Πολιτική

30/11/2011 - 16:03

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου,η μπαρόκ όπερα του George Frideric Handel «Rodelinda» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνη

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη παράσταση του προγράμματος «The Met: Live in HD» με τη συγκλονιστική μπαρόκ όπερα του George Frideric Handel «Rodelinda» και την βραβευμένη με Grammy διάσημη Αμερικανίδα υψίφωνο Renee Fleming στον ομώνυμο ρόλο. Συγκλονιστική στην πρεμιέρα της όπερας του George Frideric Handel το 2004 στη Metropolitan Opera, η Renee Fleming επιστρέφει στο «The Met: Live in HD» με έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους της καριέρας της, τον ρόλο της Rodelinda, σε σκηνοθεσία του Stephen Wadsworth. Θα την απολαύσουμε να ερμηνεύει κάποιες από τις πιο όμορφες άριες του ρεπερτορίου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Renee Fleming έχει πρωταγωνιστήσει σε 200 παραστάσεις από 21 διαφορετικές όπερες, στη Metropolitan Opera, σε μια ευρεία ποικιλία ειδών ρεπερτορίου. Ο ρόλος της Rodelinda είναι ο μοναδικός ρόλος του είδους μπαρόκ που έχει ερμηνεύσει.  Στο πλευρό της η Stephanie Blythe και ο κόντρα-τενόρος Andreas Scholl. Διευθύνει ο Harry Bicket, εξειδικευμένος στο ρεπερτόριο Μπαρόκ. Το Λιμπρέτο είναι του Nicola Haym.

Η παράσταση έχει ελληνικούς υπότιτλους. Η διάρκεια της είναι 4 ώρες και 15 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων και των δυο 30λεπτων διαλειμμάτων.

Για τη συγκεκριμένη παράσταση η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Λιμπρέττο του Nicola Francesco Haym, διασκευή του ομότιτλου έργου του Antonio Salvi

Το Μιλάνο και η περιβάλλουσα ύπαιθρος αρχές του 18ου αιώνα. Ο Bertarido, Βασιλιάς της Λομβαρδίας και του Μιλάνου, εκθρονίστηκε από τον Grimoaldo και θεωρείται νεκρός, ενώ η βασίλισσά του, Rodelinda, και ο νεαρός γιος τους, Flavio, απομακρύνθηκαν. Ο Grimoaldo είναι αρραβωνιασμένος με την αδερφή του Bertarido, Eduige. Ο γάμος τους θα του παρείχε μια νόμιμη απαίτηση του θρόνου, αλλά μέχρι τώρα έχει αντιταχθεί στις προσπάθειές του, ισχυριζόμενη ότι θρηνεί ακόμη για τον αδερφό της. Εν τω μεταξύ, ο Bertarido, ο οποίος μόνος του διέδωσε τις φήμες για τον θανατό του ώστε να κερδίσει χρόνο, σχεδιάζει να επιστρέψει στο Μιλάνο μεταμφιεσμένος για να σώσει τη γυναίκα του και το γιο του. Ο Grimoaldo, αποφασισμένος να γίνει βασιλιάς, ζυγίζει τις επιλογές του, δεχόμενος συμβουλές από τον εμπιστό του, Garibaldo, και τον Unulfo, μέλος του συμβουλίου του Bertarido, που είναι και ο μοναδικός άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει ότι ο Bertarido ζει.

Πράξη 1η

Η Rodelinda και ο γιος της κρατούνται στο παλάτι στο Μιλάνο. Όταν ο Grimoaldo ανακοινώνει την επιθυμία του να παντρευτεί αυτήν στη θέση της Eduige, και έτσι να κερδίσει το θρόνο, η εξοργισμένη Rodelinda αρνείται. Η Eduige αναστατώνεται από τη συμπεριφορά του Grimoaldo και του υπενθυμίζει τον όρκο του, αλλά αυτός, αν και ακόμη ερωτευμένος μαζί της, την απορρίπτει. Έξαλλη, και επηρεασμένη από την δήλωση αγάπης του Garibaldo, η Eduige παίρνει την απόφαση να δει τον Grimoaldo να καταρρέει. Ο Garibaldo αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιεί την Eduige αποκλειστικά και μόνο για την προώθηση των φιλοδοξιών του για το θρόνο.

Ο Bertarido φθάνει στο μνήμα του, μεταμφιεσμένος σε στρατιώτη. Η συνάντηση με τον πιστό Unulfo διακόπτεται από την εμφάνιση της Rodelinda και του γιου της, Flavio. O Bertarido και ο Unulfo κρύβονται. Ο Garibaldo πλησιάζει παραδίδοντας τελεσίγραφο εκ μέρους του Grimoaldo: εάν η Rodelinda αρνηθεί να τον παντρευτεί τον σφετεριστή, ο γιος της θα πεθάνει. Ηττημένη, η Rodelinda αναγκάζεται να δεχθεί. Ο Bertarido αποκαρδιώνεται από την εμφανή προδοσία της.

Πράξη 2η

Στο παλάτι, ο Garibaldo αποκαλύπτει τα σχέδια γάμου του Grimoaldo στην Eduige. Προσφέρει εκ νέου τις υπηρεσίες με αντάλλαγμα τη χείρα της αλλά συνειδητοποιεί από την απάντησή της ότι μπορεί να είναι ακόμη ερωτευμένη με τον Grimoaldo. Η Rodelinda εμφανίζεται και καθησυχάζει την Eduige λέγοντάς της ότι το μέλλον του γιου της είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της. Η Eduige αναρωτιέται πώς γίνεται η Rodelinda να δέχεται το χέρι του προδότη Grimoaldo. Η αγάπη της γι’ αυτόν έχει μετατραπεί σε μίσος. Η Rodelinda τώρα παρουσιάζει στο Grimoaldo ένα δικό της τελεσίγραφο: θα τον παντρευτεί εάν ο ίδιος προσωπικά σκοτώσει το γιο της μπροστά στα μάτια της-εξ’άλλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η σύζυγος ενός σφετεριστή όσο είναι η μητέρα ενός νόμιμου βασιλιά. Η μπλόφα της λειτουργεί και ο συγκλονισμένος Grimoaldo κάνει πίσω. Αυτό που βλέπει ο Garibaldo το εισπράττει ως αδυναμία του σφετεριστή και δηλώνει ότι η εξουσία πρέπει να αρπαχθεί και διασφαλιστεί με κάθε κόστος. Ο Unulfo αποφασίζει να μιλήσει στον Bertarido για την πίστη της γυναίκας του.

Η Eduige συναντά τον περιπλανώμενο Bertarido, περιχαρής που τον βρίσκει ζωντανό. Ο Unulfo διαβεβαιώνει το Bertarido ότι η Rodelinda δεν τον έχει προδώσει ενώ η Eduige υπόσχεται να τον βοηθήσει να σώσει την οικογένειά του. Ο Unulfo φεύγει και επιστρέφει με τη Rodelinda. Η συνάντηση του ζευγαριού διακόπτεται από την άφιξη του Grimoaldo. Μην έχοντας δει ποτέ το Bertarido, εξοργίζεται που βρίσκει τη Rodelinda με κάποιον που πιστεύει ότι είναι εραστής της. Ο Bertarido αποκαλύπτει την ταυτότητά του, αλλά η Rodelinda, έτοιμη να θυσιάσει την υπόληψή της, προκειμένου να σώσει το γιο της, ισχυρίζεται ότι ψεύδεται. Ο Grimoaldo δηλώνει ότι όποιος και αν είναι ο εχθρός του θα πεθάνει και αφήνει το ζευγάρι να αποχαιρετιστεί για τελευταία φορά.

Πράξη 3η

Η Eduige και ο Unulfo σχεδιάζουν την απόδραση του Bertarido από τη φυλακή και η Eduige αναρωτιέται εάν αυτή η καλή πράξη μπορεί να αναιρέσει τα προηγούμενα αμαρτήματά της. Ο Garibaldo συμβουλεύει το Grimoaldo να σκοτώσει άμεσα το Bertarido αλλά ο Grimoaldo διστάζει, έχοντας καταληφθεί από συναισθήματα φόβου, καχυποψίας, αγάπης και τύψεων.

