Στην εποχή του «Κανάρη» επιστρέφουν οι κάτοικοι Λέσβου-Χίου. Ερώτηση Τ. Κουίκ
Χωρίς καθημερινό δρομολόγιο ξεμένει η γραμμή Μυτιλήνη-Χίος- Πειραιάς, μετά την απόφαση της μίας εκ των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια, να αποσύρει το πλοίο της για ετήσια συντήρηση, χωρίς να το αντικαταστήσει.
Έτσι η γραμμή θα μείνει μόνο με ένα πλοίο για περίπου 2,5 μήνες, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει καθημερινά το επιβατικό κοινό, παρά το ότι θα αυξήσει τα δρομολόγιά της από τρία, που είναι σήμερα, στα τέσσερα.
Άγνωστο επίσης παραμένει αν η ναυτιλιακή εταιρεία θελήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να επανέλθει στη γραμμή, βάζοντας για το επόμενο δίμηνο δικό της πλοίο.
Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εμπρός» και «Τα Νέα της Λέσβου», που παραδόθηκαν στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
»Νόμος ορίζει ότι τα πλοία της ακτοπλοίας που είναι δρομολογημένα στις ελεύθερες γραμμές, υποχρεούνται να πραγματοποιούν δρομολόγια 10 μήνες το χρόνο. Η ετήσια ακινησία τους έχει διάρκεια δύο μηνών και μπορεί να παραταθεί για 45 ημέρες ακόμα. Δηλαδή η ετήσια ακινησία μπορεί να φθάσει έως τις 105 ημέρες (τρεισήμισι μήνες).
»Αν η παραπάνω ρύθμιση αξιοποιηθεί και από τα δύο πλοία που είναι δρομολογημένα στη γραμμή, τότε σημαίνει πώς η Χίος και η Λέσβος θα μείνουν χωρίς καθημερινή σύνδεση για επτά μήνες!
«Συνειδητοποιείτε ότι με τις πράξεις ή παραλείψεις σας, στέλνετε τους κατοίκους των δύο νησιών, πίσω, στη δεκαετία του ’50, όπου πηδούσαν στις βάρκες για να τα ταξιδέψουν βολοδέρνοντας 2 και 3 ημέρες στα πελάγη για να φτάσουν στον Πειραιά;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου και της Χίου με τον Πειραιά, ώστε να μην αναγκαστούν οι κάτοικοι των δύο νησιών να στραφούν στις αεροπορικές εταιρείες, τα εισιτήρια των οποίων είναι υπερκοστολογημένα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΘΕΜΑ: ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ «ΚΑΝΑΡΗ» ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κύριε Υπουργέ,
Χωρίς καθημερινό δρομολόγιο ξεμένει η γραμμή Μυτιλήνη-Χίος- Πειραιάς, μετά την απόφαση της μίας εκ των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια, να αποσύρει το πλοίο της για ετήσια συντήρηση, χωρίς να το αντικαταστήσει.
Έτσι η γραμμή θα μείνει μόνο με ένα πλοίο για 2,5 μήνες περίπου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει καθημερινά το επιβατικό κοινό, παρά το ότι θα αυξήσει τα δρομολόγιά της από τρία, που είναι σήμερα, στα τέσσερα.
Άγνωστο επίσης παραμένει αν η ναυτιλιακή εταιρεία θελήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να επανέλθει στη γραμμή, βάζοντας για το επόμενο δίμηνο δικό της πλοίο.
Όπως φαίνεται λοιπόν, μετά από 42 χρόνια, οι κάτοικοι της Λέσβου θα μείνουν χωρίς καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, επιστρέφοντας κυριολεκτικά στην εποχή του «Κανάρη».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εμπρός» και «Τα Νέα της Λέσβου», που παραδόθηκαν στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
«Αυτή τη στιγμή, η γραμμή Μυτιλήνη-Χίος-Πειραιάς εξυπηρετείται από δύο πλοία, το «Νήσος Χίος» της Hellenic Seaways και το «Blue Star Patmos», της Blue Star, τα οποία συνολικά πραγματοποιούν έξι δρομολόγια.
Ωστόσο από τη Δευτέρα, το «Blue Star Patmos», θα ακινητοποιηθεί για 2,5 μήνες περίπου, για την ετήσια συντήρησή του, χωρίς η εταιρεία να το αντικαταστήσει με άλλο πλοίο.
Επομένως, η γραμμή θα μείνει με μοναδικό πλοίο, αυτό της Hellenic Seaways, η οποία θα αυξήσει τα δρομολόγιά της από τρία που είναι σήμερα, στα τέσσερα, ενώ για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους 135.000 κατοίκους των δύο νησιών και τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν προϊόντα θα αντικαταστήσει το «Νήσος Χίος» που εκτελούσε τα δρομολόγια μέχρι σήμερα με το «Αριάδνη», το οποίο είναι μεγαλύτερο, μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερο κόσμο και έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα αυτοκινήτων.
Τακτικότερη θα είναι η μεταφορά των εμπορευμάτων, καθώς υπάρχει το «Πελαγίτης», που μεταφέρει φορτηγά και άλλα οχήματα και το οποίο θα συνεχίσει να πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη.
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη, τα πλοία της ακτοπλοίας που είναι δρομολογημένα στις ελεύθερες γραμμές, υποχρεούνται να πραγματοποιούν δρομολόγια 10 μήνες το χρόνο. Η ετήσια ακινησία τους έχει διάρκεια δύο μηνών και μπορεί να παραταθεί για 45 ημέρες ακόμα. Δηλαδή η ετήσια ακινησία μπορεί να φθάσει έως τις 105 ημέρες (τρεισήμισι μήνες).
Αν η παραπάνω ρύθμιση αξιοποιηθεί και από τα δύο πλοία που είναι δρομολογημένα στη γραμμή, τότε σημαίνει πώς η Χίος και η Λέσβος θα μείνουν χωρίς καθημερινή σύνδεση για επτά μήνες!»
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να εξαφαλισθεί η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου και της Λέσβου με τον Πειραιά;
2.Θα καταθέσετε νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα απόσυρσης για αντικατάσταση του ΣΥΝΟΛΟΥ των πλοίων που πραγματοποιούν δρομολόγια στα νησιά του Αιγαίου;
3.Συνειδητοποιείτε ότι με τις πράξεις ή παραλείψεις σας, στέλνετε τους κατοίκους των δύο νησιών, πίσω, στη δεκαετία του ’50, όπου πηδούσαν στις βάρκες για να τα ταξιδέψουν βολοδέρνοντας 2 και 3 ημέρες στα πελάγη για να φτάσουν στον Πειραιά;
4.Έχετε σκεφθεί ότι η απουσία καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Χίου και της Λέσβου με τον Πειραιά, ουσιαστικά υποχρεώνει τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να στραφούν στις αεροπορικές εταιρείες, τα εισιτήρια των οποίων, είναι υπερκοστολογημένα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