Skip to main content
|

Εκδήλωση για τον Λέσβιο παιδαγωγό και συγγραφέα Θεόφραστο Γέρου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών (ΦΣΑ), σε συνεργασία με την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) και την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), σας προσκαλούν στη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της Ε.Ε.Λ. (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος) στις 5 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Σάββατο και ώρα 6.30 μ.μ. με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση και 20 από το θάνατο του φωτισμένου Λέσβιου παιδαγωγού και συγγραφέα ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ ΓΕΡΟΥ (1916- 1996).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Α. Παναγιώτη Σταυρακέλη.
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Λ. Κώστα Καρούσο.
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ο.Λ.Σ.Α. Νεκτάριο Βακάλη.
Ομιλία από τον φιλόλογο κ. Γιάννη Χατζηβασιλείου με θέμα:
«Ο καινοτόμος παιδαγωγός, Θεόφραστος Γέρου».
Παρέμβαση από τον φιλόλογο, πρώην Σύμβουλο εκπαίδευσης εξωτερικού και συγγραφέα Γιάννη Παπάνη.
Παρέμβαση από τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννη Δουκάκη.
Προβολή εικονιστικού υλικού.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο Ερμόλαος Λινάρδος, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Ο Θ. Γέρου γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1916 στην Αγιάσο της Λέσβου, «σε ένα σπίτι αγροτικό σε μια όμορφη ορεινή κωμόπολη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο πατέρας του ήταν αγρότης ενώ, η μητέρα του ασχολιόταν με το σπίτι και με την ανατροφή των παιδιών της (Θ. Γέρου, 1961, σ. 50). «Τι μπορώ να πω για τους γονείς μου άλλο από απέραντη ευγνωμοσύνη σε δύο απλούς ανθρώπους που έζησαν με στέρηση για να μπορέσουν να μας μεγαλώσουν», αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Α. Κουτζαμάνη, στο περιοδικό Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου, τον Οκτώβριο του 1995 (Θ. Γέρου, 1995, σ. 8).
Ο Θεόφραστος Γέρου υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους πρωταγωνιστές των εκπαιδευτικών μας πραγμάτων κατά το δεύτερο μισό του αιώνα που έφυγε. Στα πενήντα χρόνια δημιουργίας και δράσης του αγωνίστηκε για την κατοχύρωση της βασικής παιδείας, ως δάσκαλος του δημοτικού σχολείου, ως συγγραφέας σχολικών βοηθημάτων, ως επιστημονικός ερευνητής των διδακτικών προβλημάτων, ως δάσκαλος των μετεκπαιδευομένων στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ως Πάρεδρος, Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τέλος ως Ειδικός Σύμβουλος των Υπουργών Παιδείας (1981-1985 και 1988-1989).
Η συμβολή και η προσφορά του στην ελληνική εκπαίδευση όχι μόνο τον κατέστησαν ως έναν από τους αγωνιστές ενάντια στην ανισότητα στα εκπαιδευτικά μας πράγματα, αλλά και ως ένα από τους διανοητές της Παιδαγωγικής Επιστήμης. Η αναφορά στο έργο του είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη και ανέφικτη στα πλαίσια του παρόντος συνεδρίου.
Στην εισήγησή μας λοιπόν θα αναφερθούμε σε βασικές πτυχές, πρωτοβουλίες και δράσεις της εκπαιδευτικής του πορείας που τον ανέδειξαν ως έναν από τους σημαντικούς πρωταγωνιστές των εκπαιδευτικών μας πραγμάτων τα τελευταία 50 χρόνια και τον καταξίωσαν στη συνείδηση των εκπαιδευτικών ως έναν προοδευτικό παιδαγωγό της θεωρίας και της πράξης.
(Από εισήγηση της Ευαγγελίας Ψάλτη, εκπαιδευτικού Π.Ε. Υπ. Δρ. Παν/μίου Αθηνών)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία