Πολιτική

04/10/2012 - 14:12

Παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ για Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ακτοπλοϊκό

Παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ για Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ακτοπλοϊκό

trong style="text-align: justify; ">ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού 
Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου διεκδικώντας ένα δημόσιο αναβαθμισμένο και δωρεάν Πανεπιστήμιο ξεκίνησαν απεργία διαρκείας από 1/10/12. 
Οι  λόγοι που  οδήγησαν  τους πανεπιστημιακούς να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας με την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου αφορούν σε προβλήματα λειτουργίας που υποβαθμίζουν το έργο του Πανεπιστημίου, ενώ τίθενται ακόμα και ζήτημα βιωσιμότητας ορισμένων τμημάτων, όπως αυτό της Λήμνου, που θα υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία του αν δεν στελεχωθεί άμεσα από καθηγητές.
Πιο συγκεκριμένα, με τη διαφαινόμενη κατάργηση των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, το πανεπιστήμιο θα στερηθεί του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου περισσότερων από 100 διδασκόντων, που θα βρεθούν άνεργοι, ενώ εκατοντάδες μαθήματα δεν θα προσφερθούν, αποδιαρθρώνοντας τα προγράμματα σπουδών. Την ίδια στιγμή δεκάδες εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος παραμένουν αδιόριστα.
Επιπλέον, εξαιτίας της υποβάθμισης των παροχών φοιτητικής μέριμνας οι οικογένειες που πλήττονται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης δεν βρίσκονται πλέον σε θέση να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Η οικονομική αιμορραγία στην οποία υποβάλλονται θα ενταθεί με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Η ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση συντελεί ώστε μεγάλο μέρος των φοιτητριών και των φοιτητών να μην μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Επίσης, διαρροές πληροφοριών από το Υπουργείο Παιδείας για το «Σχέδιο Αθηνά» σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου προκαλούν έντονη ανησυχία όχι μόνο σε ΔΕΠ και φοιτητές αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Πέραν του οικονομικού αντίκτυπου που θα έχει μια τέτοια προοπτική στις ήδη μαραζωμένες τοπικές οικονομίες, πρέπει να συνυπολογιστεί η συνολική προσφορά του Πανεπιστημίου σε μια περιφέρεια με πολυνησιωτικό χαρακτήρα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Το Υπουργείο θα προβεί άμεσα σε προσλήψεις συμβασιούχων καθηγητών και στο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ώστε να εξασφαλισθεί η λειτουργία των τμημάτων χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών;
2. Σκοπεύετε να αυξήσετε τις δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί η συνταγματική αρχή που επιτάσσει ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στην εκπαίδευση;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Ζερδελής
Τάσος Κουράκης
Νίκος Συρμαλένιος
Αγνή Καλογερή
Γιώργος Πάντζας
Μαρία Κανελλοπούλου 
Χρήστος Μαντάς
Γιάννης Αμανατίδης
Τζένη Βαμβακά
Θεανώ Φωτίου
Γιώργος Σταθάκης
Πέτρος Τατσόπουλος
 

 

 
Δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ακτοπλοϊκό οι οποίες οδηγούν σε νέα αδιέξοδα με θύματα τους επιβάτες και τους ναυτικούς
 
Τα συμπεράσματα μελέτης που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν πρόσφατα από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου στη Βουλή για τα θέματα της ακτοπλοΐας όχι μόνο δεν απαντούν στις ανάγκες των χρηστών των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αλλά στοχεύουν στην προσωρινή διάσωση ακτοπλοϊκών εταιρειών σε βάρος των επιβατών, των ναυτεργατών και των κατοίκων των νησιών.
Η μελέτη με τον βαρύγδουπο τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας», που εκπονήθηκε από την Εθνική τράπεζα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία σύνοψη γνωστών αιτημάτων των ακτοπλοϊκών εταιριών με στόχο την απομάκρυνση Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία της ακτοπλοΐας αλλά και τη μετακύλιση του κόστους των καυσίμων στον επιβάτη.
Ακόμα, όμως, και η πρόταση για τη δημοπράτηση ζωνών εκμετάλλευσης η οποία εξαγγέλθηκε και από τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου στη Βουλή οδηγεί στη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων σε μεγάλες περιοχές της νησιωτικής επικράτειας και η οποία, αν υλοποιηθεί, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στις τιμές των εισιτηρίων για το επιβατικό κοινό.
Πέραν των ανωτέρω θα πρέπει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου να απαντήσει τώρα σε συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Ποιος παρήγγειλε αυτή τη μελέτη, ποιος κάλυψε το κόστος της και πως επελέγη ο μελετητής;
2. Μπορεί να αποτελέσει «βάση διαλόγου» ένα τέτοιο κείμενο, που δεν έχει λάβει στο ελάχιστο υπόψη τις προτάσεις των ναυτεργατικών ενώσεων ή και των νησιωτικών φορέων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει καταθέσει έγκαιρα και με δημόσιο τρόπο την πρόταση του για την αναδιοργάνωση του ακτοπλοϊκού δικτύου η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των κυβερνητικών στοχεύσεων. Η προσπάθεια που επιχειρείται και θα εκτυλιχθεί το επόμενο διάστημα για τη διαμόρφωση μίας νέας κατάστασης στο χώρο της ακτοπλοΐας μακριά από τις ανάγκες των νησιωτών και των εργαζομένων στο χώρο απαιτούν την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των συλλογικών τους φορέων. Καλούμε τον κ. Υπουργό άμεσα να ανοίξει τη συζήτηση για την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων της ακτοπλοΐας με τη συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων και ιδιαίτερα των χρηστών και των εργαζομένων που δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία. 
 
 
Οι βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας, Α Πειραιά & Νησιών
Νίκος Συρμαλένιος, Κυκλάδων
Δημήτρης Γάκης, Δωδεκανήσου
Αγνή Καλογερή, Σάμου
Γιάννης Ζερδελής Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!