Πολιτική

24/06/2021 - 11:07

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καταγγέλλει την Περιφέρεια για εκμετάλλευση πάγιων διαδικασιών ΕΛΓΑ

Για άλλη μια φορά ο Αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Οικονομίας και η Περιφέρεια, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά μια πάγια και συνηθισμένη διαδικασία επίσκεψης του ΕΛΓΑ στη Λέσβο, που μάλιστα ήταν προγραμματισμένη, για να μας πουν ότι «κατόπιν ενεργειών τους» θα αποζημιωθούν οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από χαλαζόπτωση στις περιοχές Αμπελικού, Ακρασίου και Νεοχωρίου!

¨Όλοι όμως ξέρουμε, ότι στην περίπτωση που υπάρξει ζημιογόνο αίτιο, οι παραγωγοί ενημερώνουν τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τον ΕΛΓΑ και στο τέλος με απόφαση του Οργανισμού αποζημιώνονται οι παραγωγοί. Που εμπλέκεται σε όλη αυτή την διαδικασία η Περιφέρεια; Πουθενά! Όμως θέλουν να κάνουν τους χρήσιμους και τους σπουδαίους, ότι δήθεν αυτοί τα κανόνισαν όλα. Γνωστό το παραμύθι τους. Το ίδιο έκαναν και όταν δόθηκαν αποζημιώσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Πλωμαρίου και Γέρας για την ανεμοθύελλα στις 23 και 29 Δεκεμβρίου του 2019. Πρώτα έκανε την αναγγελία ο ΕΛΓΑ, μετά το πήρε χαμπάρι η Περιφέρεια και μετά ξανά αρχίσανε τα «κατόπιν ενεργειών μας!»

Καλούμε την Περιφέρεια αντί να «ασχολείται»  με τις πάγιες διαδικασίες, που πραγματοποιεί έτσι κι αλλιώς ο ΕΛΓΑ, να ασχοληθεί με την τεκμηρίωση και εν συνεχεία την διεκδίκηση αποζημιώσεων για τους  ελαιοπαραγωγούς  της Λέσβου, που δυστυχώς λόγω  της κλιματικής αλλαγής διαπιστώνουν και εφέτος μηδαμινή   παραγωγή στον Λεσβιακό ελαιώνα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ήδη στη Βόρειο Ελλάδα ο ΕΛΓΑ έχει κάνει αναγγελίες για αποζημιώσεις σε δενδρώδεις καλλιέργειες στο προανθικό στάδιο, παρ’ όλο που δεν προβλέπονται από τον κανονισμό του. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους ελαιοπαραγωγούς  της Λέσβου, οι οποίοι δεν είναι αγρότες δεύτερης κατηγορίας, πληρώνουν κάθε χρόνο εισφορές ΕΛΓΑ και σπανίως αποζημιώνονται. Ο Οργανισμός εκτός από αλληλέγγυος πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιος και αυτό να το δείχνει. 

Περιμένουμε λοιπόν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο που θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη να ανακοινώσει την ένταξη στο παραπάνω καθεστώς  και  των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.

Η προεκλογική φιέστα ίδρυσης «Γραφείου ΕΛΓΑ» και όχι «Παραρτήματος ΕΛΓΑ», όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην Μυτιλήνη, με την συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛΓΑ και του Βουλευτή της ΝΔ κ. Αθανασίου, πρέπει να μετατραπεί σε ημέρα πάλης και διεκδίκησης για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας, με μοναδικό αίτημα και στόχο, την αποζημίωσή τους για την ακαρπία που παρουσιάζει ο Λεσβιακός ελαιώνας. 

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου

Τμήμα Αγροτικού

 

Μοιράσου το άρθρο!