Skip to main content
|

100 αμμουδερές παραλίες μας περιμένουν στη Λήμνο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Μύθος και ιστορία. Παραλίες και για τους πιο απαιτητικούς. Ανυστερόβουλοι άνθρωποι που θεωρούν προσωπική τους υπόθεση τη φιλοξενία. Ευκαιρίες για χαλάρωση ή ξέφρενο κέφι. Και ένα τοπίο αλλιώτικο από τα άλλα.

Αυτή είναι η Λήμνος. Ηφαιστειογενής στη γεωλογική της προέλευση, είναι και μεταφορικά ένα αθέατο ηφαίστειο που βράζει. Κάτω από την φαινομενικά ήσυχή της επιφάνεια, κρύβει θησαυρούς που θα ανακαλύψει μόνον όποιος έχει χορτάσει από την εξόφθαλμη κοσμικότητα των άλλων νησιών του Αιγαίου και έχει διάθεση για εξερευνήσεις.

Με αεροπορική σύνδεση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και με εύκολη πρόσβαση από Καβάλα, σε μερικές ώρες με το καράβι βρίσκεσαι στο νησί που βρήκε καταφύγιο ο Ήφαιστος, ύστερα από τη διένεξη που είχε ο Δίας με τη ζηλιάρα Ήρα. Μυστηριακή, με τη σκιά των Καβείρων να πέφτει ακόμα επάνω της, προϊστορική, με την Πολιόχνη, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που χρονολογείται από την πέμπτη χιλιετία π.Χ., ευσεβής, με το περίφημο ιερό της μεγάλης θεάς της Λήμνου, Ηφαιστίας. Οχυρωμένη, με μερικά από τα πιο ξακουστά και καλοδιατηρημένα κάστρα της Μεσογείου, όπως το κάστρο της Μύρινας (το μεγαλύτερο του Αιγαίου), του Μούδρου και το φρούριο του Κότσινου.

Στη Λήμνο σας περιμένουν πάνω από 100 αμμουδερές παραλίες, σκιερές ή παραδομένες στον ανελέητο καλοκαιρινό ήλιο, με αέρηδες ή απόλυτη νηνεμία. Αποκλείεται, όσο δύσκολος κι αν είναι κάποιος, να μη βρει ανάμεσά τους την ιδανική. Αν θέλετε άνεση και κοκτέιλ στα παραθαλάσσια μπαράκια οι επιλογές σας είναι στη Μύρινα, ο Ρωμέικος Γιαλός και τα Ρηχά Νερά, η παραλία Αυλώνα και ο Νεβγάτης. Ηφαιστειακό τοπίο και πράσινα νερά προσφέρει το Πλατύ, καταρράκτες ο Άη Γιάννης στον Κάσπακα, αμμόλοφους το Γομάτι. Η παραλία του Κέρους αποτελεί πόλο έλξης παραθεριστών λόγω της αμμώδους και ζεστής θάλασσας, ενώ τα καλοκαιρινά μελτέμια την καθιστούν ιδανική για τους λάτρεις του kite surfing και wind surfing. Αν έχετε δικό σας πλεούμενο, ή θέλετε να νοικιάσετε μια βάρκα για να κάνετε το γύρο του νησιού ή να φτάσετε σε μια απομακρυσμένη παραλία θα ζήσετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Και αυτές είναι μόνο οι πρώτες επιλογές. Γιατί πέρα από τη θάλασσα, η άγρια γοητεία της Λήμνου κρύβεται στο εσωτερικό της.

Η Λήμνος δεν έχει δάση. Οι γεωλογικές συνθήκες, η εκτεταμένη κτηνοτροφία και οι αέρηδες δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη δασικών εκτάσεων σε σχεδόν κανένα τμήμα του νησιού, ύστερα από ηφαιστειακή έκρηξη,  εκατομμύρια χρόνια πριν. Έχει όμως βιότοπους με ιδιαίτερο χαρακτήρα που προσελκύουν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Στα βόρεια του νησιού στην παραλία Γομάτι απλώνονται οι περίφημες αμμοθίνες ή «παχιές αμμουδιές» που αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο τοπίο. Η ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα στις αμμοθίνες είναι κυρίως τα λευκά μυρωμένα κρινάκια, λυγαριές, θυμάρι και πικροδάφνες.

Μια από τις κρυμμένες ομορφιές του νησιού είναι τα «κρεμαστά νερά», στο ρέμα Κατσαΐτη της περιοχής Κάσπακα. Ένας επιβλητικός καταρράκτης και μικρές λίμνες στη βάση του προσφέρουν καταφύγιο σε υδρόβιους οργανισμούς, προσαρμοσμένους σε έναν λιλιπούτειο αλλά αυτάρκη βιότοπο.

Η Αλυκή, η Χορταρολίμνη και η Ασπρολίμνη, υδροβιότοποι μοναδικού φυσικού κάλλους έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Φιλοξενούν περισσότερα από 250 είδη σπάνιων πουλιών, πολλά από αυτά υπό εξαφάνιση και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φανατικών του bird watching, μιας δραστηριότητας που κερδίζει έδαφος γιατί συνδυάζει την περιήγηση στη φύση με τη χαρά της ανακάλυψης.

Η Λήμνος ήταν γνωστή για τα περίφημα κρασιά της από την εποχή του Ομήρου. Το ηφαιστειογενές έδαφός της είναι ιδανικό για την καλλιέργεια του αμπελιού και οι ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Καλαμπάκι (Λημνιό) παράγουν εξαιρετικά λευκά και ερυθρά κρασιά αντίστοιχα. Όμως τα εύφορα εδάφη της δεν περιορίζονται μόνο στην οινοπαραγωγή αλλά και στην παραγωγή σιτηρών, λαχανικών και οσπρίων. Το αγνό μέλι ανθέων, τα λουκούμια και τα ξεχωριστά τυριά της όπως, το κασκαβάλι, το καλαθάκι και το παραδοσιακό μελίχλωρο ή μελίπαστο, ολοκληρώνουν την εικόνα μιας πανδαισίας αρωμάτων και γεύσεων.

Τώρα μάλιστα που ο κόσμος ανακαλύπτει ξανά τα παραδοσιακά επιδόρπια, ο χαλβάς Λήμνου έχει και πάλι την τιμητική του. Υγιεινός και ελαφρύς, φτιαγμένος μόνο από ταχίνι και μέλι, με γεύση βανίλια ή  κακάο με ή χωρίς ξηρούς καρπούς. Δοκιμάστε επίσης τα σιροπιαστά (σαμσάδες, μπακλαβάς) τα γλυκά του κουταλιού, τα αμυγδαλωτά και τα περίφημα «βενιζελικά».

Στις ταβέρνες του νησιού δοκιμάστε τα φλομάρια (είδος χυλοπίτας), γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο Μούδρο και αλανιάρη κόκορα και κουνέλι στις Σαρδές.

Η Λήμνος είναι ένα από τα λιγότερο διαφημισμένα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Κάποτε αυτό λογιζόταν ως μειονέκτημα. Η αλήθεια είναι όμως, ότι επέτρεψε στον τόπο να διατηρήσει την ταυτότητά του, την κουλτούρα του και τις παρθένες φυσικές ομορφιές του, μαζί με κάποιες εκπλήξεις που δεν φαντάζεται όποιος φτάνει για πρώτη φορά στο λιμάνι της. Όταν όμως περπατήσει στο κάστρο της Μύρινας σούρουπο καλοκαιριού και δει απέναντί του, να τον παρατηρεί ήσυχο και γαλήνιο, ένα από τα κόκκινα ελάφια της περιοχής που τριγυρνούν ελεύθερα, τότε είναι που θα εκτιμήσει τον ήπιο τουριστικό χαρακτήρα της μυρωδάτης, ρεμβαστικής Λήμνου.

 

φωτογραφία: Λήμνος, Μύρινα/ Θάνος Πάνος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία