Skip to main content
|

Μαστογραφός στη Μυτιλήνη; Η χαρά δεν κράτησε...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Μπορεί η είδηση της απόκτησης του ψηφιοποιημένου μαστογράφου στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, να χαροποίησε ιδιαίτερα τις γυναίκες στην πόλη μας και στο νησί μας, ωστόσο η προμήθεια του μηχανήματος και η ολοκλήρωση των ατέλειωτων γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου το μηχάνημα να τεθεί σε λειτουργία, θα διαρκέσουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για έξι μήνες από σήμερα.


Οι επιλογές που έχουν αυτή τη στιγμή οι γυναίκες στη Λέσβο, προκειμένου να κάνουν μία μαστογραφία, εξέταση απαραίτητη για όσες έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους, είναι είτε να απευθυνθούν σε κάποιο ιδιωτικό ιατρικό διαγνωστικό κέντρο και να πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, είτε να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο, όπου η λίστα αναμονής είναι αρκετά μεγάλη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν καλύπτουν την συγκεκριμένη εξέταση, ούτε μέρος αυτής, αφού δεν έχει κοστολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή.


Όταν έγινε γνωστό ότι η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, ανακοίνωσε την  παραχώρηση του ψηφιοποιημένου μαστογράφου του Ασκληπιείου Βούλας στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, εκατοντάδες συμπολίτισσές μας, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την ακριβή, πλην, όμως, απαραίτητη εξέταση, θεώρησαν ότι είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να απευθυνθούν στο ΠΕΔΥ και να εξεταστούν εντελώς δωρεάν.


Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο δεν έχει έρθει το μηχάνημα από το Ασκληπιείο Βούλας, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος για το ποιος θα πληρώσει τη μεταφορά του.
Συγκεκριμένα, το μηχάνημα έχει αποσυνδεθεί, όμως για να μετακινηθεί θα πρέπει πρώτα οι τεχνικοί της Siemens - της κατασκευάστριας δηλαδή εταιρείας- να μεταβούν στο χώρο και να φροντίσουν για την ασφαλή μεταφορά του.
Από το Ασκληπιείο της Βούλας, δεν υπάρχει διάθεση κάλυψης των εξόδων μεταφοράς και των αμοιβών των τεχνικών, αλλά ούτε και η ΔΥΠΕ φαίνεται να είναι διαθέσιμη για μια τέτοια χρηματοδότηση.
Το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ, για να ανταποκριθεί στα έξοδα μιας τέτοιας μεταφοράς, συνεπώς αναζητείται χορηγός διαθέσιμος να καλύψει την εν λόγω δαπάνη, που δεν ξεπερνά τα 300 400 ευρώ.


Όταν ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό και το μηχάνημα έρθει στη Λέσβο, θα πρέπει να μεταβούν επί τόπου οι τεχνικοί της εταιρείας PHILIPS, προκειμένου να προσαρμόσουν την υπάρχουσα ηλεκτρονική κονσόλα στο νέο μηχάνημα. Ακολουθεί η έκθεση ακτινοπροστασίας, που θα γίνει από ακτινοφυσικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τον Δημόκριτο και θα δώσει τη σχετική άδεια ασφαλούς λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανήματος. Συνήθως η εν λόγω διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον 2-3 μήνες.
Τα παραπάνω αποτυπώνουν την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα του δημόσιου τομέα.


Μια πραγματικότητα γεμάτη αγκυλώσεις και δυσχερείς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, που όταν αγγίζουν τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, γίνεται ακόμα πιο οδυνηρή. Το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης σήμερα, δεν έχει ούτε ένα ευρώ στη διάθεσή του, για να καλύψει κάποιες καθημερινές ανάγκες. Στο παρελθόν, πριν την δημιουργία του θεσμού των ΠΕΔΥ, τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, διέθεταν ένα μικρό ταμείο που είχε την δυνατότητα ν' ανταποκριθεί σε μικρές δαπάνες, όπως η αγορά αναλώσιμων για εκτυπωτές, γραφική ύλη, κ.λπ. Πλέον τα ΠΕΔΥ, δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ μετρητά ως απόθεμα και εξαρτώνται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξόδων τους από τη 2η ΥΠΕ.

 

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία