Πολιτισμός

06/11/2012 - 19:26

9η γιορτή κάστανου στην Αγιάσο

9η γιορτή κάστανου στην Αγιάσο

trong>Η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου διοργανώνει την προσεχή Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, στην Αγιάσο την 9η Γιορτή Κάστανου με τη συνεργασία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συλλόγου Εμπόρων-Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ», του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου, του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου και του Συλλόγου Καβαλαραίων Αγιάσου «Ο Προφήτης Ηλίας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φέτος στη συστράτευση όλων των δυνάμεων για τη σωτηρία του καστανιώνα από τις ασθένειες που τον έχουν προσβάλει και τον απειλούν.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι το εξής:

9 πμ: Στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού θα ανάψουν οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες για το ψήσιμο και στα καζάνια για το βράσιμο των κάστανων, που θα προφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί.

Στην Πλατεία Αγοράς από τα μέλη του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου θα πωλούνται γλυκά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κάστανου.

Στην Πλατεία Δημαρχείου το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα οργανώσει παιχνίδια για το δάσος καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και το Καρναβαλικό Μουσείο του Δήμου Λέσβου θα είναι ανοιχτά για το κοινό.

Στις 9:30 και στις 11 πμ θα γίνουν δυο περιπατητικές διαδρομές στα μονοπάτια και στις «πατωμένες» του καστανιώνα. Μετά το τέλος των περιπάτων ο κόσμος μπορεί να γευματίσει και να περιηγηθεί στο χωριό.

11 πμ: Στην Πλατεία Αγοράς θα γίνουν τα εγκαίνια του δημοτικού έργου «Υπογείωση του εναερίου δικτύου ηλεκτροφωτισμού Πλατείας Αγοράς Αγιάσου Λέσβου» από τον Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο.

Στις 6:30 μμ θα γίνει η κεντρική εκδήλωση στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου με ομιλίες–παρουσιάσεις από τους γεωπόνους Στρατή Καζατζή και Βασίλη Γάλλο για τις προσπάθειες σωτηρίας του καστανιώνα, έκθεση φωτογραφικού υλικού, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) που θα παίξει παραδοσιακά ορχηστρικά κομμάτια και ρεμπέτικα τραγούδια με θέμα το κάστανο, θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Μηνά στη ντοπιολαλιά με τίτλο «Πάγ’ του σουθύρ’».

Για την επιτυχέστερη διοργάνωση των εκδηλώσεων της 9ης Γιορτής Κάστανου συνέβαλαν καθοριστικά οι παρακάτω χορηγοί τους οποίους ευχαριστούμε θερμά:

ΧΟΡΗΓΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Δήμος Λέσβου
  • Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Λέσβου
  • Επιμελητήριο Λέσβου
  • Ιερό Προσκύνημα Αγιάσου

ΧΟΡΗΓΟΙ ΓΙΟΡΤΗΣ:

  • Ποτοποιία Βιολογικού Κρασιού Γιάννη Ιωάννου «Μεθυμναίος Οίνος»
  • Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου αδελφών Πατερέλη
  • Ποτοποιία ΚΡΥΣΤΑΛ-ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ Γιώργου Συκά
  • Ποτοποιία Ούζου ΣΑΜΑΡΑ
  • Ποτοποιία Ούζου ΜΙΝΙ Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γιορτής επρόκειτο να φιλοξενηθεί στην Αγιάσο αποστολή του Δήμου Αϊβαλί, σε ανταπόδοση της περσινής φιλοξενίας, όπου πραγματοποιήθηκαν διήμερες εκδηλώσεις με στόχο την τουριστική προβολή της Αγιάσου στη γείτονα χώρα. Λόγω ανωτέρας βίας η αποστολή αυτή αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί με άλλη ευκαιρία.

         Η Δημοτική Κοινότητα Αγάσου  καλεί τον κόσμο να ανηφορίσει για μια ακόμα χρονιά στη γραφική νυφούλα του λεσβιακού Ολύμπου, για να γευτεί τις συγκινήσεις της φετινής 9ης Γιορτής Κάστανου.

 
 
 
 Η ιστορία της γιορτής:
Από το 2004 ο  Δήμος Αγιάσου, με τη συνεργασία και υποστήριξη τοπικών φορέων και μεγάλων λεσβιακών επιχειρήσεων, οργανώνει τη φθινοπωρινή Γιορτή Κάστανου, που αναδεικνύεται σε παλλεσβιακό φθινοπωρινό θεσμό και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Συγκεκριμένα την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2004, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, η Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο με τη συμμετοχή του τότε Δήμου Αγιάσου (Δήμαρχος Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης) , του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, του Γυναικείου Αγρομεταποιητικού Συνεταιρισμού Αγιάσου, του ερευνητή πεδίου κ. Μάκη Αξιώτη, της ΕΤΑΛ καθώς και επιχειρήσεων (χορηγοί)

Από το 2007 καθιέρωσε και την ανοιξιάτικη Γιορτή Κερασιού.
Οι Γιορτές αυτές ήταν ένα πείραμα αναβίωσης εκδηλώσεων που αποτελούσαν κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όσον αφορά την τοπική αγροτική παραγωγή, που χάρη στην αισιοδοξία, την τόλμη, την ευρύτητα σκέψης των οργανωτών της στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πέραν όλων των άλλων, έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγούς (και όχι μόνο) να προωθήσουν τα αξιόλογα προϊόντα τους στην αγορά. Και μάλιστα διαθέτοντας την παραγωγή τους στο φυσικό της χώρο (στην Αγιάσο), όπου μαζικά προσέρχεται το καταναλωτικό κοινό.
Ταυτόχρονα όμως κινείται ικανοποιητικά όλη η ντόπια αγορά, αφού και οι άλλες εμπορικές επιχειρήσεις (ομοειδείς ή μη) αξιοποιούν την ευκαιρία για να πουλήσουν τα είδη τους. Κυρίως ωφελούνται τα καταστήματα που εμπορεύονται τουριστικά είδη, είδη ντόπιας λαϊκής τέχνης (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, υφαντά), τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (τυριά, αρωματικά βότανα κλπ), καφενεία, εστιατόρια, καφετέριες, αρτοζαχαροπλαστεία κ.ά.
 Στο πλαίσιο των Γιορτών λαμβάνουν χώρα μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, λαϊκά γλέντια με δωρεάν διανομή στους επισκέπτες κάστανων, κερασιών και παραγόμενων απ’ αυτά προϊόντων (γλυκών, καστανόψωμου, μελιού κλπ), ενημερωτικές ομιλίες και προβολές, εκθέσεις εργαλείων – μέσων καστανοσυλλογής και ξυλόγλυπτων από καστανιά, περιπατητικές εκδρομές στα υπέροχα λιθόστρωτα μονοπάτια του καστανιώνα κ.ά. Δίνεται η ευκαιρία στους πολυπληθείς επισκέπτες να γνωρίσουν – μέσα από τις περιπατητικές εκδρομές - το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του ορεινού όγκου Ολύμπου που είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «Φύση 2000» και τη χλωρίδα και πανίδα του που περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη προστατευόμενα από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Αυτό με τη σειρά του συντελεί στην ανάπτυξη του εναλλακτικού και συγκεκριμένα του φυσιολατρικού τουρισμού, που μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική πηγή πλούτου για την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι η τουριστική κίνηση σήμερα περιορίζεται στο θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό και έχει εποχιακό χαρακτήρα. Η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει στην αύξηση του αγροτοτουριστικού εισοδήματος των κατοίκων και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάπτυξη συμπληρωματικών επενδυτικών δραστηριοτήτων.
 

Μοιράσου το άρθρο!