Ο κρατούμενος Bertarido βρίσκει ένα όπλο που έχει πέσει ανάμεσα στα κάγκελα του κελιού του. Ακούγοντας κάποιον να πλησιάζει, επιτίθεται στον εισβολέα, που αποδεικνύεται ότι είναι τελικά ο Unulfo. Αν και τραυματισμένος, ο Unulfo καταφέρνει να οδηγήσει τον Bertarido έξω, μέσω μιας μυστικής εξόδου. Η Rodelinda φθάνει με την Eduige για να σώσει τον άνδρα της. Συναντώντας μόνο το ματωμένο παλτό του Unulfo, φοβάται για τα χειρότερα.

Ο Grimoaldo τυραννιέται ακόμη από τις τύψεις για τα αμαρτήματά του. Τη στιγμή που ο Garibaldo ετοιμάζεται να δολοφονήσει τον σφετεριστή καθώς κοιμάται, εμφανίζεται ο Bertarido. Αφού σκοτώσει τον Garibaldo, ο Bertarido προκαλεί τον Grimoaldo να πάρει εκδίκηση για χάρη του σωτήρα του. Ο Unulfo και η Eduige εμφανίζονται και ομολογούν τη δική τους συμβολή στην απόδραση του Bertarido. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, ο Grimoaldo επαναφέρει τη σύζυγο, το παιδί και το θρόνο στο νόμιμο βασιλιά και ανανεώνει την υπόσχεσή του να παντρευτεί την Eduige που τον συγχωρεί. Όλοι γιορτάζουν την προοπτική ενός ευτυχούς μέλλοντος.

Περιγραφή
Συγκλονιστική στην πρεμιέρα του 2004 στη Μητροπολιτική Όπερα της πολυαναμενόμενης παραγωγής του Stephen Wadsworth, η Renée Fleming επαναλαμβάνει τον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό της η Stephanie Blythe και ο κόντρα-τενόρος Andreas Scholl. Διευθύνει ο Harry Bicket, ειδικός στο ρεπερτόριο Μπαρόκ.
Acts
Ενημερωθείτε για την υπόθεση του έργου  
Υπότιτλοι
Αγγλικοί
Cast
Ροντελίντα Renée Fleming
Εντουίτζε Stephanie Blythe
Μπερταρίντο Andreas Scholl
Ουνούλφο Iestyn Davies/Anthony Roth Costanzo
Γκριμοάλντο Kobie van Rensburg
Γκαριμπάλντο Shenyang
Συντελεστές
Συνθέτης George Frideric Handel
Λιμπρέτο Nicola Haym
Διεύθυνση Ορχήστρας Harry Bicket
Σκηνοθεσία/ Σκηνογραφία Stephen Wadsworth
Σκηνικά Thomas Lynch
Κοστούμια Martin Pakledinaz
Φωτισμός Peter Kaczorowski 
---------------------------------------------------------------

Το βραβευμένο πρόγραμμα της «The Met: Live in HD», που ξεκίνησε εντυπωσιακά στη χώρα μας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με την παράσταση «Anna Bolena» του Donizetti, περιλαμβάνει 11 υψηλού επιπέδου λυρικές παραγωγές για τη σεζόν 2011- 2012, που μεταδίδονται, απευθείας από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και προβάλλονται σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας (HD).

Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Στα πλαίσια του προγράμματος προβολών «The Met: Live in HD», ακολουθούν οι παραστάσεις:

•          Gounod: «Faust» - Νέα παραγωγή, 10 Δεκεμβρίου 2011

•          «The Enchanted Island» (Το Μαγεμένο Νησί) - Νέα παραγωγή, 21 Ιανουαρίου 2012 •          Wagner: «Gοetterdammerung» (Το Λυκόφως των Θεών), 11 Φεβρουαρίου 2012 •          Verdi: «Ernani» 22 Μαρτίου 2012 •          Massenet: «Manon» - Νέα παραγωγή 7 Απριλίου 2012 (σε όλες τις αίθουσες εκτός Αθηνών) & 10 Απριλίου 2012 (στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) •          Verdi: «La Traviata» 20 Απριλίου 2012  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων, καθώς επίσης και την προπώληση των εισιτηρίων, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.com

Μοιράσου το άρθρο!