Skip to main content
|

Ερώτηση Σ.Γαληνού για αξιοποίηση του διατηρητέου μνημείου «Σάρλιτζα» στη Λέσβο.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Διάσωση και αξιοποίηση του διατηρητέου μνημείου «Σάρλιτζα» στη Λέσβο.

κ. Υπουργέ

Η δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης που στηρίζεται στον συστηματικό επανασχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος, στην δημιουργία συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην ανάδειξη τοπικών ταυτοτήτων (destination branding) απαιτεί την συντήρηση και ενεργό αξιοποίηση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων και όχι την πλήρη εγκατάλειψη τους.

Το Λουτρικό και Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «Σάρλιτζα» αποτελεί όχι μόνο διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 314/Β/22-6-1987) αλλά και εμβληματικό κτήριο για την Λέσβο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ιστορίας του νησιού μας και αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δυστυχώς, η στρατηγική που, με συνέπεια και σταθερότητα, ακολουθεί επί δεκαετίες ο κάτοχος του ξενοδοχείου, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (πρώην Τ.Σ.Α.Υ.) οδηγεί στην φυσική καταστροφή του ξενοδοχείου, στην κατεδάφιση δια της πλήρους εγκατάλειψης. Αυτή η στρατηγική συνεπικουρείται με την κατά καιρούς εκπόνηση μελετών εκμετάλλευσης του ακινήτου και συντήρησης του. Η καταφανής ανεδαφικότητα και ανεπάρκεια των μελετών καθιστά σαφές ότι αυτές γίνονται αποκλειστικά και μόνο για το θεαθήναι.

Η τοπική κοινωνία θέτει δυναμικά το αίτημα της προστασίας του «Σάρλιτζα». Στα συνεχή αιτήματα για παρέμβαση, η απάντηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου ήταν ότι « η Υπηρεσία μας δεν θα μπορούσε εκ του μη όντως να προχωρήσει στην λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης του μνημείου δεδομένου ότι : (α) δεν πρόκειται για δημόσιο κτήριο, ώστε να μπορέσουμε να προβούμε αρμοδίως σε καταλυτική και ολοκληρωμένη παρέμβαση (β) δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη μελέτη αποτύπωσης και αποκατάστασης. Ως εκ τούτου η απόλυτη ευθύνη για την διάσωση του μνημείου ανήκει στον νόμιμο ιδιοκτήτη ο οποίος στην ιδιαίτερη περίπτωση του εν λόγω συγκροτήματος, θα πρέπει να μεριμνήσει απροφασίστως, χωρίς αναβολή , για την αποκατάσταση του εκπονώντας εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ».

Ένα χρόνο σχεδόν μετά από αυτή την απάντηση και το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι συνεχίζεται η ερείπωση του «Σάρλιτζα». Τόσο η αδήριτη ανάγκη της προστασίας της εθνικής κληρονομιάς όσο και η λογική της τουριστικής ανάπτυξης  επιβάλλει να σας ζητήσω κ. Υπουργέ να μας βοηθήσετε να απαλλαγούμε από το όνειδος που συνιστά η συνειδητή εγκατάλειψη του «Σάρλιτζα» από το Ε.Τ.Α.Α. (πρώην Τ.Σ.Α.Υ.). Κι εμείς, κι εσείς είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Η ευθύνη κ. Υπουργέ δεν είναι μόνο του ιδιοκτήτη είναι και δική σας. Οφείλουμε να βρούμε την πολιτική  λύση στο γραφειοκρατικό αδιέξοδο. Οφείλουμε να ανακαλύψουμε την λύση στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και εάν αυτό δεν καθίσταται εφικτό πρέπει να παρέμβουμε διορθωτικά στο πλαίσιο αυτό.

Αν το Κάστρο της Μυτιλήνης ήταν στην ιδιοκτησία κάποιου ιδιώτη, πολύ φοβάμαι, και επιτρέψτε μου την υπερβολή, ότι θα το οδηγούσε στην κατάρρευση για να φτιάξει στην θέση του κάποιο γκαράζ ή ένα σούπερ μάρκετ. Θα το επιτρέπατε αυτό κ. Υπουργέ; Προφανώς όχι. Έτσι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επιτευχθεί η αποσκοπούμενη κατάρρευση του «Σάρλιτζα». Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε όχι μόνο πολιτιστικό έγκλημα αλλά και ακραία ανορθολογική συμπεριφορά σε σχέση με της λογική και τους στόχους της τουριστικής ανάπτυξης όπως εσείς τα έχετε διαμορφώσει στην νέα πολιτική του υπουργείου σας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί και με ποιόν χρονικό ορίζοντα για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις