Skip to main content
|

To Βόρειο Αιγαίο στο Ευρωπαϊκό Πολυμερές Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου μας ενημερώνει για μια σημαντική εξέλικη για το Βόρειο Αιγαίο:

 

Η Ελλάδα υπέβαλε τον Νοέμβριο του 2013 επίσημο αίτημα συμμετοχής των νησιών που ανήκουν γεωγραφικά στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Ευρωπαϊκό Πολυμερές Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας Π/Υ περίπου 50 εκ. ευρώ στο οποίο μετέχουν οι παρακάτω χώρες

  • Βουλγαρία
  • Ρουμανία
  • Τουρκία με τη Κωνσταντινούπολη και όλες τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τη Τραπεζούντα
  • Ουκρανία
  • Γεωργία
  • Αρμενία 
  • Μολδαβία 
  • Αζερμπαϊτζάν
  • Ελλάδα με τις περιοχές που καλύπτουν γεωγραφικά τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Περιφέρεια   Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τον Αύγουστο του 2014 ενημερώθηκα προσωπικά από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδια, ότι όλη αυτή η προσπάθεια κινδύνευε με αποτυχία καθώς συναντούσε αντιδράσεις από πολλές χώρες της περιοχής οι οποίες δέχονταν πιέσεις προκειμένου να απορριφθεί η αίτηση συμμετοχής του Βορείου Αιγαίου. Μετά από συνεννοήσεις με το ΥΠΕΞ αποφασίστηκε να αναληφθεί μεγάλη διπλωματική προσπάθεια σε όλες τις χώρες της περιοχής προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.

Μετά από αυτόν τον μεγάλο αγώνα και παρά τις πιέσεις, το αίτημα της Ελληνικών Αρχών για την είσοδο του Βορείου Αιγαίου έτυχε της ευρείας αποδοχής των χωρών, καθώς 6 χώρες ψήφισαν υπέρ και μόνο 1 κατά. Σε αυτή τη προσπάθεια συμμετείχε σε ορισμένες χώρες και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, μετά από παροτρύνσεις και επαφές μελών του Δ.Σ.  του Επιμελητηρίου Λέσβου. Επίσης αποφασιστική ήταν και η συμβολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιακώβου ο οποίος ανεξάρτητα από τις άλλες προσπάθειες παρενέβη και ο ίδιος προσωπικά.

 Η Λέσβος, η Λήμνος και ο Αη Στράτης έχουν μεγάλες δυνατότητες. Αυτές τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που βρίσκονται σε λήθαργο προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε με όλους τους τρόπους. Τα νησιά μας άκμασαν στο παρελθόν, πολιτιστικά και οικονομικά με την άνθηση των εμπορικών και πολιτιστικών δικτύων.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και τώρα σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον. Προσωπικά έχω ενθαρρύνει και θα εξακολουθήσω να ενθαρρύνω και να στηρίζω τις προσπάθειες εξωστρέφειας που πραγματοποιούνται και σχεδιάζονται ειδικά από  Επιμελητήριο, αλλά και από τη Περιφέρεια και τους Δήμους Λέσβου και Λήμνου οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα και στοχευμένα.

Οι οικονομικές μας σχέσεις με τις γειτονικές μας χώρες αναπτύσσονται ταχύτατα, παρά τις δυσκολίες. Η Τουρκία είναι εδώ και μερικά χρόνια 1η χώρα στις εξαγωγές μας, η Βουλγαρία ανέβηκε στη 3η , ενώ χώρες όπως η Ρουμανία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ ανέρχονται ταχύτατα στον σχετικό πίνακα των εξαγωγών μας. Η Λέσβος και η Λήμνος πρέπει να κατακτήσουν το μερίδιο τους σε αυτή τη προσπάθεια, τόσο σε ότι αφορά τις εξαγωγές, όσο και το τουρισμό τόσο σ’ αυτές τις χώρες, όσο και στις παραδοσιακές αγορές μας στην Ευρώπη, αλλά και στη Ρωσία.

Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, δύναμη συνεργασίας, δύναμη που προάγει την πρόοδο και την ευημερία των λαών. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις για αμφισβήτηση και ανατροπή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας εξακολουθούν να υφίστανται, η Κυβέρνηση προάσπισε και πιστεύω ότι θα εξακολουθήσει να προασπίζεται τα συμφέροντα των νησιών της Λέσβου και της Λήμνου. Από τη πλευρά μου θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα και να παρεμβαίνω με όλες τις δυνάμεις μου προς αυτή τη κατεύθυνση.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να ευχαριστήσω το διπλωματικό προσωπικό και τους Οικονομικούς Ακολούθους σε όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας,  την Αρμόδια Υπηρεσία των Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας του ΥΠΑΝ, της οποίας τα αρμόδια στελέχη έφεραν σε πέρας την πολύπλοκη τεχνική διαπραγμάτευση, αποφεύγοντας επιδέξια τις παγίδες και τα εμπόδια  τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,  στέλεχος της οποίας συνέλαβε την ιδέα συμμετοχής του Βορείου Αιγαίου στο Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας και συνέγραψε από κοινού με στέλεχος της Υπηρεσίας Εδαφικής Συνεργασίας του ΥΠΑΝ τα έγγραφα τεκμηρίωσης με τη πολύτιμη συμβολή της Καθηγήτριας κ. Σελέκου από Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και  τους Έλληνες Επιχειρηματίες σε όλες τις χώρες που έκαναν την υπόθεση αυτή δική τους. Τέλος τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιάκωβο που προσωπικά γνωρίζω τη προσπάθεια που κατέβαλλε για το τελικό αποτέλεσμα με το πνευματικό κύρος που έχει στις χώρες της περιοχής.  

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τις ενέργειες που έγιναν στη Ρουμανία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η θετική ψήφος της χώρας αυτής, η οποία κρατούσε εξαιρετικά αρνητική στάση. Πρέπει να ευχαριστήσω εδώ, ιδιαιτέρως  τον κ. Πέτρο Νικολάκη, Δήμαρχο του Δήμου Ιζουάρελε, τη κ. Σίλβια Δασκάλου, Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας στη Ρουμανία, τον κ. Αλφιέρη Γραμματέα του Ελληνορουμανικού Επιμελητηρίου, καθώς και τον κ. Κουλαγίνη, στέλεχος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ο οποίος συνεργάστηκε άψογα όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τις διπλωματικές υπηρεσίες μας σε αυτές τις χώρες, καθώς και με τα δίκτυα των ελληνικών κοινοτήτων και των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων προκειμένου να επιτευχθεί μετά από αγώνα η θετική ψήφος της κάθε χώρας.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις