Πολιτισμός

12/02/2012 - 07:08

Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Από τον Ιούνιο του 2010, οπότε και έγινε η εγγραφή του πρώτου φορέα, μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων χίλιοι ογδόντα δύο (1082) φορείς.

Από τους φορείς αυτούς το οι 596 (55%) εδρεύουν στην Αττική. Από τους φορείς που εδρεύουν στην Αττική, οι 486 (80%) έχουν έδρα στην Αθήνα. Ελπίζουμε να υπάρχουν αρκετοί φορείς με αναφορά (ως σύλλογος χωριού ή πανλεσβιακού ενδιαφέροντος) τη ΛΕΣΒΟ, το νησί μας!

Στο νησί μας και τη γειτονική Λήμνο έχουν εγγραφεί 8 πολιτιστικοί φορείς... Είμαστε σίγουροι για κάποιους αλλά θα περιμένουμε να έχουμε περισσότερη ενημέρωση για να σας πούμε αύριο.

Η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων φορέων (1082) λειτουργούν με τη μορφή είτε του σωματείου είτε της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και σε πολύ μικρότερο ποσοστό ως ιδρύματα ή με άλλη νομική μορφή.

Περισσότεροι από τους μισούς φορείς ιδρύθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία. Δεν λείπουν όμως και φορείς που έχουν συμπληρώσει εκατό χρόνια ύπαρξης.

Το 70% των φορέων δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο και μόλις το 6% απασχολεί περισσότερους από 6 εργαζόμενους.

Το 45% των φορέων δεν απασχολεί εθελοντές στις δράσεις του. Αξιοσημείωτο είναι από την άλλη ότι οι φορείς που απασχολούν περισσότερους από 20 εθελοντές ξεπερνούν το 20%.

Το 84% των φορέων δήλωσαν ότι δραστηριοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μόνο το 16% ανέφεραν ότι η δραστηριότητά τους είναι περιοδική ή περιστασιακή.

Το 32% των φορέων ανέφεραν ότι η εμβέλεια της δραστηριότητάς τους είναι πανελλαδική. Ένα σημαντικό ποσοστό (σχεδόν ένας στους τρεις) δήλωσε ότι η εμβέλεια της δραστηριότητάς του είναι διεθνής και ακολουθούν κατά φθίνουσα επιλογή η τοπική, η περιφερειακή και η ευρωπαϊκή εμβέλεια.

Το 43% των φορέων δεν έχει δική του ιστοσελίδα.

Για την περίοδο επιχορηγήσεων 2010 υποβλήθηκαν 367 αιτήματα, από τα οποία έγιναν δεκτά τα 156. Η αξιολόγηση των αιτημάτων έγινε από θεματικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού.

Το μικρότερο ποσό που εγκρίθηκε ήταν 1650€ και το μεγαλύτερο 170.000€.

Από τις δράσεις που υποβλήθηκαν το 47% είχε ως τόπο διεξαγωγής την Αττική. Το αντίστοιχο ποσοστό παραμένει το ίδιο στις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΥΠΠΟΤ.

Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ είναι γίνει γνωστή σε όλους μας από την έναρξη του Μητρώου σχεδόν και τελευταία πάλι στις 1 Σεπτεμβρίου 2011 όπου τονιζόταν και η δυνατότητα υποστήριξης-επιχορήγησης σε πολιτιστικούς φορείς (προυπόθεση η εγγραφή στο Μητρώο του υπουργείου) μαζί με την πρόταση για τις αντίστοιχες ενέργειες και στο Μητρώο Πολιτιστικών και Λοιπών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και λοιπούς φορείς. Στο χώρο αυτό λέγαμε, παρέχεται η δυνατότητα στους φορείς που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο Αιγαίο, να εγγραφούν στο Μητρώο Φορέων, παρέχοντας πληροφορίες για την ταυτότητα και τις δράσεις τους. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο Μητρώο, οι φορείς θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα επιχορήγησης για επικείμενη δράση τους, μέσα στις προθεσμίες που θα ανακοινώνονται κάθε φορά.

Επίσης δινόταν η πληροφορία για τη δωρεάν διάθεση λογισμικού από τη Microsoft στους συλλόγους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με την παραίνεση εάν δεν υπήρχε άμεση σχέση με κάποιο φορέα να το διαδίδαμε όλοι μας για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι φορείς μας.

Σχετικό δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, που εξακολουθεί να υπάρχει στο διαδίκτυο (από την ενημέρωση που εστάλη σε πάρα πολλού αποδέκτες) είναι το παρακάτω:

http://mytilinia-dialektos.blogspot.com/2011/09/blog-post_04.html

Σας καλώ να κάνετε χρήση αυτών των δυνατοτήτων ακόμα και τώρα....

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα σε επίπεδο ενίσχυσης και στήριξης της δράσης σας (σύλλογοι, φορείς, κλπ) που κάνετε για τη διάδοση των τόσων σπουδαίων σκοπών σας, πρέπει να γίνει και γνωστό το έργο σας σε όλους και ειδικότερα σ' εκείνους που προίστανται των πολιτιστικών πραγμάτων του τόπου μας.

Για να καταλάβουν πολύ περισσότερο ότι υπάρχει και μια Ελλάδα που αντιστέκοταν και αντιστέκεται μόνιμα, παράγοντας ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ με ανιδιοτέλεια και φιλότιμο.

Νεκτάριος Βακάλης

______________________________________________________________________

Πύλη Πολιτιστικών Φορέων

Αναρτήθηκαν σήμερα στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (http://drasis.culture.gr/) στατιστικά στοιχεία που αφορούν την πιλοτική περίοδο λειτουργίας της. Μέσω αυτής της νέας διαδικασίας επικοινωνίας του ΥΠΠΟΤ με τους πολιτιστικούς φορείς κατέστη εφικτό να αποκτήσουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου για πρώτη φορά εικόνα κρίσιμων στοιχείων που συνθέτουν το «προφίλ» των πολιτιστικών φορέων της χώρας. Με τον τρόπο αυτό οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟΤ μπορούν να είναι πιο στοχευμένες, να πραγματοποιούνται μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, να αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητά τους. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τους τελευταίους 18 μήνες (Ιούνιος 2010 – Δεκέμβριος 2011) έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων 1.082 πολιτιστικοί φορείς από ολόκληρη τη χώρα. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται αφορούν χαρακτηριστικά όπως η έδρα, το αντικείμενο δραστηριότητας, το έτος ίδρυσης, ο αριθμός εργαζομένων και εθελοντών και η εμβέλεια της δραστηριότητας των φορέων. Επίσης, παρατίθενται στατιστικά στοιχεία για την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος επιχορηγήσεων, όπως ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων, η κατανομή τους ανά διεύθυνση, η γεωγραφική κατανομή των δράσεων και των φορέων. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των αποτελεσμάτων της πρώτης περιόδου έχουν αναρτηθεί στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων, και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει καταβληθεί στους δικαιούχους. Τα αποτελέσματα για τις περιόδους επιχορήγησης, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έληξε μέσα στο 2011, θα ανακοινωθούν εντός του Φεβρουαρίου. Επίσης, στο ίδιο διάστημα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των θεατρικών επιχορηγήσεων και θα δημοσιευθούν τα νέα προγράμματα στήριξης του χορού. Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων είναι να αναδειχτεί σε πλατφόρμα δικτύωσης και προβολής των φορέων, με την ανάπτυξη των απαραίτητων εργαλείων. Αναλυτικά στοιχεία και πίνακες μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο αρχείο καθώς και στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων (http://drasis.culture.gr/)

Μοιράσου το άρθρο!