Skip to main content
|

Ημερίδα για Alzheimer: Συμμετοχή και...μεγάλο το φορτίο των φροντιστών

Ημερίδα για Alzheimer: Συμμετοχή και...μεγάλο το φορτίο των φροντιστών
Ημερίδα για Alzheimer: Συμμετοχή και...μεγάλο το φορτίο των φροντιστών
Ημερίδα για Alzheimer: Συμμετοχή και...μεγάλο το φορτίο των φροντιστών
Ημερίδα για Alzheimer: Συμμετοχή και...μεγάλο το φορτίο των φροντιστών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
AlzheimerΚώστας Προύσκας

Με τη συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Alzheimer Λέσβου με θέμα «Νόσος Alzheimer: Το φορτίο των Φροντιστών και η συμπεριφορά σε άτομα με Άνοια»και ομιλητή τον διευθυντή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος, Κωστή Προύσκα, Ψυχολόγο - Δρα Γεροντολογίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης» Δήμου Λέσβου, κ. Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία έκανε ενημέρωση για την πορεία δημιουργίας του Κέντρου Ημέρας για άτομα με Αλτχάιμερ που πρόκειται να γίνει στη Λέσβο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Alzheimer Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Alzheimer Λέσβου τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή περιμένει την έγκριση του έργου από την Διαχειριστική Αρχή.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και διεθνώς σχετικά με τον ρόλο της οικογένειας στη φροντίδα ενός ηλικιωμένου με άνοια, τις ευθύνες που αναλαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας που φροντίζουν, το φορτίο της φροντίδας αλλά και την ικανοποίηση που λαμβάνουν από αυτή οι οικογένειες και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι.

Ο Δρ Προύσκας επεσήμανε τη σχέση αμοιβαιότητας που διακρίνει την ελληνική οικογένεια, η οποία εξακολουθεί να φροντίζει για το ηλικιωμένο μέλος της, παρά τις αντίξοες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, και να καλύπτει πλήρως όλο το κόστος της φροντίδας. «Οι οικογένειες αυτές χρειάζονται την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, κυρίως μέσω της κατάρτισης και της εκπαίδευσης στη φροντίδα. Χρειάζονται επίσης συμπαράσταση και καθοδήγηση ώστε να κατανοήσουν τα υγιή μέλη ότι ο ηλικιωμένος πάσχει από μια νευροεκφυλιστική πάθηση, η οποία προκαλεί, εκτός από τη γνωστή σε όλους μας απώλεια μνήμης, αλλαγές στο χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά».

Και ο  Δρ. Κ. Προύσκας πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ηλικιωμένοι με άνοια μπορεί να βρίσκονται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο πραγματικότητας, το οποίο δεν συμβαδίζει με τη δική μας αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Μπορεί να αναζητούν τους γονείς τους, ή να θέλουν να πάνε σπίτι τους, μπορεί να αρνούνται να φάνε, να κάνουν μπάνιο ή να πάρουν τα φάρμακά τους. Τέλος, μπορεί να αισθάνονται ότι κάποιος τους κλέβει, τους καταδιώκει ή θέλει να τους κάνει κακό».

Σύμφωνα με τον ομιλητή, μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας και των οικογενειακών φροντιστών, μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές επικοινωνίας και συμπεριφοράς που αποφορτίζουν τον ηλικιωμένο, καθησυχάζουν τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές του, ανακουφίζουν την οικογένεια και αποκαθιστούν την καθημερινή λειτουργία ενός σπιτικού. Παρεμβάσεις όπως η νοητική ενδυνάμωση, η καθημερινή και συνεχής δραστηριοποίηση, οι περίπατοι, η μουσική και το τραγούδι, είναι εύκολες να πραγματοποιηθούν από τον καθένα μας. Επιπλέον, μαθαίνοντας πώς να αντιμετωπίζουμε τις ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά και στην προσωπικότητα, που προκύπτουν εξαιτίας της άνοιας, μπορούμε να επικοινωνούμε ηρεμία και ασφάλεια στον ηλικιωμένο.

Οι ηλικιωμένοι με άνοια χρειάζονται μέχρι τέλους το σεβασμό και την αγάπη των επαγγελματιών υγείας, αλλά κυρίως την έγνοια και την αγάπη της οικογένειάς τους. Η παρουσία της οικογένειας είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της φροντίδας, ακόμη και αν έχει αποφασιστεί από την οικογένεια η εισαγωγή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Ιδιαίτερα τότε, η οικογένεια οφείλει να είναι προσεκτική και να ελέγχει ότι η φροντίδα είναι ποιοτική και ότι γίνεται με συνέπεια. Τέλος, καλό είναι να προτιμούνται μονάδες γεμάτες χρώμα, φως, με αρκετό ανθρώπινο δυναμικό και εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι συμβάλουν στην αντιμετώπιση της άνοιας με ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, δημιουργική δραστηριοποίηση και δυναμική προσέγγιση.

Κλείνοντας το Δ.Σ του Συλλόγου Alzheimer Λέσβου, ευχαριστεί θερμά τους Χορηγούς της εκδήλωσης : Ερα Αιγαίου, Ξενοδοχείο LESVION, Φυτόπολις, Εκτυπώσεις Αντωνίας Σάββα και την Εταιρεία Αναψυκτικών «Κρυστάλ».

 

Λίγα λόγια για τον Κωστή Προύσκα

Ο Δρ Κωνσταντίνος Προύσκας είναι Ψυχολόγος με μάστερ (MSc) στην Ψυχολογική Αξιολόγηση σε Οργανισμούς (Goldsmiths, London) και διδακτορικό (PhD) στη Γεροντολογία (King’s College London).

Κατέχει θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην Άκτιος Α.Ε. και διευθύνει την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος στην Αγία Παρασκευή. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Relax Palace στο Μαρούσι ως Ψυχολόγος. Διετέλεσε για τέσσερα χρόνια Επιστημονικός Υπεύθυνος σε 2 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του  Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «ΚΛΙΜΑΚΑ» στην Κέρκυρα έχοντας την πλήρη ευθύνη για τη στελέχωση, την οργάνωση και τη λειτουργία τους και για ενάμιση χρόνο Επιστημονικός Υπεύθυνος σε Οικοτροφείο Βαριάς Νοητικής Υστέρησης στον Άνω Αλισσό, Αχαΐας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το γήρας και την τρίτη ηλικία, την οικογενειακή φροντίδα, την οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Κλειστής Περίθαλψης και Μονάδων Υγείας, τεχνικές αξιολόγησης και ποσοτικές μεθόδους έρευνας.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «50+ Ελλάς» καθώς και ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών. Κατέχει θέση Γενικού Γραμματέα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία