Πολιτική

08/06/2022 - 16:53

Οργή Υπουργού Άμυνας για «ελβετικό τυρί» στη Λέσβο

Οργή Παναγιωτόπουλου για τις διαρροές σε σχέση με την αμυντική διάταξη

Την οργή του για διαρροές τις οποίες εντόπισε στα επιτελεία και αφορούν στην αμυντική διάταξη της χώρας, ειδικά στα νησιά εξέφρασε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Δικαιολογώντας την απόφασή του να μη δώσει σε δημόσια συνεδρίαση στοιχεία για τον εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ως εθνικά απόρρητα σημαντικά για την ασφάλεια της χώρας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικαλέστηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μπουρνού σε σχέση με τη διάταξη στη Λέσβο.

«Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό από εκεί και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς» είπε αρχικά ο Υπουργός μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει «ελβετικό τυρί» (γνωστό για τις πολλές τρύπες)  τα επιτελεία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για φαινόμενο το οποίο προκαλεί ανησυχία και κάλεσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μιλούν λιγότερο: «θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Εδώ μιλάνε όλοι. Δεν έχει νόημα η κατασκοπεία πλέον. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί;Είναι σημείο ανησυχίας αυτό . Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να  μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο» είπε χαρακτηριστικά. 

 

 

Πηγη: 

real.gr 

 

 

up date απάντηση Γιάννη Μπουρνού

Στη σημερινή Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Μπουρνούς, έθεσε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο ορισμένα απλά ερωτήματα. Παραθέτουμε, κατά λέξη, από τα πρακτικά της Βουλής: «Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε, πρώτα σε ουκρανικά μέσα, ότι θα στείλετε ή έχετε στείλει τον εξοπλισμό, για τον οποίο συζητάμε. Έχω δημοσίευμα της 5ης Ιουνίου, που λέει ότι η Ελλάδα -μεταφράζω από τα αγγλικά- πρόκειται να παραδώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό οπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία. Αν δεν κάνω λάθος, διαβάσαμε για 122 BMP-1. Πράγματι, είναι πεπαλαιωμένο -το ξέραμε και πριν μας το πείτε εσείς- ενώ τα γερμανικά MARDER, που πάτε να συμφωνήσετε, είναι πιο σύγχρονα.

Όμως, επειδή δεν το απαντήσατε. Τα αφήσατε όλα ανοιχτά. Θα αντικατασταθούν άμεσα; Έχετε κάνει κάποιο προγραμματισμό ή απλά σπεύδετε να δώσετε ό,τι σας ζήτησαν; Πότε θα μας τα δώσουν οι Γερμανοί; Τα BMP εξυπηρετούσαν κάποιες ανάγκες των νησιών - μιας και προέρχομαι από τη Λέσβο- έστω και δευτερεύουσες, αλλά είχαν ένα ρόλο.

Αν ήταν τόσο άχρηστα τελικά, όπως μας περιγράψατε, γιατί τα είχαμε; Έχετε και άλλο εξοπλισμό που είναι άχρηστος ή ασυντήρητος; Και βασίζονται σε αυτόν οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας;  Οι μηχανοκίνητες Μονάδες των νησιών, που τα είχαν, τι θα έχουν τώρα; Θα πάνε άλλα τεθωρακισμένα, στη θέση τους; Και πότε θα πάνε; Ή, πλέον, οι συγκεκριμένες Μονάδες δεν θα είναι μηχανοκίνητες;

Και συνεχίζω με ένα ερώτημα για τους πυραύλους STINGER και τις οβίδες πυροβολικού –δεν θα τα περιγράψω αναλυτικά: Δεκαεπτά χιλιάδες οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών. Έχουμε αρκετές; Είναι από κάποιο υπολογισμό;

 Εγώ από τα λίγα που γνωρίζω, ξέρω ότι κάθε μονάδα, π.χ. στη Λήμνο στον νομό μου, υπολογίζει το σενάριο: τόσες μέρες πολέμου, επί τόσες οβίδες την ημέρα ανάλωση, χρειάζομαι τόσες για να αντέξω μέχρι να με ανεφοδιάσουν, εφόσον καταφέρουν να με ανεφοδιάσουν. Συνεπώς, από πού έφυγαν τα βλήματα; Από τις αποθήκες πρώτης γραμμής; Από τις αποθήκες εφεδρείας; Από τα νησιά; Από τη Θράκη; Από τις αποθήκες στα μετόπισθεν; Υπάρχει προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα για την αντικατάστασή τους ή τα έχετε αποφασίσει μόνος σας; Ρωτήσατε τη Διεύθυνση Πυροβολικού και σας είπε ότι τους περισσεύουν; Αυτά τα ερωτήματα τα θέτω και θα έπρεπε να απαντηθούν πάρα πολύ εύκολα αν οι κάμερες έκλειναν για 10 λεπτά».

Λογικά ερωτήματα θα έλεγε κανείς και βασισμένα σε δημοσιεύματα που εύκολα εντοπίζει κανείς στο διαδίκτυο. Και κυρίως λογικό να τίθενται αυτά τα ερωτήματα σε μια Επιτροπή της Βουλής, ώστε ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει (με κλειστές κάμερες αν το προτιμούσε) τους βουλευτές για το τι στέλνει και σε ποιες ποσότητες από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού. Όπως ακριβώς ενημερώνουν με ακρίβεια όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν υλικό στην Ουκρανία. Αντί να απαντήσει, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιδόθηκε σε υπεκφυγές ότι η συζήτηση είναι δημόσια (όπως ο ίδιος μεθόδευσε), αρνήθηκε να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία και – επικαλούμενος την τοποθέτηση του Γ.Μπουρνού – εξαπέλυσε απαράδεκτες συκοφαντίες στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ότι διαρρέουν πληροφορίες προς βουλευτές και μάλιστα προς τον Ριζοσπάστη! Τι υπονοεί ο κ. Παναγιωτόπουλος και κυρίως τι φαντασιώνεται; «Κόκκινα» δίκτυα πληροφόρησης εντός του στρατεύματος; Σε ποια εποχή ζει; Έχει τέτοια γνώμη για τους έλληνες αξιωματικούς των οποίων προΐσταται; Ή μήπως, για να καλύψει την ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνησή του χειρίζεται τις τύχες της χώρας στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, δεν διστάζει να στήσει εν έτει 2022 μια θλιβερή καρικατούρα της υπόθεσης «ΑΣΠΙΔΑ»;!

Σε ό,τι μας αφορά, θα επαγρυπνούμε για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας και ιδιαίτερα των νησιών μας σε μια περίοδο κατακόρυφης έντασης του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων του καθεστώτος Ερντογάν και θα επιμένουμε αταλάντευτα και με υψηλή συναίσθηση της ευθύνης σε διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών και των εκπροσώπων τους. 

 

Μοιράσου το άρθρο!