεξαγωγή ενός τέτοιου έργου πάνω στην παραλία (περιοχή Αφεντέλη) και σε κανένα σημείο της παραλίας.

Ταυτόχρονα είμαστε διατεθιμένοι να υποστηρίξουμε την υλοιποίηση του σε νέο χώρο, ο οποίος θα σέβεται τη φύση, το περιβάλλον και την κοινότητα.

Κανένα τσιμέντωμα - καμία παρέμβαση της παραλίας που δίνει παράλληλα μελλοντικό πάτημα για την επιχειρηματική εκμετάλλευση της, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα που την κάνει μοναδική επιλογή μέχρι σήμερα .
Εμείς, δημότες, κάτοικοι, μέτοικοι, Ερεσιώτες από καταγωγή και φίλοι της Ερεσού, ζητάμε την στήριξή σου, για εμάς, για εσένα, για την Γή, για τα παιδιά μας!

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ειναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας!
Στειλτε email στο γραφειο του δημάρχου κ. Βέρρου dimarxos@mwlesvos.gr
 

Ψήφισμα και συγκέντρωση υπογραφών εδώ

Μέσα σε λίγες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2000 υπογραφές!

 

 

 

Ανακοίνωση από την Συμπαράταξη Πολιτών

Αγαπητέ Περιφερειάρχη,

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ διαμαρτύρεται για μια φορά ακόμη γιατί οι προτάσεις έργων στα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης) γίνεται χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και βέβαια χωρίς καν να υπηρετούν κάποιο σχέδιο. Εχουν περάσει δύο χρόνια από την εκλογή σας και συνεχίζετε να βαδίζετε στα τυφλά - όπως και οι προκάτοχοι σας - με αποτέλεσμα το Β.Αιγαίο, οι πολίτες του και οι επιχειρήσεις του να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. 

Ειδικά σε ότι αφορά το έργο στη Σκάλα Ερεσού που προτείνει ο Δ.Δυτικής Λέσβου εκτός από τις δικές μας θέσεις, φαίνεται να αγνοείτε και τη τοπική κοινωνία που στα ΔΤ μετά τις επισκέψεις σας δεν παύετε να δηλώνετε ότι αφουγκράζεστε. Υπάρχουν ήδη δημόσιες τοποθετήσεις τόσο της ΟΛΣΑ όπως και των καταστηματαρχών της Σκάλας Ερεσού κατά του προτεινόμενου έργου.

Όπως προφανώς θα γνωρίζετε οι ενστάσεις κατά του έργου είναι πολλές:

-          Αμφισβητείται η σκοπιμότητα τσιμεντοποίησης σημαντικού τμήματος της εμβληματικής από πολλές πλευρές αμμουδιάς της Ερεσού

-          Προβάλλονται πολλά ερωτηματικά σε ότι αφορά τη προώθηση του έργου τη στιγμή που εκκρεμεί το αίτημα του δήμου για επαναχάραξη του αιγιαλού, ενώ υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες που σχετίζονται με το κατά πόσο η κατασκευή αυτή θα ανοίξει την όρεξη για άλλους να «αξιοποιήσουν» τη παραλία-άμμο.

-          Σε μια εποχή που τα φαινόμενα από τη κλιματική αλλαγή γίνονται όλο και ποιο έντονα και ισχυρά και χρειαζόμαστε να βάλουμε σε εφαρμογή μια στρατηγική προσαρμογής, εσείς όχι μόνο δεν προχωράτε στην έγκριση της σχετικής μελέτης αλλά με τη πράξη σας δημιουργείτε de facto νέα δεδομένα, ειδικά σε μια παραλία που πλήττεται από διάβρωση και κινδυνεύει.  

Κύριε Περιφερειάρχη,

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητάμε να σταλούν στο Υπ.Εσωτερικών ΜΟΝΟ οι προτάσεις που αφορούν την ενότητα ΑΤ14 που λήγει σήμερα και να φέρετε άμεσα τον συνολικό σχεδιασμό σας πρώτα στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και στη συνέχεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν σκοπεύετε να εντάξετε το έργο της Σκάλας Ερεσού σε αυτή την ενότητα, σας ζητάμε να μην το καταθέσετε λαμβάνοντας υπόψη σας τη διαβούλευση που η ίδια η κοινωνία έχει ξεκινήσει.

Για τη Συμπαράταξη Πολιτών

Γιάννης Σπιλάνης

Μοιράσου το άρθρο!