Skip to main content
|

Restart Tourism - Αναλυτικά το σχέδιο για τον τουρισμό και οι κρίσιμες ημερομηνίες

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Χάρης Θεοχάρης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού ξεδίπλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παίρνοντας τη σκυτάλη από τους υπουργούς, Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσαν τις παρεμβάσεις στο μέτωπο της οικονομίας και της εργασίας.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Restart Tourism, όπως κωδικά ονομάζεται, είναι ολοκληρωμένο σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δυο μέτωπα. Η πρώτη αφορά το εγχώριο μέτωπο και το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο 25 Μαΐου πλώρη για καλές κρατήσεις βάζει το γιώτινγκ. 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις. Τέλος νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Το δεύτερο μέτωπο της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας αφορά τις ελεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, με τον κ. Θεοχάρη να ανακοινώνει ότι από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια, και από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Χώρες, όπως η Γερμανία η Βουλγαρία και άλλες χώρες της Βαλτικής θα αποτελέσουν εφέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν με επισκέπτες την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, οι δυνητικοί επισκέπτες της Ελλάδας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο θα γίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες.

 

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης έχει ως εξής:

Δευτέρα 25 Μαΐου: Ανοίγει το yachting που αποτελεί και την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα

Δευτέρα 1η Ιουνίου: Ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Δευτέρα 15 Ιουνίου: Ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Παράλληλα ενεργοποιείται το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων, αρχικά μόνο από το «Ελ.Βενιζέλος»

Τετάρτη 1η Ιουλίου: Δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

15 Ιουλίου: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ για κορωνοϊό στους επιβάτες, ούτε υποχρεωτική καραντίνα. Αυτό δεν αποκλείει, όπως εξήγησε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Για το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης στις 15 Ιουνίου προβλέπεται:

• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς «Ελευθέριος Βενιζέλος»

• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά

Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως η οδική πρόσβαση, μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες

Για το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης την 1η Ιουλίου προβλέπεται

• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια

• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες

• Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά

• Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως

• Οι χώρες που εξαιρέθηκαν από το 2ο στάδιο απελευθέρωσης θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, θα υπάρξει ανάπτυξη επιχειρησιακών πλάνων για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς: Συγκεκριμένα για την ενίσχυση ικανότητας υποδομών υγείας δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά και εξασφαλίζονται 600 κλίνες COVID στα νησιά. Επιπλέον για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς θα υπάρξει κάλυψη από κοντινούς προορισμούς με εξασφάλιση χρόνου μεταφοράς <2ώρες και αξιοποίηση των υποδομών της ηπειρωτικής Ελλάδας

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, τουριστικών Λεωφορείων, τη λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, τις θαλάσσιες μεταφορές στα επιβατηγά / επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, τις αεροπορικές μεταφορές, εντός του αεροπλάνου, τις αεροπορικές μεταφορές στη λειτουργία αεροδρομίου (terminal) και τον ελεγχο στις πύλες εισόδου (π.χ. ερωτηματολόγιο, test δειγματοληπτικά)

Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων εστιάζουν στα εξής:

 

  • Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο
  • Μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο
  • Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο
  • Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή
  • Μείωση προκαταβολής φόρου
  • Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο
  • ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα


Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

as

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού μέσα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ), και εταιρικά Holiday Vouchers για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά, ως προς το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και το πλαίσιο αφορά ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ, για ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία, με 250.000 δικαιούχους και κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις (1 εκατ. διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο).

 

Χ.Θεοχάρης: Για τους επόμενους μήνες, οι ελληνικές αρχές δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό από το εξωτερικό

Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός είναι σε θέση να ανακάμψει «πολύ γρήγορα», από τη στιγμή που θα αρθούν οι περιορισμοί οι οποίοι αρχικά επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, εξέφρασε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. «Έχουμε δει σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν, ότι ο τουρισμός ανακάμπτει πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός αφορά περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ραγδαία πτώση της ζήτησης στον τουρισμό, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές σταδιακά μετακινούνται από την αρχική προσέγγιση για αποκλειστικά εσωτερικό τουρισμό τους επόμενους μήνες, σε μια προσέγγιση που δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό από το εξωτερικό. 

Περιγράφοντας διαφαινόμενες τάσεις, τις οποίες δεν δρομολόγησε, αλλά επιτάχυνε η συγκυρία, μεταξύ άλλων μίλησε για ενδεχόμενη πίεση στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στους tour operators. «Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην άρση των περιορισμών και στην ανάγκη διατήρησης των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με επιτυχία την πανδημία.

Στην παρέμβασή του, ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, επεσήμανε ότι η λέξη - κλειδί για τον τουρισμό είναι η εμπιστοσύνη. Μάλιστα χαρακτήρισε τον συντονισμό και τη διεθνή συνεργασία ως απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει το εγχείρημα της ανάκαμψης μετά την πανδημία. «Η Ευρώπη μπορεί να χαράξει τον δρόμο και για τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε «σημαντικές αποφάσεις για τα απαραίτητα βήματα» στον τομέα του τουρισμού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία