Πολιτισμός

26/01/2011 - 21:49

"Λεσβιακό Ημερολόγιο 2011" με την επιμέλεια του Παναγιώτη Σκορδά

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2011

Γράμματα - Τέχνες – Πολιτισμός (Εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιλήνη 2010 Σελ. 300)

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς

Συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοση των «Ημερολογίων», ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς και οι εκδόσεις «Αιολίδα» ετοίμασαν για το 2011 το νέο «Λεσβιακό Ημερολόγιο». Στις 300 σελίδες του φιλοξενούνται 20 μελέτες, όλες λεσβιακού ενδιαφέροντος, γραμμένες από έγκριτους ερευνητές, οι οποίες καλύπτουν μια ποικίλη θεματολογία: ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία, δοκίμιο, εκπαίδευση, γραμματολογία, θέατρο, κινηματογράφο.

Αναλυτικότερα το Ημερολόγιο ανοίγει με το προλογικό σημείωμα του επιμελητή Παναγιώτη Σκορδά και τους χαιρετισμούς του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, του Περιφερειάρχη Αιγαίου Νάσου Γιακαλή και του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου. Ακολουθεί μια ενότητα με 30 περίπου φωτογραφίες του γνωστού και καταξιωμένου ζωγράφου και φωτογράφου Δημήτρη Γέρου με θέμα τη Λέσβο και ένα αδημοσίευτο κείμενο του αείμνηστου πεζογράφου Νάσου Θεοφίλου με τίτλο «Το ποιητικό βλέμμα του Δημήτρη Γέρου».

 

Οι συγγραφείς του Ημερολογίου είναι:

Δημήτρης Μπούμπας: «Η διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον 19ο αιώνα και οι υπόδουλοι Έλληνες. Ο Δικαστής και Διοικητικός Μαλιάκας Ν. Νιάνιας», Γεώργιος Παπαπαναγιώτου: «Η κατάληψη των νησιών του Β.Α. Αιγαίου από τους Γερμανούς (1941)», Άρης Κυριαζής: «Ο Μπεκήρ των Δαφίων και ο Καρέκος της Ίσσας», Παναγιώτης Μιχαηλάρης: «Ο Πρόδρομος Αναγνώστου βιογραφούμενος από τον συμπατριώτη του Τριαντάφυλλο Βασιλέλλη»», Στρατής Αναγνώστου: «Εθνολογικές αλλαγές στα παράλια της δυτικής Μ. Ασίας το 1881 (Σύμφωνα με μια διπλωματική αναφορά του sir Charles Wilson, στρατιωτικού επιτετραμμένου της Μ. Βρετανίας στη Μικρά Ασία)», Θεοτόκης Θεοδούλου και Γιάννης Κουρτζέλλης: «Λιμάνια και ναυτικοί δρόμοι στην αρχαία Λέσβο», Βασίλης Κουμαρέλας: «Ο πύργος του Buondelmonti, το Taristieri και το μοναστήρι Apostoli. Αναζητώντας τρία ξεχασμένα μεσαιωνικά μνημεία στα βόρεια παράλια της Λέσβου», Δ. Β. Κοφτερός: «Μπουρός αρραβώνας, γάμος, αντίγαμος», Στρατής Μολίνος: «Το κοντραμπάντο στη Λέσβο», Ανθούλα Δανιήλ: «Η παρασημαντική της φύσης. Τρεις φορές η Άνοιξη. Μικρό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη», Στρατής Πασχάλης: «Το χρώμα της μελαγχολίας στον Αιολικό λυρισμό», Γιάννης Κωνσταντέλλης: «Υπερρεαλιστικά στοιχεία στο πεζογραφικό έργο του Νάσου Θεοφίλου», Αθανάσιος Καλαμάτας: «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη “Χαραυγή” της Μυτιλήνης», Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου: «Η προσχολική αγωγή στην τουρκοκρατούμενη Λέσβο», Παναγιώτης Σκορδάς: «Συμβολή στη Λεσβιακή βιβλιογραφία. Οι εκδόσεις των ετών 2007-2008» και «Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση 1994-2010. Οι εκδόσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου», Κώστας Μίσσιος: «Π.Δ. Πανταζής. Ένας λυρικός οραματιστής, δάσκαλος του ήθους και της προσφοράς», Μαρία Αναγνωστοπούλου: «Η συμβολή των εκπαιδευτών στη δημιουργία μαθητικών θεατρικών παραστάσεων στα Σχολεία της Αγίας Παρασκευής Λέσβου», Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «“Ταξίδι στη Μυτιλήνη” του Λάκη Παπαστάθη. Η εκπλήρωση ενός χρέους».

Το ημερολόγιο κλείνει με μια ενότητα που έχει τίτλο «Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες του» και στην οποία στεγάζονται μια σειρά από συλλεκτικά τεκμήρια του παρελθόντος (φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, ληξιαρχικές πράξεις, εξώφυλλα βιβλίων, προγράμματα εκδηλώσεων κ.ά.), με τρεις γελοιογραφίες του Γιάννη Κακαρώνη, του Αντώνη Κυριαζή και του Μάκη Αξιώτη που αποχαιρετούν το 2010 και υποδέχονται το 2011 και τα βιογραφικά όλων των συντελεστών του τόμου.

 

Τα βιβλίο διατίθεται  στα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα μέσω κεντρικών πρακτορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.emprosnet.gr/OnLineBooks/ Στοιχεία επικοινωνίας: Εκδόσεις «Αιολίδα» - Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε. Αλκαίου 4, Μυτιλήνη Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ.: 22510 – 27801 Fax: 22510 – 27607 Email: aiolida@emprosnet.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!