Πολιτική

19/11/2011 - 00:18

Satyagraha :Η αξέχαστη όπερα του Φίλιπ Γκλάς επιστρέφει - Live στη Μυτιλήνη

Σάββατο 19/11/20111 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης  Ώρα έναρξης: 19:55
 Live σε απευθείας σύνδεση με τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. "The Met live in HD" Η πλούσια παραγωγή της Μητροπολιτικής Όπερας επιστρέφει για μια ακόμη φορά. Στο ρόλο του Γκάντι και πάλι ο Richard Croft στην αλησμόνητη όπερα του Philip Glass, την οποία η Washington Post αποκαλεί “όμορφο και βαθυστόχαστο θεατρικό έργο.”
Cast
Μις Σλέσεν Rachelle Durkin
Μαχάτμα Γκάντι Richard Croft
Κ. Κάλενμπαχ Kim Josephson
Παρσί Ραστόμτζι Alfred Walker
Παραγωγοί
Συνθέτης Philip Glass
Λιμπρέτο Constance DeJong
Διεύθυνση Ορχήστρας Dante Anzolini
Σκηνοθεσία/ Σκηνογραφία Phelim McDermott
Βοηθός Σκηνοθέτη & Σκηνικά Julian Crouch
Κοστούμια Kevin Pollard
Φωτισμός Paule Constabl

Πράξη Ι Τολστόι

Σκηνή Ι Το παιδίο Κουρού της δικαιοσύνης

Ένας αγώνας είναι επικείμενος μεταξύ δύο βασιλικές οικογένειες, την οικογένεια Κουρούβας και την οικογένεια Παντάβας. Ο Λόρδος Κρίσνα συμβουλεύει τον Πρίγκιπα Άρχουνα να είναι σοφός με θέματα που αφορούν τον θάνατο και τα καθήκοντα. Ο Γκάντι σημειώνει παραλλελησμούς μεταξύ της μυθικής αντιμετώπισης και της σημερινής.

Σκηνή 2 Η Φάρμα του Τολστόι (1910)

Ο Γκάντι αρχίζει την πρώτη του συλλεκτική μάχη ανάμεσα στους Ινδούς κατοίκους της νότιας Αφρικής και την εγκατεστημένης φάρμας του Τολστόι, όπου οι οικογένειες ζούνε μια απλή αρμονική ζωή. Εκεί ο Γκάντι προκηρύσσει πως η εργασία είναι προτεινόμενη από την απραξία, εφόσων τα κίνητρα του καθενός είναι άλλα από την επιθυμία.

Σκηνή 3 Ο όρκος (1906)

Η Βρετανική κυβέρνηση προτείνει τον νόμο Black Act, έναν νόμο για την εγγραφή όλων των Ινδών. Σε μια συνάντηση για το κοινό, το ψήφισμα που συστήνεται, δηλώνει πως όλοι τους θα αντισταθούν στον νόμο αυτό μέχρι θανάτου. Οι Σατιαγράχοις φτάνουν στο κρίσιμο σημείο να ανακοινώσουν ότι οι συνθήκες ζωής-θανάτου του δημοψηφίσματος καλλούν για ένα βήμα πέρα από το κανονικό δημοψήφισμα της πλειοψηφίας. Μόνο ένας όρκος στο όνομα του Θεού θα μπορέσει να υποστηρίξει την τήρηση του νόμου.

Πράξη ΙΙ Tagore Σκηνή 1 Αντιμετώπηση και Σωτηρία (1896)

Ο Γκάντι έχει περάσει τουλάχιστον έξι μήνες στην Ινδία μιλώντας για την κατάσταση των κατοίκων στην Νότια Αφρική. Με την επιστροφή του στο Ντουρμπάν, ένα κύμα αντίθεσης ανάμεσα του Ευρωπαικού πληθυσμού ξεσπάει και ένα αυξημένο βίαιο πλήθος αρχίζει να τον ακολουθεί μέχρι το κέντρο. Ένας Ευρωπαίος υποστηριχτής εμφανίζεται και αποκαλώντας τους αντιπάλους του κορόιδα, τον οδηγεί σπίτι.

Σκηνή 2 Indian Opinion (1906)

Η εβδομαδιάια δημοσίευση της “Ινδικής Άποψης” έχει κεντρικό στόχο την κίνηση και τις δραστηριότητες των Σατιγράδα. Η εφημερίδα αντικατροπτίζει σταδιακά την εξέλιξη των αρχών τους. Εγκαθιστώντας έναν κανόναν με μια δυνατή εσωτερική πολιτική, πληροφορεί την τοπική και παγκόσμια κοινότητα και γίνεται ένα από τα ισχυρότερα όπλα του αγώνα. Η σύζυγος του Γκάντι μαζί με τους συνέταιρούς του επαναλαμβάνουν την σημαντικότητα της εργασίας για κάποιον λόγο έναντι για κάποια ευχαρίστηση.

Σκηνή 3 Διαμαρτυρία (1908)

Οι αρχηγοί των κινήσεων αρνούνται να αφήσουνε την Νότια Αφρική και καταδικάζονται σε φυλάκιση. Παίρνοντας αντιδραστικά μέτρα, η κοινότητα αποφασίζει να επαναστατήσει πράττοντας δραστηριότητες που θα τους οδηγήσουν στην σύλληψή τους έτσι ώστε να γεμίσουνε τις φυλακές. Η κυβέρνηση αποφασίζει να ανακαλέσει τον νόμο Black Act εαν και εφόσων η πλοιοψηφία των Ινδών περάσουν από εθελοντική εγγραφή, κάτι το οποίο θα εφαρμώσει από μόνο του τον νέο νόμο. Από την άλλη οι Σατιαγράχοις, εκδίδουν το δικό τους τελεσίγραφο το οποίο δηλώνει πως έαν ο νόμος δεν αποσυρθεί, οι Ινδοί θα κάψουνε τα χαρτιά τους. Όταν η κυβέρνηση αρνήται να αποσύρει τον νέο νόμο, τότε τα χαρτιά τυλίγονται στις φλόγες. Ο Γκάντι εξακολουθεί να κηρύσσει το πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχει μίσος έναντι κανενός.

Πράξη ΙΙΙ

New Castle March (1913)

Ο αρχηγός τον Ινδών Σρι Γκοκάλε επισκέπτεται την Νότια Αφρική και εξασφαλίζει από την κυβέρνση μία κοινή υπόσχεση για να ανακαλέσει δυο ρατσιστικούς νόμους. Όταν η κυβέρνηση σπάει την υπόσχεση, τότε ξεσπάει απεργία μεταλλορύχων. Με αρχηγό τον Γκάντι, οι μεταλλορύχοι και οι οικογένειές τους σύμμαχοι με τον στρατό των Σατιαγράχα πηγαίνουνε προς τα σύνορα του Τρασβααλ. Έαν συλληφθούν και οι 5,000 θα πλημμυρίσουνε τις φυλακές. Έαν από την άλλη αφεθούν ελεύθεροι να συνεχίσουν προς την Φάρμα του Τολστόι, τότε θα παρατείνουνε σε απεργία. Ο στρατός έχει εντολή να υποκύψει σε οποιοδήποτε τεστ χωρίς καμία αντίσταση. Ο Γκάντι, μιλώντας στους ακόλουθούς του για την επιστροφή της ψυχής στο Μπράχμα, δηλώνει...

Μοιράσου το άρθρο!