H Αγιάσος «συνάντησε» το Αϊβαλί
Γράφει: Αναστασία Σπυριδάκη / ΕΜΠΡΟΣ
Με σαντούρια και βιολιά και παραδοσιακές μουσικές από την Αγιάσο «γέμισε» το μεσημέρι του Σαββάτου η αγορά του Αϊβαλιού. Οι νέοι Αγιασώτες, προσφέροντας στους Τούρκους παραδοσιακά γλυκά, κουραμπιέδες και φοινίκια, τους προσκαλούσαν στο γλέντι με τον παραδοσιακό «αγιασώτικο γάμο», που διοργάνωναν λίγες ώρες αργότερα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ισμέτ Ινονού». Νωρίτερα, έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης με προϊόντα από την Αγιάσο, στο φουαγέ του Θεάτρου του Αϊβαλιού, όπου κεραμίστες, ξυλογλύπτες, αλλά και οι γυναίκες της Αγιάσου από το Αγροτοποιητικό Συνεταιρισμό, παρουσίασαν τα προϊόντα τους.
Την ιδέα για την εξαιρετική προβολή της Αγιάσου είχε η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», που σε συνεργασία με το Αναγνωστήριο της Αγιάσου και το Δήμο Αϊβαλιού παρουσίασαν το διήμερο εκδηλώσεων, με το όνομα «Η Αγιάσος συναντά το Αϊβαλί».
Περισσότεροι από 50 Αγιασώτες, μέλη της ορχήστρας του Αναγνωστηρίου, του χορευτικού σχήματος και όσοι πήραν μέρος στον «αγιασώτικο γάμο», μαζί με τα μέλη της «Συνύπαρξης» και πολλούς Μυτιληνιούς, που συνολικά άγγιζαν τα 100 άτομα, ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο στο Αϊβαλί. Το κόστος μεταφοράς υλικών και ανθρώπων ανέλαβαν τελικά σχεδόν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, αφού, σύμφωνα με το Αναγνωστήριο Αγιάσου, η υποβοήθηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έμεινε «στα χαρτιά», λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Με την άφιξή τους, τα μέλη της αποστολής ανέλαβαν το μοίρασμα ανακοινώσεων για τις εκδηλώσεις περιφερόμενα στην κεντρική αγορά υπό τη συνοδεία σαντουριών, δίνοντας παράλληλα ευχές στους γείτονες για το νέο έτος και κερνώντας τους Αϊβαλιώτες φοινίκια και κουραμπιέδες, που είχε φτιάξει ο Συνεταιρισμός Γυναικών.
Και έκθεση
Ο ίδιος ο δήμαρχος του Αϊβαλιού, μαζί με άλλους επισήμους, εγκαινίασε την έκθεση τουριστικής προβολής της Αγιάσου και ξεναγήθηκε στα περίπτερα των εκθετών, που είχαν στηθεί σε δημοτικό χώρο, κοντά στο παλιό λιμάνι της πόλης. Εκφράζοντας το θαυμασμό του, ζήτησε συνεργασία με τους εκθέτες, στους οποίους περιλαμβάνονταν ο Συνεταιρισμός Γυναικών, οι ξυλογλύπτες Χαράλαμπος Καμαρός και Παναγιώτης Χατζέλλης και οι κεραμίστες Γιάννης και Δημήτρης Χατζηγιάννης, και ιδιαίτερα η Γιώτα Σουλακέλλη, που εντυπωσίασε με τις δημιουργίες της. Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή μέχρι αργά το μεσημέρι της Κυριακής.
Αποκορύφωμα, ο «αγιασώτικος γάμος»
Η μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν χαρακτηριστική, με αποκορύφωμα την εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Ισμέτ Ινονού», όπου ακόμη και όρθιοι οι θεατές παρέμειναν μέχρι το τέλος, καταχειροκροτώντας τους μουσικούς και τους χορευτές από την Αγιάσο.
Τα ήθη και έθιμα του παραδοσιακού γάμου, αλλά και οι μουσικές από την Αγιάσο, «συνάντησαν» τις μουσικές του Αϊβαλιού. Η θεατρική ομάδα του Αναγνωστηρίου, πλαισιωμένη από λαϊκή τοπική ορχήστρα και χορευτικό συγκρότημα, παρουσίασε το έθιμο σε σκηνοθεσία του Αντώνη Μηνά.
Ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκε ελληνική θεατρική παράσταση στο Αϊβαλί, δείχνοντας τους κοινούς μουσικούς δρόμους και ακούσματα των δύο περιοχών. Ο δήμαρχος του Αϊβαλιού, Χασάν Τουρκοζέν, ευχαριστώντας τους Αγιασώτες και τα μέλη της «Συνύπαρξης» για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, δήλωσε: «Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν και θα συνεχίσουμε αυτή την πρωτοβουλία, με την επίσκεψή μας στην Αγιάσο, για να σας παρουσιάσουμε και τη δική μας μουσική και κουλτούρα.»
Ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθης Κορομιλάς, αφού παρουσίασε τα δρώμενα της βραδιάς, ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητά από τους θεατές, μίλησε για μια σημαντική προβολή της Αγιάσου και της Λέσβου γενικότερα, σχολιάζοντας παράλληλα ότι όλες οι εκδηλώσεις προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στους κατοίκους του Αϊβαλιού. «Θέλουμε να συνεχιστούν αυτές οι εκδηλώσεις και όταν θα έρθουν στην Αγιάσο, θα τους υποδεχθούμε και θα τις διοργανώσουμε μαζί όλες.»
Από πλευράς της «Συνύπαρξης», ο πρόεδρός της, Γιώργος Παπαπορφυρίου, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και το δήμαρχο Αϊβαλιού για τη φιλοξενία, ενώ τόνισε ότι η «Συνύπαρξη» θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όσων επιθυμούν να διοργανώνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, «που φέρνουν πιο κοντά τους πολίτες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου».
Το βράδυ του Σαββάτου, στο «Σοκάκι των Τενεκέδων», Μυτιληνιοί και Τούρκοι χόρευαν υπό τους ήχους παραδοσιακής τσιγγάνικης μουσικής, μέχρι τις πρωινές ώρες. Η αποστολή αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ όλοι ενθουσιασμένοι δήλωναν ότι επιθυμούν τη συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών, που αναδεικνύουν την πολιτιστική και μουσική παράδοση των δύο περιοχών.
Άλλωστε, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, το μέγεθος της προβολής μέσα σε μία μόνο μέρα ήταν πολύ μεγάλο, αφού πολλοί Τούρκοι δήλωσαν την επιθυμία να επισκεφτούν τη Λέσβο και την Αγιάσο με την πρώτη ευκαιρία.