Ψυχολογία - Σχέσεις

29/12/2021 - 08:32

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και όλοι βάζουμε στόχους για το νέο έτος, θέλουμε να κάνουμε αλλαγές και νέα ξεκινήματα. Βέβαια, μόνο η θέληση δεν αρκεί για να επέλθει κάποια αλλαγή, αφού βλέπουμε πολλούς να ισχυρίζονται ότι θα ξεκινήσουν δίαιτα ή γυμναστήριο, ότι θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένεια κλπ αλλά τελικά δεν καταφέρνουν τίποτα από αυτά.

Για να επιτευχθεί ένας στόχος πρέπει να είναι εφικτός, συγκεκριμένος και χρονικά οριοθετημένος. Αν είναι αόριστος και δεν υπάρχει χρονικό όριο επίτευξης, τότε δημιουργούνται συνεχώς αφορμές για αναβολές.  Χρειάζεται υπομονή, πειθαρχία και συγκεκριμένη μεθοδολογία.  Είναι σημαντικό να καταγράφεται η πρόοδος και να υπάρχουν στο περιβάλλον μας άτομα υποστηρικτικά και με θετική στάση.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία, από τα οποία εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Κάποια αποσπάσματα από βιβλία ή αποφθέγματα που εμπνέουν εμένα, στη δική μου εξελικτική πορεία, αναφέρω παρακάτω:

  • "Πολλά όσα ήθελες και δεν μπόρεσες. Περισσότερα όσα μπορούσες και δεν θέλησες. Και ακόμη περισσότερα όσα δε θέλησες και που έπρεπε και να θελήσεις και να μπορέσεις."  (Κωνσταντίνος Τσάτσος)
  • "Ο άνθρωπος μοιάζει με ένα κλάσμα που ο αριθμητής του εκφράζει την πραγματική αξία του ενώ ο παρονομαστής την ιδέα που έχει ο ίδιος για την αξία του. Όσο ο παρονομαστής μεγαλώνει τόσο η αξία του κλάσματος μικραίνει. Και όσο ο παρονομαστής τείνει στο άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει στο μηδέν."  (Λέων Τολστόι)
  • "Ας έχεις λίγα, αρκεί να είναι δικά σου. Να τα ορίζεις και να τα χαίρεσαι. Κάλλιο αφέντης σε ένα ψωμί παρά δούλος σε ένα φούρνο."  (Αραβική παροιμία)
  • "Δε φτάνει να είσαι έξυπνος. Πρέπει να είσαι αρκετά έξυπνος ώστε να μην κάνεις επίδειξη εξυπνάδας." (Αντρέ Μωρουά)
  • "Πολλά μικρά πράγματα, από πολλούς μικρούς ανθρώπους, σε πολλούς μικρούς τόπους, μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο του κόσμου."  (Κινέζικο απόφθεγμα)
  • "Δεν υπάρχουν ποτέ απελπιστικές καταστάσεις, παρά μόνο άνθρωποι που απελπίζονται από τις καταστάσεις."  (Ζακ Σουστέλ)
  • Ο μεγάλος μουσικός Άρτουρ Ρούμπινσταϊν έλεγε: "Αν παραλείψω μια μέρα να παίξω, αμέσως το καταλαβαίνω. Αν παραλείψω δυο μέρες, οι φίλοι μου το καταλαβαίνουν. Αν τρεις δεν ασκηθώ, όλο το κοινό το καταλαβαίνει..."
  • Αν δεν μπορείς να διαμορφώσεις τον εαυτό σου όπως ακριβώς θα ήθελες, πώς περιμένεις οι άλλοι άνθρωποι να είναι εξ ολοκλήρου όπως θα ήθελες εσύ να είναι; (Thomas à Kempis)
  • Ο μυθιστοριογράφος Ντίκενς είπε: "Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από το κοστούμι του, γιατί αυτό του το έκαμε ο ράφτης. Μην τον κρίνεις από την καταγωγή, γιατί και ο Κάιν καταγόταν από την πρώτη οικογένεια του κόσμου. Μην τον κρίνεις από το σπίτι στο οποίο κατοικεί, γιατί και οι ποντικοί και οι κατσαρίδες κατοικούν στα πολυτελέστερα μέγαρα. Να τον κρίνεις από κάτι που κάνει αυτός, που είναι δικό του, που δεν το έφτιαξαν οι άλλοι και που δεν μπορούν να το μιμηθούν εύκολα οι πολλοί."
  •  «Ο πόνος είναι το σπάσιμο του όστρακου που περικλείει τη γνώση σας. Όπως το τσόφλι του καρπού πρέπει να σπάσει, για να βγει η καρδιά του στο φως του ήλιου, έτσι κι εσείς πρέπει να γνωρίσετε τον πόνο. Αν μπορούσατε να κρατάτε στην καρδιά σας το θαυμασμό για τα καθημερινά θαύματα της ζωής σας, ο πόνος δε θα σας φαινόταν λιγότερο θαυμαστός από τη χαρά σας…Πολλούς από τους πόνους τους διαλέγετε μονάχοι. Είναι το πικρό φάρμακο που μ' αυτό ο γιατρός που είναι μέσα σας θεραπεύει τον άρρωστο εαυτό σας. Γι' αυτό να εμπιστεύεστε τον γιατρό και να πίνετε το φάρμακό του σιωπηλά και ήρεμα. Γιατί το χέρι του, αν και βαρύ και σκληρό, οδηγείται από το χέρι του Αόρατου. (Χαλίλ Γκιμπράν, Ο κήπος του Προφήτη) 
  • Όλοι οι άνθρωποι στα πρώτα νεανικά τους χρόνια, ξέρουν ποιος είναι ο Προσωπικός Μύθος τους. Την εποχή αυτή της ζωής όλα είναι ξεκάθαρα, όλα γίνονται και οι άνθρωποι δε φοβούνται να ονειρεύονται και να επιθυμούν όσα θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν στη ζωή τους. Όσο όμως περνά ο χρόνος, μια μυστική δύναμη αρχίζει να προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει κανείς τον Προσωπικό Μύθο του. Είναι δυνάμεις που φαίνονται κακές αλλά στην πραγματικότητα σου διδάσκουν πώς να εκπληρώσεις τον Προσωπικό Μύθο σου. Προετοιμάζουν το πνεύμα και τη θέλησή σου γιατί πάνω σ' αυτό τον πλανήτη υπάρχει μια αλήθεια: όποιος κι αν είσαι, ό,τι κι αν κάνεις, όταν επιδιώξεις κάτι, σημαίνει ότι η επιθυμία σου πηγάζει από την Ψυχή του Κόσμου. Είναι η αποστολή σου πάνω στη Γη...Η εκπλήρωση του Προσωπικού του Μύθου, αυτό είναι το μοναδικό χρέος του ανθρώπου. Τα πάντα είναι ένα και μοναδικό πράγμα. Κι όταν επιδιώξεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς. (Paulo Coelho, Αλχημιστής) 
  • Έστειλε πρέσβεις ο Δαρείος στον Αλέξανδρο και του πρόσφερε τη μισή περσική αυτοκρατορία από τη θάλασσα ως τον Ευφράτη, δέκα χιλιάδες τάλαντα, τη θυγατέρα του ως σύζυγο και υπόσχεση φιλίας και συμμαχίας. Στη σύσκεψη ο στρατηγός Παρμενίων επέμεινε να γίνει δεκτή η πρόταση του Δαρείου λέγοντας: "Εγώ αν ήμουν Αλέξανδρος θα δεχόμουν". Ο Αλέξανδρος απάντησε κοφτά: "Κι εγώ αν ήμουν Παρμενίων θα δεχόμουν." Απέρριψε την πρόταση και χύθηκε στην κατάκτηση του κόσμου. Η πορεία της ζωής σου είναι τόσο λαμπρή όσο υψηλοί είναι οι οραματισμοί σου!

Μοιράσου το άρθρο!