Skip to main content
|

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - GENERATION AIDS-free

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV. Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου, η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κίνδυνος στη χώρα μας μοιάζει αμελητέος, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, αφού η λοίμωξη παρουσιάζει αυξητική πορεία. Σημαντική μείωση παρατηρείται στους θανάτους από AIDS, λόγω των νέων θεραπειών, που εφαρμόζονται.

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το Aids

Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποιοί διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο

Η μολυσματική ασθένεια AIDS εμφανίστηκε στη δεκαετία του ογδόντα και αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι η ασθένεια των ομοφυλόφιλων ανδρών και των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε πως οι γυναίκες μπορεί να είναι φορείς του ιού HIV κι ας μην έχουν εκδηλώσει ακόμα την ασθένεια του AIDS. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης απ' ό,τι οι άνδρες. Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, ας δούμε με ποιους τρόπους μεταδίδεται ο ιός και με ποιους όχι.
Η μόλυνση από τον ιό του Aids μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:Σεξουαλική επαφή:Κατά τη σεξουαλική επαφή δια μέσου των υγρών του σώματος όπως το σπέρμα, τις κολπικές εκκρίσεις και το αίμα αλλά όχι από το σάλιο. Το πρωκτικό, κολπικό ή στοματικό σεξ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες ή γυναίκες, με πολλούς ή ανώνυμους ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη λήψη προφυλακτικών μέτρων αυξάνουν, σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV. Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί, ότι ενώ αρχικά η λοίμωξη ήταν ιδιαίτερα συχνή, κατά κύριο λόγο, ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους, η ετεροφυλοφιλική οδός αποτελεί πλέον σημαντικό τρόπο μετάδοσης, αφού τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της επίπτωσης της λοίμωξης αφορούν σε γυναίκες.Η μετάδοση του ιού κατά την ετεροφυλοφιλική επαφή είναι ευκολότερη από τον άνδρα στη γυναίκα παρά αντιστρόφως. Στη γυναίκα ο ιός δεν βρίσκεται στις ωοθήκες, αλλά σε όλη τη διαδρομή του υπόλοιπου γεννητικού συστήματος, σε αυξημένη μάλιστα συχνότητα στην εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και πολύ συχνότερα στο βλεννογόνο του κόλπου. Αντίστοιχα στον άνδρα, ο ιός δεν ανιχνεύεται στους όρχεις αλλά σε όλη τη λοιπή διαδρομή του σπέρματος.Από το μολυσμένο αίμα: Από το μολυσμένο αίμα που μπορεί να βρίσκεται σε βελόνες ή σύριγγες που χρησιμοποιούνται από κοινού από χρήστες ναρκωτικών ή αναβολικών φαρμάκων. Επίσης από τυχαίο τρύπημα από βελόνα που περιέχει μολυσμένο αίμα. Στους τοξικομανείς η μετάδοση του ιού οφείλεται στη μεταφορά μικρών ποσοτήτων αίματος κατά την κοινή χρήση βελονών και συριγγών, ενώ η πιθανότητα μετάδοσης του HIV με μεταγγίσεις αίματος έχει πλέον σχεδόν εκμηδενιστεί, γιατί το μεταγγιζόμενο αίμα ελέγχεται σχολαστικά και για HIV αντισώματα.Από τη μητέρα στο έμβρυο:Είναι δυνατό να συμβεί μέσω του πλακούντα ενδομητρίως, κατά τη διάρκεια του τοκετού από το αίμα και τα κολπικά υγρά ή μετά τον τοκετό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το 15-30% των νεογνών, που γεννιούνται από HIV θετικές μητέρες, μολύνονται από τον ιό, ενώ πρέπει να επισημανθεί, ότι οι μητέρες φορείς HIV που μεταδίδουν στο κύημα ή στο νεογνό τους τον ιό, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ή είχαν ερωτικό σύντροφο φορέα.Η λοίμωξη είναι συχνότερη σε πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά και επίσης όταν αναφέρεται ιστορικό ενδομητρίου λοιμώξεως κατά την εγκυμοσύνη. Με ποιους τρόπους δεν μεταδίδεται ο HIV - Από τις κοινωνικές επαφές όπως είναι η χειραψία, το φιλί στο μάγουλο, το άγγιγμα ή το αγκάλιασμα. - Από τη θάλασσα ή την πισίνα. - Από τον ιδρώτα και το σάλιο. - Από τις τουαλέτες. - Από ρούχα, πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, συσκευές τηλεφώνου. - Από κουνούπια ή άλλα έντομα. 
Γενικά, απαιτείται πραγματικός «εμβολιασμός» μεγάλης ποσότητας ιού άμεσα από τον φορέα προς τον ευπαθή άνθρωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει στα σεξουαλικώς και στα αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
----------------------

GENERATION AIDS-free

Lifo Πριν από μερικά χρόνια κανείς στο κόσμο δεν θα μπορούσε να φανταστεί  το καθάρισμα από AIDS μιας ολόκληρης γενιάς. Στη δεκαετία του '80 ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε αναγκαστικά ότι φορείς και πάσχοντες της γης  θα έπρεπε να απομoνωθούν σε μια τύπου Σπιναλόγκα. Και κανείς θετικός στον ΗIV να μην ερωτευτεί ποτέ κανέναν μη θετικό…. Κι όμως ο έρωτας στα χρόνια τα δικά μας έζησε με το AIDS, έκλαψε τα θύματά του, αψήφησε το φόβο και νίκησε με  αγάπη. Ο ιός αν και δεν ηττήθηκε, ήρθε η ώρα του να φύγει. Σήμερα χάρη στην καινούργια  γνώση για τη φοβερή ασθένεια  οι κοινωνίες  μπορούν να υποσχεθούν ένα πιο χαμογελαστό μέλλον σε εκατομμύρια οροθετικούς που είναι ακόμη ζωντανοί. Το πιο ελπιδοφόρο είναι το ότι μια ολόκληρη γενιά δικαιούται από εδώ και πέρα, και μπορεί, να μείνει AIDS-free .Η AIDS-free GENERATION είναι η γενιά στην οποία κανένα παιδί δε θα γεννηθεί με τον ιό, και όσο τα παιδιά αυτά θα μεγαλώνουν, για να παραμείνει η γενιά τους AIDS-free, θα πρέπει να μειωθεί στο απειροελάχιστο η πιθανότητα να μολυνθούν από σεξουαλική μετάδοση ή άλλες πηγές μόλυνσης. Αυτό, εξήγησε στην ιστορική ομιλία της η Hillary, μπορεί σήμερα να είναι δυνατόν αν τα παιδιά της νέας καθαρής γενιάς τηρούν συστηματικά  μέτρα πρόληψης ώστε μειωθούν αναμεσά τους δραματικά οι επίκτητες μολύνσεις. Όσοι μολυνθούν παρ’όλα αυτά με HIV στην generation AIDS-free θα πρέπει απαρέγκλητα να υποβάλλονται σε θεραπεία.Κανείς οροθετικός από αυτή  τη γενιά δεν θα πρέπει να αφεθεί χωρίς θεραπεία με στόχο οι οροθετικοί να παραμείνουν χρονίως οροθετικοί και να μην νοσήσουν ποτέ, μειώνοντας με τα νέα φάρμακα τις ποσότητες του ιού στον οργανισμό τουςώστε ταυτόχρονα να μην είναι  και μολυσματικοί.To πιο ακριβό συμπέρασμα των 30 αυτών ετών, που η ασθένεια σκίασε τον έρωτα, είναι ότι ο αποτελεσματικός περιορισμός των μολύνσεων επιτυγχάνεται  όταν οι οροθετικοί βοηθούν με τη θεραπεία τους να μειωθεί η δική τους μολυσματικότητα προς τους άλλους.
Οι στόχοι των κοινωνιών για να κλείσει το κεφάλαιο Mάχη με το AIDS στο μέλλον είναι να εφαρμόζονται στο εξής τρεις απαρέγκλιτες αρχές:
  • Πρώτον,να σταματήσουν οι μολύνσεις από τη μητέρα στο παιδί με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την γέννα.
  • Δεύτερον, (για την Αμερική) να επεκταθεί εθελοντικά στα αγόρια που γεννιούνται η περιτομή η οποία μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης στην ενήλικη ζωή.
  • Τρίτον, το να επεκταθεί αποτελεσματικά η θεραπεία όλων των οροθετικών, και εκείνων που δεν γωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, δηλαδή να εξεταστούν όλοι  για να αρχίσουν θεραπεία αν είναι δυνατόν .
Οι τρεις άξονες όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη χρήση προφυλακτικού και τα διαθέσιμα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό κάθε πιθανής πηγής μόλυνσης,- από μεταγγίσεις, ατυχήματα στα εργαστήρια, τα νοσοσκομέια κλπ-, ανοίγεται το παράθυρο στην ιστορική ευκαιρία της ανθρωπότητας να αποχαιρετήσει το ΑIDS ανεπιστρεπτί….. ------------------------------Απο  σήμερα λειτουργεί η επίσημη σελίδα του Lesvosnews - Κάντε “Like”  και θα παρακολουθείτε Live από το facebook  την ροή ειδήσεων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις