Πολιτική

28/08/2020 - 16:12

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για κορονοϊό: κλείσιμο εκκλησιών και απολύμανση - Το πλαίσιο των προτάσεων

ροτάσεις Τομέα Υγείας Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

Η διάδοση της νόσου του κορονοϊού - covid 19 στη Λέσβο και ειδικότερα στη Λέσβο και ειδικότερα στην πόλη της Μυτιλήνης φαίνεται ότι δεν ελέγχεται. 

Μόλις το περασμένο 24ωρο 22 κρούσματα επί 82 σε δυο εβδομάδες! 

Δυστυχώς η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μας επιτρέπει  να μιλήσουμε αναλυτικά για αιτίες και υπευθύνους, παρότι θα είχαμε πολλά να πούμε. Σημειώνουμε μόνο πως η διαχείριση  του προβλήματος τόσο από την κρατικές  όσο και από τις τοπικές αρχές δεν είναι απλώς κατώτερη των περιστάσεων αλλά είναι σπασμωδική και πολυδιάσπαρτη με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματική. 

Η συρροή των  κρουσμάτων  της πανδημίας στη Μυτιλήνη δείχνει ότι πολύ μεγάλο μέρος αυτών ξεκίνησε και διογκώθηκε το κρίσιμο 20ημερο του Δεκαπενταύγουστου σε εκκλησίες της πόλης. 

Δεδομένου αυτού, στην προσπάθεια για την ανάσχεση του προβλήματος και στο πλαίσιο της καθολικής αναστολής των πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, χρειάζεται να ενταχθεί και η Εκκλησία. Να συμπορευτεί με την συλλογική προσπάθεια της Πολιτείας και του Λαού:

  • Προληπτικό ολιγοήμερο κλείσιμο των ναών, απολύμανση των χώρων και των αντικειμένων των ναών, λήψη δειγμάτων και εξέταση όλων όσων εμπλέκονται στη λειτουργίες της Εκκλησίας, σε όλο το νησί. 
  • Καθολικά υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ναούς. - Καθορισμός αριθμού εισερχόμενων πιστών  ανάλογος της επιφάνειας τους.
  • Πιστή  εφαρμογή των περιορισμών σε γάμους, βαπτίσεις και γιορτών που ακολουθούν τις τελετές αυτές από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς τα ως σήμερα «στραβά μάτια».
  • Να ζητηθεί να συνδράμουν στην προσπάθεια οι δυο  Μητροπόλεις του νησιού ζητώντας από   τους πιστούς αυτοπεριορισμό, εναλλακτικά αντί των μεγάλων εκκλησιών να εκτελούν  τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε ξωκλήσια, να παρακολουθούν την θεία λειτουργία από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση κλπ.

  

Για να αντιμετωπιστεί η απόλυτη έλλειψη συντονισμού στο σύστημα διαχείρισης:

  • Να συσταθεί ΕΝΑ όργανο κάτω με την ευθύνη του τοπικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δύο Δήμων, του Ιατρικού Συλλόγου, ο υπεύθυνος της επιτροπής λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, εκπρόσωπος υγειονομικών δραστηριοποιούμενων στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
  • Να δημιουργηθεί Ενιαίο Κέντρο Δειγματοληψίας τεστ covid (ΕΚΔτC) για να σταματήσει  η σημερινή πολυγλωσσία. Για τον σκοπό αυτό να προμηθευτούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού άλλους δυο αναλυτές, τα απαραίτητα αντιδραστήρια και να γίνει άμεσα η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού από την κυλιόμενη - μοριοδοτημένη λίστα του επικουρικού προσωπικού. 
  • Το ΕΚΔτC να έχει άμεση ενημέρωση των θετικών αποτελεσμάτων που πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά μικροβιολογικά  εργαστηρίων.
  • Άμεση αξιοποίηση κινητών μονάδων δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ για την ύπαιθρο του νησιού, για περιπτώσεις υπερηλίκων και σε πιθανές εστίες μετάδοσης, παράλληλα με επιδημιολογική επιτήρηση, με εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας για τους πολίτες.
  • Στην ευθύνη  του  ΕΚΔτC να υπάρχει υπηρεσία επικοινωνίας δυο φορές την ήμερα με τους ασθενείς που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία (υπηρεσία που υπάρχει σήμερα μόνο για όσα περιστατικά ελέγχθηκαν στο νοσοκομείο). Η υπηρεσία αυτή θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας όσων παραμένουν στο σπίτι.

 

Η Κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο  το χρόνο που κέρδισε με το καθολικό lockdown του Μαρτίου –Απριλίου με αποτέλεσμα να μην έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά σε υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση οι δομές υγείας του νησιού. Και τώρα που η πανδημία δείχνει ξανά τα δόντια της φαίνεται η παντελής έλλειψη κρατικής προετοιμασίας:

  • Άμεσες προσλήψεις Ιατρών, Νοσηλευτών, Μαιών, Επισκεπτών Υγείας και Υγειονομικών Εργαστηρίων & Διάγνωσης. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να γίνει άμεσα με επικουρικό προσωπικό.
  • Να διαμορφωθούν οι τρεις χώροι πρώτης υποδοχής τόσο στο ΚΥ Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ), όσο και στο νοσοκομείο, ώστε όσοι προσέρχονται για έλεγχο να έχουν την αρμόζουσα αντιμετώπιση με τις κατάλληλες προδιαγραφές. 
  • Στον  κρίσιμο τομέα των κρεβατιών ΜΕΘ όπου ασθμαίνοντας μόλις στις 27 Αυγούστου προσθέσαμε δυο κρεβάτια (σήμερα έχουμε  σύνολο τρία κρεβάτια covid-ΜΕΘ) να υπάρξει επανασχεδιασμός για υπερδιπλάσια κρεβάτια. Τα  επιπλέον κρεβάτια covid-ΜΕΘ του νοσοκομείου τεχνικά μπορούν  εύκολα να  αναπτυχθούν ΛΕΙΠΕΙ όμως η στελέχωση σε Γιατρούς και Νοσηλευτές.

Η υγειονομική κάλυψη των μεταναστών – προσφύγων όσο αφορά το covid :

  • Ξεκινά από την μεγάλη αποσυμφόρηση που πρέπει επιτέλους να γίνει ΑΜΕΣΑ. 
  • Τα  επιπλέον κρεβάτια covid-ΜΕΘ της νοσηλευτικής μονάδας του ΚΥΤ Μόριας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό  για να λειτουργήσουν χρειάζονται Γιατρούς και Νοσηλευτές για τους οποίους ουδεμία πρόβλεψη δεν έχει υπάρξει.   

 

Επιπλέον χρειάζονται: 

  • Μαζικά τεστ για κορονοϊό ιδιαίτερα σε χώρους με μαζική παρουσία νέων κρουσμάτων. 
  • Διαφανή και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας τοπικά. Η ελλιπής ενημέρωση και τεκμηρίωση, δυσκολεύει τη συναίνεση και την πειθάρχηση των πολιτών στα μέτρα.
  • Επικαιροποιήσεις των ιατρικών - νοσηλευτικών πρωτοκόλλων και οι ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων υγειονομικών. Σήμερα δεν είναι σε γνώση των υγειονομικών ποιο είναι το  plan A πολύ περισσότερο το plan B στην υγειονομική διαχείριση του προβλήματος. 

 

Μοιράσου το άρθρο!