Πως θα μπορούσε να έρθει η Ryanair στη Λέσβο;
Πρός: Αξιότιμη Γεν.Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κα Ολυμπία Αναστασοπούλου
«Συνδιαφήμιση Υπουργείου Τουρισμού/ΕΟΤ και με τις αεροπορικές εταιρείες Χαμηλού Ναύλου, τουλάχιστον για τους μειονεκτικούς Προορισμούς, θα αμβλύνει το ΧΑΣΜΑ, που τους χωρίζει από τους αναπτυγμένους και όχι μόνο.....».
Αξιότιμη κα Γενική Γραμματέα,
Καλοδεχούμενη πρόταση στην Ελληνική Κυβέρνηση και ακόμα πιο καλοδεχούμενη η αποδοχή της από τη Κυβέρνηση, στα πλαίσια της Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, τουλάχιστον για τους Ευαίσθητους/Προβληματικούς (ακριτικούς, νησιωτικούς, προσφυγόπληκτους κλπ) Προορισμούς, οπως μεταξύ αυτών είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ), τελευταίας στην Ανάπτυξη μεταξύ των 268 Περιφερειών της Ε.Ε. και με τις ετήσιες τουριστικές της εισπράξεις κάτω του 1% των συνολικών Χώρας!
Για παράδειγμα η Λέσβος δεν έχει, ούτε είχε ποτέ αεροπορικές εταιρείες ΧΑΜΗΛΟΥ ΝΑΥΛΟΥ (LCC), παρά τις εδώ και χρόνια προσπάθειες μας, καθώς και τις μεγάλες της ανάγκες για αφίξεις και έσοδα.
Τι ΖΗΤΟΥΜΕ?
Την αποδοχή προτάσεων αεροπορικών εταιρειών ΧΑΜΗΛΟΥ ΝΑΥΛΟΥ και όχι μόνο, διαθέτοντας η Πολιτεία τούς απαιτούμενους πρός τούτο πόρους/κονδύλι, δέσμευση άλλωστε, προ ετών, του κου Πρωθυπουργού, όταν ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στο Επιμελητήριο Λέσβου, στη Μυτιλήνη, για τη πρόθεση του να στηρίξει τη προσέλκυση εταιρειών Χαμηλού Ναύλου στη Λέσβο
Τούτο το κονδύλι («επιδότηση») ανά επιβάτη, σε ευρώ, είναι υπό-υπό-πολλαπλάσιο (του ύψους σε ευρώ) της αντίστοιχης κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης!!!
Μπορεί δε τούτοι οι πόροι να διατεθούν από τα δις ευρώ των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων ή και από τις εισροές του Φόρου Διαμονής, για ΣΥΝΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Υπουργείου Τουρισμού/ΕΟΤ και αεροπορικών εταιρειών ΧΑΜΗΛΟΥ ΝΑΥΛΟΥ, οπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο με ωρισμένους TOUR OPERATORS, με ποσά της τάξεως των €5-6 εκ τουλάχιστον, δυστυχώς δίχως καμία απολύτως Ειδική ΡΗΤΡΑ κινήτρων προτίμησης υπέρ των μειονεκτικών προορισμών, που αναμφίβολα θα άμβλυνε το μεγάλο ΧΑΣΜΑ, που τους χωρίζει απο τους ανεπτυγμένους και θα αύξανε συνολικά τα Έσοδα και την Απασχόληση της Χώρας!!!
Από τη ΣΥΝΔΙΑΦΗΜΙΣΗ τα νησιά μας και όχι μόνο, μέχρι σήμερα δεν έχουν καθόλου επωφεληθεί, αντίθετα έχουν «αδικηθεί», στερούμενα (και η Χώρα μας) επι πλέον αφίξεων/τουριστικών εισπράξεων —που «υπόσχονται» οι αεροπορικές εταιρείες ΧΑΜΗΛΟΥ ΝΑΥΛΟΥ, υπέρ πολλαπλάσιων των αιτούμενων πόρων— και που μεταξύ άλλων.....δικαιούνται (τα νησιά μας) και λόγω των πολλών μορφών Εναλλακτικού Τουρισμού και των πλουσίων Φυσικών και Ανθρωπογενών Πόρων και Αξιών, που διαθέτουν.
Τίποτα εδώ στη Λέσβο δεν είναι το ίδιο με την άλλη Ελλάδα και τίποτα πιο άνισο από την ίση (ή οριζόντια) μεταχείρηση των άνισων!
Υστερόγραφα και ενδεικτικά για τη Λέσβο αναφέρουμε τα παρακάτω:
Μικρή τουριστική περίοδο, με υψηλή περίοδο ~2 μήνες, μέση ~3 μήνες και χαμηλή ~7 μήνες, συντηρούμενα τα ετήσιας λειτουργίας καταλύματατο ολόκληρο το ~10μηνο με το «λίπος» του ~2μήνου (Ιουλίου, Αυγούστου) και ακόμα μικρότερη περίοδο τουριστικής αιχμής (25-35 ημερών), που δημιουργεί «προβλήματα» και στα εποχικής λειτουργίας.
Χαμηλή μέση ετήσια πληρότητα, κάτω του 25-40% και πολύ χειρότερα τη τελευταία διετία, χαμηλή μέση ετήσια τιμή διανυχτέρευσης (€20-40), με ετήσιους τζίρους αναντίστοιχους προς τις υψηλές, οριζόντιες, επαχθείς (και τελευταία επαχθέστερες) απαιτήσεις/επιβαρύνσεις της Πολιτείας.
Οικογενειακές/Πολύ Μικρές/Μικρές ξενοδοχειακές,.....«ΕΥΑΛΩΤΕΣ» εξωστρεφείς, ενεργοβόρες, ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ επιχειρήσεις, μη διαθέτουσες ούτε κάν Λογιστήριο εντός της επιχείρησης τους, ούτε άλλα στελέχη και ειδικότητες, που διαθέτουν οι μεγάλες μονάδες των ανεπτυγμένων τουριστικά Προορισμών.
Επίσης μεταξύ άλλων.....«κακών», προβληματικές ή και ανύπαρκτες υποδομές , γενικές και ειδικές, εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μη διαθέτοντας ούτε κάν «ντόκο» πλαγιοδέτησης..... κρουαζιερόπλοιων, απαγορευτικά ναύλα, μηδενισμός αφίξεων από Τουρκία και λόγω επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, μη διοργάνωση ημερίδων/εκδηλώσεων/συνεδρίων κλπ από Εταιρείες και Φορείς με την έδρα τους εκτός Λέσβου, αφού τα έξοδα τους —εκτός της έδρας τους, βάσει.....Νόμου, την άρση του οποίου χρόνια τώρα ζητούμε— δεν εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος τους, κατακόρυφη πτώση των CHARTERS (μονοψήφιος ο αριθμος τους εβδομαδιαίως, ούτε είναι γεμάτα και δεν αδειάζουν εδώ, κατευθυνόμενα και σε άλλους προορισμούς), κατάρρευση Εσωτερικού Τουρισμού και Κρουαζιέρας, περιορισμένος αριθμός (λίγων εκατοντάδων ετησίως) VOUCHERS (παρα τα κίνητρα) του Κοινωνικού Τουρισμού και Τουρισμού για Ολους, προβληματική Αναγνωρισιμότητα κλπ, κλπ, με τις ίδιου ύψους, με τους ανεπτυγμένους Προορισμούς, επιβαρύνσεις και «γραφειοκρατικές» υποχρεώσεις, «κόντρα» στην Αρχή της Αναλογικότητας, καθε χρόνο και χειρότερα, ωρισμένοι από τους λόγους κατάρρευσης αφίξεων και εισπράξεων, με δραματική συρρίκνωση, (αντί της υποσχόμενης από τη Πολιτεία), επιμήκυνσης, της τουριστικής περιόδου.
Αξιότιμη κα Γεν.Γραμματέα,
Τέλος, Ελλάδα δεν είναι μόνο οι λίγες δεκάδες ανεπτυγμένοι τουριστικοί Προορισμοί. Ελλάδα είναι και οι εκατοντάδες/χιλιάδες νησιωτικοί, ακριτικοί, ορεινοί κλπ Ευαίσθητοι και...Εθνικά, Προορισμοί, πλούσιοι σε Φυσικούς και Ανθρωπογενείς Πόρους και Αξίες, που ζητούν στοχευμένη (όχι οριζόντια), ειδική στήριξη, πόρους/μέσα/στελέχωση/ανάδειξη, που δεν χρειάζονται, ούτε έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι ανεπτυγμένοι/αναγνωρίσιμοι/προβεβλημένοι τουριστικοί προορισμοί, που...«επιμένει» η Πολιτεία να τους στηρίζει, και καλώς κάνει, αφού το 90% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων, προέρχονται από αυτούς, με οριζόντιες όμως Πολιτικές.
Πολιτικές (οριζόντιες), που δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές για τους μειονεκτικούς Προορισμούς, με τη πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα, και ακόμα χαμηλώτερη, αν όχι αρνητική, αναγνωρισιμότητα τους, για τους γνωστούς σε όλους και όχι με δική μας ευθύνη, λόγους!
Υπέρ των λογικών και δίκαιων, εδώ και χρόνια, παγίων αιτημάτων/διεκδικήσεων μας, συνηγορούν, μεταξύ άλλων:
*Τα δύο ψηφίσματα του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), του πρώτου σχετικά με την ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ [2015/3014(RSP)] και του δεύτερου σχετικά με την ανάκαμψη του Τουρισμού και Μεταφορών στην Ευρώπη, μετά τη πανδημία COVID-19 [2020/2649(RSP)] και
*Η Ετήσια Έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στο τομέα του τουρισμού για το 2020(Δεκ.2021), του ΙΝΣΕΤΕ του ΣΕΤΕ
Αξιότιμη κα Γενική Γραμματέα,
Προσβλέποντας στην άμεση παρέμβαση σας, προσδωκούμε τουλάχιστον για τους μειονεκτικούς, μη τουριστικά αναπτυγμένους ακριτικούς, νησιωτικούς, με ορεινό ανάγλυφο, Προσφυγόπληκτους κλπ Προορισμούς, με ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ/«ΕΥΑΛΩΤΑ» καταλύματα, την αποδοχή, από μέρους της Πολιτείας, των προτάσεων των αεροπορικών εταιρειών ΧΑΜΗΛΟΥ ΝΑΥΛΟΥ, καθώς και των TOUR OPERATORS, για αύξηση της επιβατικής κίνησης και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διαθέτοντας τους απαραίτητους πόρους για ΣΥΝΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, πάντα με Ειδική ΡΗΤΡΑ κινήτρων, υπέρ (της προτίμησης) των νησιών μας, τόσο γιά τις εταιρείες ΧΑΜΗΛΟΥ ΝΑΥΛΟΥ, όσο και γιά τα CHARTERS των TOUR OPERATORS
Περικλής Π.Αντωνίου, Μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. της Περιφ.Βορ.Αιγαίου, τ.Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ, τ.Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου