Χρόνος ανάγνωσης :
3'Κάποτε ήταν ένα από τα στολίδια της Μυτιλήνης. Στις καλές του εποχές είχε φιλοξενήσει βασιλείς, πολιτικούς ηγέτες και ανθρώπους των Γραμμάτων. Το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς παραμένει κλειστό από το 1982, διατηρώντας όμως, έστω και ερειπωμένο, την αίσθηση της αρχικής του αίγλης. Η μεταβίβασή του για 30 χρόνια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γεννά ελπίδες για τη διάσωσή του και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που το περιβάλλουν.
Το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς (Hotel Sarlidjé Palace) κτίστηκε στο χωριό Θερμή της Μυτιλήνης το 1909 σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων από τον Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, έναν πλούσιο κάτοικο της περιοχής. «Την 1ην Μαΐου ήνοιξεν τας πύλας του εις το κοινόν το νεόδμητον Μέγα εν Θερμή Ξενοδοχείον. Δωμάτια ευάερα και ευήλια, επίπλωσις τελειοτάτη, τροφή άφθονος καθαρά και υγιεινή (...). Το Μέγα τούτο ξενοδοχείο θα καταστή βεβαίως το εντευκτήριο του καλού κόσμου της καθ’ ημάς Ανατολής. Διότι κείται παρά τα θαυμαστά θερμά ύδατα της Θερμής, τα από των αρχαίων χρόνων ονομαστά δι’ ιαματικάς ιδιότητας», αναφέρει η εφημερίδα Σάλπιγξ το 1910. Οπως σημειώνει, η τιμή του δωματίου με διατροφή ήταν «40 γρόσια κατ’ άτομο και ημέραν».
Μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης το 1912, το ξενοδοχείο φιλοξενεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, τον πρίγκιπα Παύλο και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, παραμένοντας σημείο αναφοράς στην περιοχή. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ξενοδοχείο και οι ιαματικές πηγές περνούν ως ανταλλάξιμα στο ελληνικό κράτος και στη συνέχεια, το 1925, στην Εθνική Τράπεζα. Παρά τη δύσκολη περίοδο, το ξενοδοχείο παραμένει σε λειτουργία. Το 1933 αγοράζεται σε δημοπρασία από το Ταμείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ). «Από τότε η πορεία του ήταν σταθερά καθοδική», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημ. Καμμενής, πρώην δήμαρχος Θερμής και ένας από τους ανθρώπους που παλεύουν χρόνια για τη σωτηρία του ξενοδοχείου. «Το ξενοδοχείο λειτουργούσε μεν αλλά το ΤΣΑΥ δεν επένδυε για να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο. Το μόνο που έγινε ήταν κάποιες όχι και τόσο επιτυχημένες επεκτάσεις στα 1950». Παρ’ όλα αυτά, λόγω της παλαιάς του αίγλης συνέχισε να έλκει σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Στρατής Μυριβήλης κ.ά.
Τελικά, το ξενοδοχείο έκλεισε το 1982. «Τα τελευταία χρόνια έπαθε ζημιά η στέγη, με αποτέλεσμα να μπαίνει νερό στο κτίριο και να επιταχύνει την καταστροφή του», λέει ο κ. Καμμενής. «Πριν από δύο μήνες ήρθε στο νησί από την Κωνσταντινούπολη η δισέγγονη του αρχικού ιδιοκτήτη του, η κ. Μουνιρέ Αρικόλ, το είδε και δάκρυσε. “Γιατί το έχετε αφήσει έτσι”, μας ρωτούσε». Το Σάββατο, μέσα στον ορυμαγδό των αντιπεριβαλλοντικών τροπολογιών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, ψηφίστηκε και η ρύθμιση που αφορούσε τη μεταβίβαση, για 30 χρόνια, του Σάρλιτζα Παλλάς και των ιαματικών πηγών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. «Θα αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για την αποκατάστασή του», λέει η περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου.
Ιαματικές πηγές
«Παράλληλα θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία πιστοποίησης των ιαματικών πηγών. Η Μυτιλήνη, η Λήμνος, η Χίος και η Ικαρία έχουν ιαματικές πηγές αναξιοποίητες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ιαματικών πηγών με σημείο αναφοράς το Σάρλιτζα Παλλάς». «Σήμερα το νερό, θερμοκρασίας 40 βαθμών, χύνεται στη θάλασσα. Ενα ξενοδοχείο στολίδι έχει γίνει ερείπιο. Αν αυτό δεν είναι κρίμα, τότε τι είναι», λέει ο κ. Καμμενής.
από την εντύπη έκδοση της εφημερίδας Η Καθημερινή
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
18 και 19 Μαΐου εκδηλώσεις εορτασμού της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στην Αγια Παρασκευή
Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Μουσείο Βιομηχανικής...
Μουσική συνάντηση στην Αγιάσο: Παράδοση και διεθνής ανταλλαγή στο Φεστιβάλ Λέσβου 2025
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής που πραγματοποιήθηκε από τις 24 Απριλίου έως τις 2...
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2025: Περιήγηση στα Πολιτιστικά και Γεωλογικά Μνημεία της Βορειοανατολικής Λέσβο
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας...
«Τζενίν» της Ετέλ Αντνάν από την Θεατρική Ομάδα ΦΟΜ
«Τζενίν» της Ετέλ Αντνάν από την Θεατρική Ομάδα ΦΟΜ με την Βάλεια Τζαννέτου. Παρασκευή 16, Σάββατο...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις