Συνεντεύξεις

31/01/2020 - 06:28

Πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής: να επιβληθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα

Την Πέμπτη 30/01/2020 στην πλατεία Μαρτύρων του ΙΚΑ Μυτιλήνης μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, έγινε κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων με πορεία που έφτασε μέχρι τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ένας από τους διοργανωτές, ο Χρήστος Αναγνωστής, Πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου  μίλησε στη  δημοσιογράφο Χαρά Ζήκα για όλα όσα απασχολούν τους αγρότες - κτηνοτρόφους της Λέσβου. 

«Για άλλη μια φορά βρεθήκαμε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο μας, και κυρίως για τις εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου και του γάλακτος. Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η αδιαφορία της πολιτείας που παρόλο την επιμονή μας η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αρνήθηκε να μας ακούσει. Εμείς θα ξαναβγούμε στον δρόμο και καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να έρθουν την επόμενη φορά γιατί πραγματικά πρέπει να δώσουμε ριζική λύση στα προβλήματά μας.

Σε συσκέψεις που έχουν γίνει στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου υποστηρίζουμε ότι θέλουμε να παράγουμε όσο το δυνατό πιο ποιοτικά προϊόντα αλλά πώς να γίνει αυτό αφού η δακοκτονία δε γίνεται σωστά από τους εργολάβους, η ποιότητα του ελαιοκάρπου επηρεάζεται από διάφορες ασθένειες αλλά και από τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα η ποιότητα του λαδιού να δημιουργεί πρόβλημα στην τιμή.

Η δακοκτονία πρέπει να γίνεται συστηματικά και καθολικά σε όλον τον ελαιώνα και πρέπει το κονδύλι από το ένα εκατομμύριο ευρώ  που δαπανάται σήμερα, να γίνει τρία εκατομμύρια ευρώ, όπως συνέβαινε το 2010  που πραγματοποιούνταν οκτώ ψεκασμοί, υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας και όχι των εργολάβων. Πρέπει επίσης να αυξηθούν τα ημερομίσθια για τους εργάτες, να υπάρχει επιστημονικό προσωπικό μαζί τους ώστε να γίνεται σωστά η εργασία και μόνο τότε θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ποιοτικό προϊόν, να βγούμε στην αγορά και να έχουμε καλύτερες αποδοχές.

Επιπλέον, η κτηνιατρική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Ζητάμε να ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό ώστε να υπάρχει έλεγχος στα ζώα και να προλαμβάνονται οι ασθένειες των κοπαδιών.

Στο λάδι και στο γάλα το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν, δεν υπάρχει πλέον επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο ούτε αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα τα επιπλέον χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ, να ανεβάζουν κι άλλο το κόστος στα βασικά προϊόντα του νησιού μας.  

Ζητάμε, λοιπόν, ανάπτυξη αλλά για να γίνει ανάπτυξη πρέπει να περισσεύουν χρήματα , τη στιγμή που το προϊόν που παράγουμε είναι κάτω του κόστους πώς είναι δυνατό να αναπτυχθούμε; Κι αναρωτιέμαι τελικά, για ποιους είναι η ανάπτυξη, για τους παραγωγούς ή για τους εμπόρους; Πρέπει επιτέλους να επιβληθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα σεβαστό εισόδημα για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους  να δουν το πραγματικό πρόβλημα, να πιστέψουν στη δύναμη που έχουν και να έρθουν και να δώσουν δυναμικό παρόν στη νέα κινητοποίηση που θα γίνει σύντομα». 

 

πηγη: politispress.gr

Μοιράσου το άρθρο!