Skip to main content
|

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου για το νέο οργανισμό των Νοσοκομείων

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου για το νέο οργανισμό
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου για το νέο οργανισμό των Νοσοκομείων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'
Λέξεις Κλειδιά :
Λαϊκή Συσπείρωση

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 30 Ιανουαρίου συζητήθηκε το θέμα : Νέοι Οργανισμοί των νοσοκομείων

Μυτιλήνης, Λήμνου, Σάμου, Ικαρίας.

Εισηγήτρια εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν η περιφερειακή

Σύμβουλος Αργυρώ Στεφανάκη.

Παραθέτουμε την εισήγησή της:

 

«Τα μέτρα που παίρνονται στο χώρο της υγείας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Η τρικομματική κυβέρνηση υλοποιώντας την πολιτική, που την συνδιαμόρφωσε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, για την υγεία και την πρόνοια, την αντιμετωπίζει σαν κόστος και σαν εμπόρευμα, σαν πηγή κέρδους για το  κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο και τους ασθενείς και τους  οικογένειές τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες. Αυτή η πολιτική είναι ενιαία και εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις χώρες της ΕΕ με ή χωρίς μνημόνια και έχουν γίνει συγχωνεύσεις και ξεπούλημα δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία και στις άλλες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν μνημόνια.

 

Στην Ελλάδα όπως δήλωσε ο Υπουργός  Υγείας προωθείται το κλείσιμο 661 τμημάτων και κλινικών και οι συγχωνεύσεις δεκάδων νοσοκομείων. Στόχος είναι η κατάργηση 10,000 νοσοκομειακών κρεβατιών. Δηλαδή ενώ αντικειμενικά οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η συγκυβέρνηση και η ΕΕ προωθούν περικοπές και κλείσιμο μονάδων υγείας που θα επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα άθλια κατάσταση.

 

Μέσα από τους νέους οργανισμούς ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υγειονομικών αφού με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις θα περισσέψει προσωπικό και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Η κατάργηση θέσεων-κλινικών-νοσοκομείων είναι φανερό ότι θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ταλαιπωρία, αναμονές, ράντζα, απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών και κλινικών.

Οι νέοι δε οργανισμοί είναι μέρος του σχεδίου προσαρμογής της λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου σαν επιχειρήσεις ΑΕ με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού και ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσα νοσοκομεία δε δεν είναι βιώσιμα θα κλείνουν.

Όσο αφορά τώρα την περιφέρειά μας η κυβέρνηση προχώρησε με την απαράδεκτη απόφασή της  στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όπως αυτό της Ικαρίας με τη Σάμο, καθώς και αντίστοιχα της Λήμνου με της Μυτιλήνης, αγνοώντας τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν στα νησιά μας, λόγω συγκοινωνιών αλλά και τις ήδη υποβαθμισμένες παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Το δε Βοστάνειο νοσοκομείο της Μυτιλήνης  με τις συγχωνεύσεις όλων των κλινικών και των τμημάτων του εργαστηριακού τομέα  το γυρίζουν  πολλά χρόνια πίσω στη δεκαετία του 1970.

 

Οι νέοι οργανισμοί παραμένουν σε όλα τα νησιά μας ανεπαρκείς. Δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού των νησιών μας, δε δημιουργούνται θέσεις για νέες ειδικότητες που είναι απαραίτητες, συνεχίζουν να υπάρχουν μονήρεις ιατρικές  και άλλες υγειονομικές ειδικότητες. Με άλλα λόγια οι ίδιες τραγικές ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που, εκτός των άλλων, θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να βάζουν το χέρι πιο βαθειά στην τσέπη και τους άνεργους και ανασφάλιστους να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

 

Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των νησιών μας, ενώ οι ασθενείς θα είναι αναγκασμένοι, αφού δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στον τόπο διαμονής τους, να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις για να θεραπευτούν.

 

Σημειώνουμε ακόμα ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα λείπουν από τα νοσοκομεία μας πολλά είδη σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, φάρμακα και σε πολλές περιπτώσεις ιατρικά μηχανήματα που έχουν υποστεί βλάβες, αδυνατούν οι διοικήσεις να τα επισκευάσουν. Επίσης οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τραγικές.

 

Στο νοσοκομείο της Σάμου δεν υπάρχει νευρολόγος, φαρμακοποιός και υπηρετούν ένας χειρούργος, ένας οφθαλμίατρος, ένας Ω.Ρ.Λ., ένας πνευμονολόγος, ένας μικροβιολόγος και ένας βιοχημικός. Επίσης υπολειτουργεί ο αξονικός τομογράφος και το ακτινολογικό μηχάνημα, καθώς επίσης δεν υπάρχουν φιλμ για ακτινογραφίες, υπολειτουργούν τα πλυντήρια  του νοσοκομείου και η καθαριότητα του ιματισμού είναι ελλιπέστατη.

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που καθιστά τη λειτουργία του νοσοκομείου αδύνατη. Υπάρχουν ελλείψεις σε φιαλίδια για αιμοληψίες, σε σύριγγες, σε φλεβοκαθετήρες, σε γαστρικούς σωλήνες, σε γάζες και σε ταινίες αποστείρωσης κ.α.

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι επίσης τραγικές, έχει κλείσει το ένα κρεβάτι από τα τρία που έχει η Μ.Ε.Θ. Σε 3 μήνες που λήγουν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα εργαστήρια του νοσοκομείου μικροβιολογικό, αιμοδοσία, ακτινολογικό καθώς δεν θα υπάρχει βοηθητικό προσωπικό όπως βοηθοί φαρμακείου, αποθηκάριος, εργάτης και νοσοκομειακό μεταφοράς ασθενών.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει εδώ και ένα χρόνο με το Ε.Κ.Α.Β. σε Σάμο και Χίο, ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Ζητάμε να πάρει απόφαση το Π Σ και να απαιτήσει από το αρμόδιο υπουργείο και τη 2η ΔΥΠ:

1)     Να ακυρωθεί η απόφαση συγχώνευσης των νοσοκομείων της Ικαρίας με τη Σάμο και της Λήμνου με τη Μυτιλήνη.

2)     Άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στα νησιά μας με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

3)     Καμιά μονήρης ειδικότητα στα νοσοκομεία των νησιών μας.

4)     Να μη κλείσει κανένα νοσοκομείο, κέντρο υγείας, καμιά κλινική ή μονάδα στα νησιά, να αναπτυχθούν, εξοπλιστούν και στελεχωθούν ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες του λαού μας.

5)     Να μη γίνει καμιά μετακίνηση, απόλυση προσωπικού, κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων.

6)     Άμεση στελέχωση του Ε.Κ.Α.Β. ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες στη μεταφορά-διακόμιση ασθενών και τραυματιών.

7)     Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία ή και για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου, για τις αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία. Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος ή μετανάστης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψή.

8)     Άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των Δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

9)     Να γίνουν άμεσα προμήθειες σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

10) Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται, και από περασμένα έτη 2011-2012, στους εργαζόμενους και στους γιατρούς στο νοσοκομείο της Σάμου και της Χίου, από υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά και εφημερίες.

11) Για το νοσοκομείο της Ικαρίας να υπάρχουν:

Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.

Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος ενδοκρινολόγος). Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Όλο το προσωπικό ( ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σταθμός αιμοδοσίας.  Μονάδα αυξημένης φροντίδας.

 

Και βέβαια θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να παλέψουν για ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας γιατί οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και που μπορεί να καλύψει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε υπηρεσίες Υγείας, για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις κατακτήσεις της επιστήμης.»

 

Σε παρέμβασή του  ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Β.Αιγαίου,  Στρατής Κόρακας, αφού συγχάρηκε το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας ,απέκρουσε ορισμένες απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση όπως  «όλοι ευθυνόμαστε για την άσχημη κατάσταση στο χώρο της υγείας (εργαζόμενοι στην υγειονομική φροντίδα και ασθενείς)» τονίζοντας ότι η μόνη υπεύθυνη είναι η εφαρμοζόμενη και στο χώρο της υγείας πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που εισβάλλει όλο και περισσότερο στον υπερκερδοφόρο τομέα της υγείας , που κατάντησε εμπόρευμα. Κατάγγειλε ότι η πολιτική συνεχούς υποβάθμισης, συρρίκνωσης  και απαξίωσης  της δημόσιας υγειονομικής φροντίδας δεν  είναι αποτέλεσμα λαθών αλλά σκόπιμη, όπως αποδείχνεται από τον αυξανόμενο αριθμό των ιδιωτικών – νόμιμων και παράνομων νοσηλευτηρίων.

Τόνισε επίσης ότι στα πλαίσια αυτής της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας

Προωθείται και το πέρασμα της ευθύνης των νοσοκομείων στις Περιφέρειες , που μη διαθέτοντας τους απαραίτητους πόρους θα προχωρήσουν σε μια πρώτη φάση σε συνεργασίες με το κεφάλαιο για να του τα παραδώσουν  στη συνέχεια εξ ολοκλήρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, τόνισε ο Σ. Κόρακας, ότι τα 10.000 κρεβάτια που καταργούνται στα δημόσια νοσοκομεία σ’ ολόκληρη την Ελλάδα θα καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Υπογράμμισε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι εγκληματική, με ακόμα πιο τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους των νησιών.

Να γιατί επιβάλλεται  οι εργαζόμενοι, ολόκληρος ο λαός να ενώσει τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί για να αποσυρθούν οι νέοι οργανισμοί, να καλυφθούν τα ήδη τεράστια κενά σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό με απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τομέα της υγειονομικής φροντίδας.  

 

 

Η Λ. Συσπείρωση δεν ψήφισε το ψήφισμα που πρότεινε ο Πρόεδρος του Π.Σ. γιατί η λογική και το πλαίσιό του ήταν πολύ διαφορετικό από τις θέσεις της Λ.Σ.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία