Πολιτισμός

24/12/2022 - 08:50

H τραγική ιστορία της νεαρής αρχόντισσας από τον κάμπο του Ίππειους που κυοφορούσε έμβρυο 30 εβδομάδων

Μια τραγική ανθρώπινη ιστορία 28 αιώνες πριν!

Μια ανακάλυψη των αρχαιολόγων στο Ίππειο της Λέσβου, τάραξε συναισθηματικά τους υπεύθυνους της ανασκαφής πριν από δυο χρόνια, με την ανεύρεση μια νεαρής εγκύου που βρήκε τραγικό θάνατο πιθανότατα λόγω σεισμού.

Η ιστορία που έχει παρελθόν περίπου 2.800 ετών άγγιξε την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Δήμητρας Λαχουρή, που επισκέφτηκε το μουσείο, όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα ευρήματα.

Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, αρχαιολόγος- προϊστάμενος εφορείας αρχαιοτήτων, ανέλαβε να παρουσιάσει την λεγόμενη «η Αρχόντισσα της Λέσβου».

 

Το 2019 βρέθηκε ένα νεκροταφείο στο Ίππειο, που χρονολογείται από την εποχή του Ομήρου και μεταξύ των νεκρών βρέθηκε ασύλητος γεωμετρικός τάφος νεαρής γυναίκας, του 8ου π.Χ. αιώνα..

Στο επάνω μέρος της κεφαλής είχαν τοποθετηθεί αγγεία που συνόδευαν την νεκρή στον άλλο κόσμο. Η ηλικία της υπολογίζεται γύρω στα 22 με 25 χρόνια και ο ταφικός στολισμός της μαρτυρά ότι επρόκειτο για μια νεαρή αριστοκράτισσα. Ντυμένη με χρυσά σκουλαρίκια, περιδέραια, χτένες μαλλιών, διαβαίνοντας το κατώφλι του Άδη, συνοδευόταν από εκείνα που θεωρούσε πιο πολύτιμα κατά την σύντομη ζωή της. Έτσι, εφησύχαζε το πνεύμα του νεκρού, όπως περιγράφεται και στα ομηρικά έπη.

Ωστόσο, η περίπτωση της συγκεκριμένης νεκρής είναι μοναδική, τονίζει ο κ.  Τριανταφυλλίδης, γιατί κυοφορούσε ένα έμβρυο περίπου 30 εβδομάδων. Οι συνθήκες του θανάτου της ερευνήθηκαν βάση των τραυμάτων που έφερε σε όλη την αριστερή πλευρά της. Τα κτυπήματα δείχνουν πως έπεσε κάποιος τείχος και την συνέθλιψε. Βάση των δεδομένων είναι γνωστό πως ένας μεγάλος σεισμός είχε σημειωθεί γύρω στον 8ο π.Χ. αι. και αυτός να ήταν η αιτία του θανάτου της εγκύου.

Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα επάνω στην κοιλιά της  και ακριβώς επάνω από τα χέρια της είχε τοποθετηθεί ένα αγγείο σαν προστασία για το αγέννητο μωρό.

Σε μια εποχή ηρώων και πολεμιστών μια ανθρώπινη τραγωδία 28 αιώνων, δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού των κατοίκων της ομηρικής Λέσβου. Η ταφή της άωρης νεκρής, η στάση του σώματος της, μαζί με όσα κτερίσματα την συνόδευαν είναι τα στοιχεία που μιλούν για τον προϊστορικό οικισμό που ήκμασε τον 14ο και 13ο αι. π.Χ. στην πεδιάδα του Ιππείου.

Η συγκίνηση που προκαλεί η νεαρή έγκυος παραπέμπει στα θύματα του Βεζουβίου στην Πομπηία και στο Ερκουλάνεουμ, όταν σημειώθηκε η ηφαιστειακή έκρηξη στις 24 με 25 Οκτωβρίου του 79 μ.Χ., που κάλυψε με στάχτη επί 17 αιώνες τους χιλιάδες νεκρούς.

Οι εικόνες των ανθρώπων έρχονται από τα βάθη του χρόνου  για να θυμίζουν με τον τυχαίο, αδόκητο και άδικο χαμό τους, την αξία της σύντομης παρουσίας τους, το οποίο για τους σύγχρονους  θα έπρεπε να μεταφράζεται σε φιλοσοφική αναζήτηση και γνώση.

Μοιράσου το άρθρο!