Πολιτική

22/01/2020 - 01:00

Τετάρτη 22 Γενάρη νεκρώνει η Λέσβος για να παραμείνει ζωντανή

Όλες οι ανακοινώσεις

Η πρώτη φάση κινητοποιήσεων για το μεταναστευτικό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τη συμμετοχή του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Συμμετέχουν και οι υπόλοιποι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου

 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου  Λέσβος - Χίος - Σάμος 

22 Ιανουαρίου θα κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων και στις 12 το μεσημέρι στην πρωτεύουσα κάθε νησιού θα γίνει συγκέντρωση - διαμαρτυρία με συμμετοχή όλων των φορέων. Για τη Λέσβο η συγκέντρωση θα γίνει  έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ( σε περίπτωση βροχής θα γίνει εντός του  Δημοτικού  Θέατρο) 

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου - Αθήνα, Υπουργείο Εσωτερικών 

 23 Ιανουαρίου οι  Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου   και  ο Περιφερειάρχης θα μεταβούν στην Αθήνα για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος των νησιωτών. 

Ανάλογα με τη στάση της Κυβέρνησης  και τα αποτελέσματα των συναντήσεων θα υπάρχει κλιμάκωση.

  • Μήνυμα Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη:

Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου καλεί ΟΛΟΥΣ τους Βορειοαιγαιοπελαγιτες να συμμετάσχουν στις διήμερες κινητοποιήσεις για την μεταναστευτική κριση που τα μαστίζει εδώ και αρκετά χρόνια. Ολοι οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδια κι εγγόνια μας, στις νήσους μας, στην Ελλάδα μας να είμαστε παρόντες στις αυριανές ανοιχτές συγκεντρώσεις στις 12:00 στη Μυτιληνη, την Χίο, το Βαθύ Σαμου. Να βροντοφωνάξουμε: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΑΡΚΕΤΑ ΥΠΟΜΕΙΝΑΜΕ. Να ακουστούμε απο την Κυβέρνηση, τους συνέλληνες, την Ευρώπη. Η Κοιτίδα Ελληνισμου και πολιτισμου πρέπει να ακουστεί! Όλοι μαζί! Ολοι χρειάζονται! 

  • Μήνυμα Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη

Ο Δήμος Μυτιλήνης συμμετέχει στο κάλεσμα της Περιφέρειας στο μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού. Είμαστε εδώ για ενώσουμε δυνάμεις και να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο. Κι αυτό γιατί στον Δήμο Μυτιλήνης φιλοξενείται το σύνολο των μεταναστών. Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά. Να φωνάξουμε για να φυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορα, να προχωρήσουν σε αποσυμφόρηση, να ελέγξουν τις ΜΚΟ και βέβαια καμία νέα Δομή

  • Μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου : 

Ότι είχα να πω, το είπα, θεωρώ εκεί που έπρεπε. Δεν ξέρω αν με άκουσαν, δεν ξέρω καν αν τα είπα, όπως θα έπρεπε να τα πω. Τώρα μιλάτε εσείς. Εσάς, είτε θέλουν είτε όχι, θα σας ακούσουν. Εσείς, θα τα πείτε καλύτερα από μένα. Πιο πειστικά, πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά .Χωρίς ακρότητες, με ψυχραιμία και καθαρό λόγο. Αρκεί μόνο να είστε εκεί, αύριο. Στην Προκυμαία της Μυτιλήνης, στις 12 το μεσημέρι. Να ακουστεί η φωνή σας δυνατά και καθαρά. ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ, ΑΡΚΕΤΑ.Αυτοί που πρέπει, θα καταλάβουν,να είστε βέβαιοι. Όπου και αν βρίσκονται.

----

Ενημέρωση από την Αστυνομική Δ/νση: 

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, ανακοινώνεται ότι, την Τετάρτη  22-01-2020, στο πλαίσιο εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν για θέματα που αφορούν το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στις περιοχές όπου θα λάβουν χώρα αυτές, προτείνονται - γνωστοποιούνται, σε συνεργασία με την 9η Περιφερειακή Διοίκηση ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων, χώροι επιβίβασης και αποβίβασης των μετακινούμενων με λεωφορεία πολιτών. Για την πόλη της Μυτιλήνης:

Σημεία αποβίβασης και επιβίβασης:

  • Χώρος στάθμευσης οχημάτων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου
  • Χώρος έμπροσθεν Τελωνείου Μυτιλήνης

Χώροι στάθμευσης οχημάτων – λεωφορείων:

  • Εμπορικός Λιμένας Μυτιλήνης
  • Περιοχή Τσαμάκια
  • Χώρος επί της οδού Ναυμαχίας Έλλης (περιοχή Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης)
  • Χώρος στάθμευσης οχημάτων έναντι Κάστρου Μυτιλήνης
  • Χώρος στάθμευσης οχημάτων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου

 

δ

------

Ποιοι συμμετέχουν εκτός από τους Δήμους και την Περιφέρεια:

Όλες οι ανακοινώσεις φορέων / συλλόγων : 

Με αποφάσεις των Νομικών Προσώπων Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

Κλειστοί θα παραμείνουν την Τετάρτη οι Παιδικοί Σταθμοί της Λέσβου με αποφάσεις που πήραν τα Νομικά Πρόσωπα Κοινωνικής Αλληλεγγύης των δυο δήμων

 

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης:

Στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Καταστημάτων Εστίασης Μυτιλήνης "ΑΣΠΙΔΑ" που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 αποφασίστηκε μεταξύ άλλων θεμάτων η καθολική συμμετοχή των μελών μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Περιφέρεια την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Τα καταστήματα μας θα είναι κλειστά και θα ενώσουμε την φωνή μας με όλους τους κατοίκους του νησιού για την απαράδεκτη κατάσταση που βίωνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια από το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα.  Όταν οι προεκλογικές υποσχέσεις για αποσυμφόρηση και λύση του θέματος που υπάρχει τόσα χρόνια έρχονται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις για νέες δομές,  χωρίς κανένας να μπορεί να μας πείσει ότι οι ροές θα σταματήσουν, θεωρούμε ότι ΟΛΟΙ πρέπει να φωνάξουμε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.  Απαιτούμε να βρεθούν  άμεσα λύσεις και δεν μας αρκεί μια προσωρινή αποσυμφόρηση με αντάλλαγμα μία νέα δομή ούτε η επέκταση των υφιστάμενων.

 Ο Σύλλογος μας αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της  οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού. Περιμένουμε από την Περιφέρεια και τους υπόλοιπους φορείς να μας ενημερώσουν σχετικά με τις δράσεις που προτίθενται να κάνουν και τους καλούμε για μία ακόμη φορά να συνεργαστούν με τον σύλλογο μας γιατί η επιτυχία των δράσεων βασίζεται στην ενότητα και στην  μαζική συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου.

 

Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης:

O Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης , ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο το Βόρειο Αιγαίο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό,  καλεί τους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου όλη την ημέρα και να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 12:00 το μεσημέρι.

 

Επιμελητήριο Λέσβου

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου σε έκτακτη συνεδρίαση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, και καλεί τις επιχειρήσεις μέλη του, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αυτές.

 

 Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου, πιστή στις ηθικές αξίες που πρεσβεύει και αναλογιζόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία, συντάσσεται μαζί με τους κατοίκους ολόκληρης της Λέσβου προκειμένου όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό, ειρηνικό και χωρίς ακρότητες μήνυμα για άμεση λύση του μεταναστευτικού.

 Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό την Τετάρτη 22/01/2020.

  • ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ
  • ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
  • ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ….

 

Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου

Το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου με ομόφωνη απόφαση του Δ. Συμβουλίου στηρίζει αγωνιστικά τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του Βορείου Αιγαίου και καλεί τα  μέλη του να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για το μεταναστευτικό που διοργανώνεται την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στην Μυτιλήνη.

 

ΑΔΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεδρίασή της και αφού έλαβε υπόψη τις αποφάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων – Σωματείων, αποφάσισε τη συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 για το ζήτημα του  μεταναστευτικού – προσφυγικού. 

Προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου για τη διευκόλυνση των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα να συμμετέχουν στη συγκέντρωση  που θα πραγματοποιηθεί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ώρα 12:00.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα να συμμετέχουν στην συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020   στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ώρα 12:00

ΝΤ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

 

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου

Αγαπητοί επιβάτες σας πληροφορούμε ότι την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/01/2020 δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο από και προς τα χωριά λόγω της συμμετοχής του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης

Το Δ. Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης με ομόφωνη απόφαση δηλώνει ότι στηρίζει & συμμετέχει ενεργά   στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό πρόβλημα.  Η επιτυχία των κινητοποιήσεων εξαρτάται από την καθολική συμμετοχή μας.  Την Τετάρτη 22/1/2020 πρέπει να είναι ΟΛΑ κλειστά συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων.

 

EΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Με απόφαση του Δ.Σ. της 18ης Ιανουαρίου, η Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α. θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.Για πρώτη φορά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο εργοδότης και ο εργάτης, ο δάσκαλος κι ο μαθητής, ο αγρότης, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αστυνομικός, ο πυροσβέστης, ο λιμενικός, όλοι οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμά μας να ζούμε στον τόπο μας.Να  ενώσουμε όλοι τις φωνές μας σε μία. Να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα, όχι με ακρότητες και φανατισμούς, αλλά με αξιοπρέπεια  και αποφασιστικότητα. Να πάρουμε πίσω τη ζωή μας!

  • Καμία νέα δομή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
  • Άμεση αποσυμφόρηση των υπαρχουσών δομών
  • Αυστηρός έλεγχος των συνόρων για περιορισμό των δεκάδων καθημερινών εισροών.

 

Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

Το Δ.Σ της Ένωσης μας θεωρεί αυτονόητη την συμμετοχή μας στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 22-01-2020 για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό ,καθότι  είναι ένα θέμα που μας αφορά τόσο ως κατοίκους αυτού του νησιού, αλλά και επειδή έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τους λιμενικούς που ως εργαζόμενοι χρόνια τώρα και ειδικά τα τελευταία πέντε (5) έχουμε δώσει τα πάντα και έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές μας σε μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται . Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε επιτέλους να γίνει αντιληπτό πως τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και ότι το νησί δεν αντέχει παραπάνω από μια δομή ,αλλά και ότι είναι επιβεβλημένη η αποσυμφόρηση άμεσα ,διότι τα χειρότερα δεν θα αργήσουν.

 

Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των τοπικών φορέων και του λαού της Λέσβου για το μεταναστευτικό θέμα ανακοινώνει ότι, οι υπηρεσίες της ΕΠΣΛ θα παραμείνουν κλειστές την ημέρα της Παλλεσβιακής κινητοποίησης (Τετάρτη 22/1).Καλεί επίσης όλους τους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο, (ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές), να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για την επιβίωση των νησιών μας.

 

 

Ψήφισμα  Λεσβιακών   Συλλόγων  της Αττικής

To  προσφυγικό –μεταναστευτικό συνεχίζει να ταλανίζει τα χωριά και το νησί μας. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και αυξάνονται. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερεύει και για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους.

Οι  Λεσβιακοί  Σύλλογοι  της Αττικής που συνυπογράφουμε  ζητάμε

  • Tην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με στόχο το ταχύτερο κλείσιμο του «σύγχρονου Νταχάου» της Μόριας.
  • ΚΑΜΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
  • Ο έλεγχος χορήγησης ασύλου να γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε οι πρόσφυγες- μετανάστες να μετακινούνται στις χώρες που επιθυμούν.
  • Όσοι παραμείνουν στη χώρα μας να μεταφερθούν σε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης ή σε σπίτια και να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Οι συμφωνίες των προηγούμενων και τωρινής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία δεν απέδωσαν.Να σταματήσουν οι πόλεμοι και να βοηθηθούν οικονομικά οι χώρες προέλευσης  για να εκλείψουν οι λόγοι προσφυγιάς και μετανάστευσης.

Υπογράφουν: Σύλλογος των Απανταχού Αγριτών Λέσβου /  Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου / Σύλλογος Βρισαγωτών / Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων “Ο Θεόφραστος /  Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου / Σύλλογος  ΝΕΟΧΩΡΙΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ «0  ΜΠΟΡΟΣ» / Παγγεραγωτικός Σύλλογο Μυτιλήνης Αθηνών  / Σύλλογος  Παφλιωτών Αθήνας (Πάμφιλα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας, Θερμή)  /  Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής ” Βενιαμίν ο Λέσβιος / Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Σιγριανών ”Το Σίγρι” / Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου και Όμορων Δήμων”Νόστος2006” /  Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΜΟΡΙΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Οι κάτοικοι των όμορων με το ΚΥΤ  Μόριας κοινοτήτων μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου κλειστού και φυλασσόμενου κέντρου, τις αντιδράσεις από ομάδες συμφερόντων , τις λαικιστικές, τοπικιστικές, διχαστικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις και τη σχεδιαζόμενη κινητοποίηση από την Περιφέρεια στις 22 και 23 τρέχοντος μηνός, ενημερώνουμε  τους συμπολίτες μας  ότι

Συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις.
Στηρίζουμε την Περιφέρεια στην προσπάθειά της αυτή .

Εξακολουθούμε όμως να εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει , για  την οποία αγωνιζόμαστε 2 χρόνια τώρα και η οποία  υπήρξε και η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Αυτό θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που εμείς βιώνουμε εδώ και 5 χρόνια. Το που και πως θα γίνει δεν είναι δικό μας θέμα αλλά της Κυβέρνησης. Εκείνη διαχειρίζεται τον επιχειρησιακό σχέδιασμό του. Το ζήτημα για μας είναι το κατά πόσο θα υλοποιηθεί σωστά και αποτελεσματικά.

Κάθε εμπόδιο ή άρνηση με τη μορφή του ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ  θεωρούμε ότι στρέφεται εναντίον μας, δέχεται, διαιωνίζει και νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση  και συνοδεύεται από τις ευθύνες που  αναλογούν.

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι λύση του μεταναστευτικού χωρίς επαρκή και αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων , έλεγχο  των ΜΚΟ , επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και επαναπροωθήσεις δε νοείται. Ελπίζουμε όμως όλα τα παραπάνω να καταφέρουν να υλοποιηθούν και να λειτουργήσουν συνδυαστικά.

  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου    Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας   και όμορων Κοινοτήτων  Αθανάσιος Ψούνος           
  • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας Ιωάννης Μαστρογιάννης
  • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας  Παναγιούδας  Ευάγγελος Βιόλατζης                                            
  • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αφάλωνα Κωνσταντίνος Κουρογένης
  • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παμφίλων Αντωνέλλος Αντώνιος
  • Ο Πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Μόριας Γκάγκας Μιχάλης

 

Η διαφοροποίηση από το Εργατικό Κέντρο

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παλλεσβιακής απεργίας για την Τετάρτη 22/1 ενάντια στα νέα σχέδια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων (Hot Spots). 
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

Η Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ την ίδια στιγμή παραμένει αδιάφορη για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Η αντίδραση του Λεσβιακού λαού στα σχέδια της Κυβέρνησης για νέα hot spot είτε κλειστά είτε ανοιχτά πρέπει να είναι αντίδραση που να χτυπάει στη ρίζα του προβλήματος και να προβάλλει την μόνη ρεαλιστική λύση που δεν είναι άλλη από το κλείσιμο των hot spot και τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. 
Απαιτούμε – Διεκδικούμε:
•    Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
•    Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
•    Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
•    Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
•    Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
•    Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

 

Ένωση  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου 

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες του νησιού μας σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για την Τετάρτη 22/1/2020 με προσυγκέντρωση στις 10:30 στην Πλ. Σαπφούς.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα απαιτεί την κινητοποίηση, πρώτα απ’ όλα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας, με προσανατολισμό τον άμεσο απεγκλωβισμό των χιλιάδων θυμάτων του ιμπεριαλισμού που βρέθηκαν στον τόπο μας και πλαίσιο πάλης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν αποσιωπούμε τις βαριές ευθύνες της Δημοτικής αρχής και της Περιφερειακής διοίκησης, όπως και της κυβέρνησης η οποία ακολουθεί πιστά την εφαρμογή της απαράδεκτης συνθήκης Τουρκίας-ΕΕ. Θα είμαστε παρόντες στην κινητοποίηση της Τετάρτης, διεκδικώντας:

Άμεσο κλείσιμο των «hot spot» σ' όλη τη χώρα. Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά και να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Κατάργηση της απαράδεκτης Συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ. Καμία νέα δομή-φυλακή. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των προσφυγικών δομών ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους. Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις. Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος. Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές

--

(αρχική φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Μοιράσου το άρθρο!