Skip to main content
|

Δύο άτομα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με συμπτώματα ιού της γρίπης - 5 θάνατοι στη Ελλάδα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Mία γυναίκα 47 ετών περίπου και ένας άνδρας 68, με βεβαρημένο ιστορικό υγείας, νοσηλεύονταν αυτές τις ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Μυτιλήνης, με συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με τον ιό της γρίπης, χωρίς, ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο ιό.


Οι δύο ασθενείς, εισήχθησαν στη ΜΕΘ με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία αποτελεί παρενέργεια της ίωσης ή γρίπης, αν τελικά αποδειχθεί.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ευθ. Ζιώγα, η γυναίκα έχει παρουσιάσει βελτίωση και νοσηλεύεται πλέον σε κανονικό θάλαμο, ενώ ο άνδρας παραμένει στη Μονάδα, έχοντας ξεφύγει, όμως, τον κίνδυνο, αφού παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις βελτίωσης.


«Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, αναφέρει ο Ευθ. Ζιώγας, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα για το αν οι δύο αυτοί ασθενείς, έχουν τον ιό της γρίπης ή κάποιο άλλο μικρόβιο. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής απ' όλα τα νοσοκομεία της χώρας, είναι ότι στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ο ιός της γρίπης θα παρουσιάσει μεγάλη έξαρση. Ήδη και στη Μυτιλήνη τα περιστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένα αυτή την περίοδο.
Τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαμε έξαρση του ιού, φέτος, όμως, περιμένουμε ότι θα είναι μια αρκετά δύσκολη χρονιά. Η γρίπη είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται πολύ εύκολα και η μετάδοσή του εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανεκτικότητα που υπάρχει στον πληθυσμό στα διάφορα στελέχη του. Πολλές φορές κάποιο στέλεχος της γρίπης, για κάποια χρόνια δεν εμφανίζεται στον ανθρώπινο πληθυσμό, με αποτέλεσμα όταν εμφανιστεί ξανά, ο οργανισμός να είναι ευάλωτος απέναντί του.
Μία από τις αιτίες της φετινής έξαρσης, είναι και το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές για την εποχή, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία και λόγω των μετακινήσεων του πληθυσμού».
 
ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βοστανείου Νοσοκομείου Δ. Ανδρεάδης, επιβεβαιώνει την αυξημένη κίνηση στο Πνευμονολογικό Τμήμα του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται άνθρωποι όλων των ηλικιών.
«Πράγματι, αυτή την περίοδο παρουσιάζει έξαρση ο ιός της γρίπης, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται πολλοί συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, με συμπτώματα πνευμονίας στο Πνευμονολογικό Τμήμα.
Έχουμε περιστατικά νέων, οι οποίοι παρουσίασαν υποτροπή, καθώς και περιστατικά ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης ή άλλων εποχικών ιώσεων.
 
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ & ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Φέτος θεωρώ ότι θα είναι μια χρονιά δύσκολη για τη γρίπη, με αυξημένα περιστατικά, τουλάχιστον μέχρι το μήνα Μάρτιο».
Τόσο ο Ευθ. Ζιώγας, όσο και ο Δ. Ανδρεάδης, συνιστούν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους, καρδιοπαθείς, άτομα με άσθμα ή ΧΑΠ, διαβητικούς, κ.λπ.) να προχωρήσουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, σε εμβολιασμό κατά της γρίπης. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που κάποιος έχει επιβαρυμένο ιστορικό υγείας και δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, πρέπει εκτός από το εμβόλιο, να λάβει και θεραπεία με χάπια TAMIFLU, με την επίβλεψη και τη σύσταση φυσικά του γιατρού του.
Η συνήθης διάρκεια της γρίπης, χωρίς παρενέργειες, είναι από 3 έως 7 ημέρες περίπου. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός τις πρώτες ημέρες, μυαλγίες, βήχας, καταρροή και γενικότερη αδυναμία και καταπόνηση του οργανισμού. Συνιστάται από τους γιατρούς, λήψη αναλγητικών και αντιπυρετικών, ξεκούραση και αποφυγή μετακινήσεων.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν, τότε άμεσα ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό.
Σε περιπτώσεις ατόμων με επιβαρυμένη υγεία, συνιστάται μεγαλύτερη προσοχή και άμεση επικοινωνία με τον γιατρό του.


Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

 

5 θάνατοι

Προβληματισμούς και ανησυχία προκαλεί «κύμα» γρίπης το οποίο πλήττει τη χώρα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα 5 θανάτους και 35 νοσηλείες ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1), και όπως αναφέρεται το στέλεχος αυτό επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης. Σημειώνεται ότι το πρωί της Πέμπτης κατέληξε ο 59χρονος που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και είχε προσβληθεί από μεταλλαγμένο ιό γρίπης. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, νόσησε από το μεταλλαγμένο στέλεχος Η3Ν2 του ιού, όπως είχε επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά, και τελικά σήμερα έχασε τη μάχη για τη ζωή.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις