Έκκληση στην πολιτική ηγεσία του τόπου να στηρίξει τα παραδοσιακά αποστάγματα, καταπολεμώντας πρώτα και κύρια το λαθρεμπόριο που «ανθεί» σήμερα στον κλάδο, απευθύνει μέσω της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ» ο πρόεδρος της οικογενειακής ποτοποιίας «Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης», τονίζοντας πως το «κράτος οφείλει να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού στην αγορά». Ο κ. Νίκος Καλογιάννης υπογραμμίζει ότι η παράνομη διακίνηση «χύμα» προϊόντων σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία πλήττουν σήμερα ακόμη περισσότερο τις εργασίες των νόμιμων επιχειρήσεων, οι οποίες χάνουν πολύτιμα έσοδα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα / εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Για πρώτη φορά στα 120 και πλέον χρόνια ιστορίας της εταιρείας, αποφασίσατε να ανοίξετε τις πύλες του αποστακτηρίου σας στη Λέσβο στο ευρύ κοινό. Τι είναι αυτό που διατηρεί το Ούζο Πλωμάρι Ισιδώρου Αρβανίτου «ζωντανό» και το κάνει να ξεχωρίζει, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό των ξένων αποσταγμάτων;
Φέτος, το αποστακτήριο «Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης» υλοποιεί ένα όραμα, το οποίο σχεδιαζόταν πολύ καιρό και έχει στόχο να προσφέρει στο κοινό μια αξέχαστη εμπειρία ξενάγησης για όλες τις αισθήσεις, ενώ συνδέει τις ρίζες του Ούζου Πλωμαρίου με το σήμερα. Με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων, η αποσταγματοποιία Πλωμαρίου ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει από κοντά τον «Κόσμο του Ούζου». Οι φίλοι του αγαπημένου ελληνικού αποστάγματος θα έχουν πλέον την ευκαιρία να επισκεφθούν το τόπο παραγωγής και καταγωγής και να «ταξιδέψουν» από το παρελθόν στο? παρόν της παραγωγής του. Παράλληλα θα δουν και μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων η οποία έρχεται να συμπληρώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία, μέσα από ένα αξέχαστο ταξίδι στον χρόνο. Μέσα από αυτή την εμπειρία, το κοινό μπορεί να γνωρίσει τις αλήθειες και τις αξίες του Ούζου Πλωμαρίου, ακολουθώντας την ιστορική του διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν και γνωρίζοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αποστάγματα. Αυτά δεν είναι άλλα από την ελληνικότητα και την εντοπιότητα του προϊόντος, την ιστορία του και την κληρονομιά του, την αυθεντικότητά του, την τέχνη της απόσταξης, την ποιότητα από 100% απόσταξη, τη μυστική του συνταγή, αλλά και το μεράκι των ανθρώπων μιας οικογενειακής αποσταγματοποιίας.
Πόσο δύσκολα ήταν τα τελευταία έξι χρόνια για την εταιρεία σας και ποια είναι η πορεία της; Πώς αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που δημιουργούν τα capital controls στη λειτουργία της αγοράς;
Μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, δυστυχώς καμία επιχείρηση και κανένας κλάδος δεν έχει καταφέρει να μείνει ανεπηρέαστος. Λόγω της υψηλής φορολογίας, του περιορισμού του εισοδήματος των καταναλωτών αλλά και της αυξημένης διακίνησης «χύμα» προϊόντων, η μείωση στα μεγέθη του κλάδου στην ελληνική αγορά είναι ακόμα πιο αισθητή. Παρ’ όλα αυτά, η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αντέχει στη κρίση και αυξάνει παράλληλα τις εξαγωγές της, οι οποίες αποτελούν το 50% της παραγωγής. Αισθανόμαστε υπερήφανοι αναλογιζόμενοι, πως σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, σε μια γωνιά της υφηλίου παράγουμε ένα απόσταγμα, που ταξιδεύει σε 35 χώρες και διακρίνεται συνεχώς στο εξωτερικό. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη της δύναμης της Ελλάδας.
Ποια είναι η «επόμενη ημέρα» του «Ούζο Πλωμάρι Ισιδώρου Αρβανίτου»; Πού θα εστιάσετε από εδώ και πέρα τις προσπάθειές σας;
Το ούζο, όντας συνυφασμένο με τον ελληνικό τρόπο ζωής και την κουλτούρα του Έλληνα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Εμείς ως ελληνική οικογενειακή αποσταγματοποιία, είμαστε εδώ, με σεβασμό δίπλα στον Έλληνα καταναλωτή συνεχίζοντας να προσφέρουμε την ίδια ποιότητα εδώ και 120 χρόνια, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, οι οποίες καθορίζουν κάθε μας επιχειρηματική κίνηση. Ο «Κόσμος του Ούζου», είναι ένα ακόμα δυνατό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας επένδυσης στον τόπο μας. Παράλληλα, η εξωστρέφεια και η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελούν βασικές προτεραιότητες της εταιρείας μας και η διείσδυση σε ξένες αγορές είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς, καθώς με αυτό τον τρόπο η χώρα μπορεί να ξεφύγει από την κρίση.
Στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ υπάρχουν συστάσεις για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης «χύμα» τσίπουρου.
Αυτό που πρωτίστως ζητάμε από το κράτος, είναι να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψει την υγεία των καταναλωτών, η οποία δεν διαφυλάσσεται με την κυκλοφορία των «χύμα» προϊόντων. Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερωθεί για τους εν δυνάμει κινδύνους, τους οποίους δεν γνωρίζει, όπως π.χ. πως το χύμα προϊόν, μπορεί να περιέχει μολυντές ή καρκινογόνες ουσίες που δρουν σε βάθος χρόνου.
Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται χύμα, δεν μπορεί να είναι γνωστή η προέλευσή τους που στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι χώρες του εξωτερικού γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στα έσοδα του κράτους. Με το πρόσχημα της υποστήριξης του αγροτικού εισοδήματος έχει δημιουργηθεί και γιγαντωθεί ένα καθεστώς που δίνει στους λαθρέμπορους τη δυνατότητα να πλουτίζουν διακινώντας προϊόντα αμφίβολης ποιότητας και αγνώστου προέλευσης πρώτης ύλης.
Ακόμα, κρίνουμε αναγκαία την προστασία της φήμης των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία δυσφημίζονται από τρίτης και τέταρτης ποιότητας προϊόντα, τα οποία όπως είπαμε διακινούνται στην αγορά χωρίς παραστατικά και χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Το κράτος οφείλει να στηρίξει τον κλάδο μας, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού στην αγορά.
Πλήγμα στην κατανάλωση
Αναποτελεσματικός ο υψηλός ΦΠΑ
Τι περιμένετε από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%;
Αναμένουμε περαιτέρω κάμψη της κατανάλωσης, η οποία αναμφισβήτητα συνδέεται με τη συνεχιζόμενη υψηλή φορολόγηση, που παράλληλα έχει δείξει πως δεν αποδίδει. Στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, για παράδειγμα, ο ΕΦΚ κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 125%, σε διάστημα είκοσι μηνών το 2009-2010. Το αποτέλεσμα αυτής της υπερφορολόγησης, σήμερα, είναι να εισπράττονται λιγότερα χρήματα από τον ΕΦΚ σε σχέση με τα έσοδα πριν από την αύξησή του, ενώ φαίνεται να έχουν χαθεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στην αγορά εντοπίζονται λαθραία προϊόντα, τα οποία δεν μπορεί κανείς να ελέγξει από πού προέρχονται. Αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν χύμα και διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές από τα επώνυμα συσκευασμένα, όντας λαθραία αυτό είναι εφικτό, συνιστώντας έτσι δίχως άλλο μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού.