Skip to main content
|

Στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ταλαιπωρίας των αλλοδαπών του Δήμου Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Αρρυθμίες στην εξυπηρέτηση από το Γραφείο Αλλοδαπών Δήμου Λέσβου

Η αναγκαστική συγχώνευση των 13 Γραφείων εξυπηρέτησης αλλοδαπών -που προϋπήρχαν στους 13 Καποδιστριακούς Δήμους- σε ένα και μοναδικό γραφείο στο νεοσύστατο –με τον Καλλικρατικό Νόμο 3852/2010- Δήμο Λέσβου, η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει εμπρόθεσμα Περιφερειακό Γραφείο Αλλοδαπών σε άλλη Δημοτική Ενότητα όπως προβλεπόταν από αυτόν (με βάση τα περιεχόμενα των εγκυκλίων ΑΠ οικ.13/3.1.2011 και ΑΠ οικ. 13479/18.3.2011 του Υπουργείου Εσωτερικών), η υποστελέχωση του υπάρχοντος Γραφείου και η ακαταλληλότητα του κτιρίου όπου αυτό στεγάζεται, μαζί με άλλες υπηρεσίες του Δήμου, δημιουργούν συνθήκες πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης των αλλοδαπών του νησιού σε καθημερινή βάση.

Οι περίπου 9.000 αλλοδαποί που ζούνε κι εργάζονται στο νησί της Λέσβου αναγκάζονται να μετακινούνται σε αποστάσεις που μπορεί να φτάνουν και τα 90 χιλιόμετρα, καθώς ο Δήμος Λέσβου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της χώρας, για 2 και 3 φορές και να ξενυχτούν έξω από το μοναδικό Γραφείο Αλλοδαπών, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα έγγραφα τους, δεδομένου, μάλιστα, του κινδύνου να χρεωθούν με πρόστιμα λόγω καθυστέρησης, χωρίς όμως να φέρουν την ευθύνη οι ίδιοι.

Από την άλλη πλευρά η παρουσία μόνον τριών υπαλλήλων καθιστά ταυτόχρονα και εξοντωτική την εργασία τους και αδύνατη την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών.

Επειδή ο αριθμός των διαμενόντων στο νησί αλλοδαπών καθιστά επιτακτική την ανάγκη άμεσης δημιουργίας Περιφερειακών Γραφείων Αλλοδαπών και σε άλλες Δημοτικές Ενότητες με την παρουσία έμπειρου προσωπικού ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της υπηρεσίας.

Επειδή οι στενές χρονικές προθεσμίες εφαρμογής του νέου Νόμου δεν άφησαν το περιθώριο στον νεοσυσταθέντα Δήμο Λέσβου να προμηθευτεί κωδικούς απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσει περισσότερα του ενός τερματικά για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών, ή σε όλους τους τέως δήμους, ή και σε άλλες περιοχές πλην της Μυτιλήνης, όπως προβλεπόταν από τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ.

Επειδή θύματα της αρρυθμίας αυτής που έχει δημιουργηθεί είναι τόσο οι αλλοδαποί κάτοικοι του νησιού, που κινδυνεύουν από επιβολή προστίμου μέχρι και με την ποινή της απέλασης, λόγω της δυστοκίας της αρμόδιας Υπηρεσίας να τους εξυπηρετήσει, αλλά και των ελάχιστων εργαζομένων του Γραφείου Αλλοδαπών που καλούνται καθημερινά να φέρουν εις πέρας έναν τεράστιο όγκο διεκπεραιώσεων και υποθέσεων.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας επιπλέων Περιφερειακών Γραφείων Αλλοδαπών σε Δήμους αντίστοιχου εύρους με το Δήμο Λέσβου, που συγκεντρώνουν τόσο μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που πρέπει να εξυπηρετηθούν;

2.      Με ποιον τρόπο θα παρέμβει ώστε, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, να μπορούν οι αλλοδαποί που συναλλάσσονται με το Γραφείο Αλλοδαπών να εξυπηρετούνται σύντομα και αποτελεσματικά, χωρίς περιττές αναμονές;    

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία