Πολιτική

26/10/2011 - 10:46

To ΠΕΚ καταγγέλει τα παιχνίδια Περιφέρειας και ΜΚΟ

     Εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου διαλαλούν σε όλους τους τόνους το μεγάλο κατόρθωμα. Αφού με την πολιτική τους έστειλαν και στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες, έρχονται τώρα σαν σωτήρες και πλασάρουν το περίφημο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Β. Αιγαίο.

   Τι επιδιώκουν μ΄αυτό το πρόγραμμα:

α) Ορισμένοι άνεργοι που είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα πιάσουν δουλειά για πέντε μήνες με ένα επίδομα, έτσι θα λιγοστέψει η ουρά των ανέργων πλασματικά, γιατί πάλι σε πέντε μήνες, άνεργοι θα είναι.

β) Οι υπόλοιποι άνεργοι θα έχουν ελπίδα ότι και αυτοί ίσως κάποια στιγμή να εργαστούν για πέντε μήνες.

γ) Το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λειτουργήσει και σαν «αμορτισέρ» στις αντιδράσεις των ανέργων, «ξεγελώντας την πείνα τους», όπως λέει και ο λαός μας.

δ) Αυτοί που εργάστηκαν σ’ αυτά τα προγράμματα δεν θα έχουν καμιά απαίτηση από τον φορέα στον οποίο παρέχουν την εργασία, δηλαδή από τον πραγματικό εργοδότη που θα είναι η Περιφέρεια, ή ο Δήμος. Γιατί εργοδότης τους θα φαίνεται ότι είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), που αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσίτη επί το αζημίωτο (θα μετρήσει κεφάλια και θα πληρώνεται με το κομμάτι).

ε) Με αυτό τον τρόπο συνηθίζουν τη νέα γενιά να δουλεύει ένα διάστημα πέντε μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους επτά μήνες να περιμένει, μήπως κάποια ΜΚΟ τον ξανακαλέσει, κρατώντας τον όμηρο για να κάνει κάποιο μεροκάματο και να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό.

στ) Δίνουν έτσι το τελειωτικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και στα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

ζ) Το δικαίωμα στην εργασία το αναλαμβάνουν δουλεμπορικοί μηχανισμοί, δηλαδή στην περίπτωση αυτή τη βρώμικη δουλειά επί πληρωμή, την αναλαμβάνουν οι ΜΚΟ.

 Είναι δεδομένος ο ρόλος του Περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου, ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβαν να περάσουν με τη θέλησή τους και να εφαρμόσουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα σε μια  περίοδο την οποία η λαϊκή οικογένεια δέχεται μια άνευ προηγούμενου επίθεση.

  Γι’ αυτές τις «εθελοντικές» Οργανώσεις που αναλαμβάνουν αυτές τις δουλειές, έχουμε να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρονται για τους ανέργους, ούτε ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των εργαζομένων. Οι τέτοιες ενέργειες τους είναι εχθρικές στην εργατική τάξη, στους ανέργους, στη νεολαία. Κινούνται στην απέναντι όχθη από τα συμφέροντα των εργαζομένων και βοηθάνε να περάσει η πολιτική, που στο κέντρο της προσοχής της να είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι των εργαζομένων.

  Πληρώνονται για να εφαρμόζουν και να γίνονται οχήματα των αντιδραστικών πολιτικών των κυβερνήσεων της Ε.Ε και γενικά του συστήματος, για την διάλυση των συγκροτημένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

  Για μας είναι ξεκάθαρος ο ρόλος, ο βίος και η πολιτεία των διάφορων ΜΚΟ, από στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς και οι κρυφές ή φανερές χρηματοδοτήσεις τους και τις αποστολές που αναλαμβάνουν,  για τα μυστικά και φανερά κονδύλια που διαχειρίζονται.

  Αυτές οι οργανώσεις είναι μηχανισμοί, εργαλεία του συστήματος και της κρατικής παρέμβασης σε ευαίσθητους χώρους και καμιά σχέση δεν έχουν με τον εθελοντισμό.

Τον καλώς εννοούμενο εθελοντισμό που είναι μια κοινωνική αξία, όπου τα χαρακτηριστικά του είναι, η ανιδιοτέλεια, η θέληση προσφοράς, χωρίς την αναμονή κάποιου υλικού, ή ηθικού οφέλους.

  Οι άνεργοι δεν έχουν ανάγκη από προστάτες περιφερειάρχες και ελεήμονες εθελοντές, που τους εξαναγκάζουν κάτω από εφιάλτη της ανεργίας να δουλεύουν πέντε μήνες τον χρόνο και αυτό, περνώντας από τον μεσίτη.

 Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλεία με αποδοχές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και σήμερα υπολογίζονται στα 1400 ευρώ τον μήνα.

Και όταν είναι στην ανεργία να αμείβονται με το 80% του βασικού μισθού.

  Απαίτηση και αίτημα του εργατικού, λαϊκού κινήματος πρέπει να γίνει η άμεση διάλυση αυτών των ΜΚΟ που αναλαμβάνουν τέτοιες αποστολές από το σύστημα.

 

Μοιράσου το άρθρο!