Υγεία

22/12/2019 - 10:00

Q πανικός στη Λέσβο χωρίς λόγο

Ο ιατρός παθολόγος και πρώην Βουλευτής κ. Ιωάννης Ζερδελής με ανάρτηση στο facebook ενημέρωσε για την ύπαρξη εστιών Q πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες τη Λέσβου. Συγκεκριμένα  αναφέρει:

Εστίες πυρετού Q εντοπίσθηκαν σε κοπάδια της Λέσβου. Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Περίπου οι μισοί από τους προσβεβλημένους με συμπτώματα θα εμφανίσουν πνευμονία με μη παραγωγικό βήχα. Στο 70% περίπου θα προσβληθεί το ήπαρ με την εμφάνιση εργαστηριακής εικόνας ηπατίτιδας.
Περικαρδίτιδα είναι συχνή εκδήλωση.
Οι έγκυες που θα προσβληθούν κινδυνεύουν με αποβολή.

Ερωτώ. Τι μέτρα έχει λάβει η ΠΒΑ για τον έλεγχο της νόσου;

 

Για το θέμα όμως ειδικοί είναι οι Κτηνίατροι. Απευθυνθήκαμε στον έμπειρο Κτηνίατρο και πρώην πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ιωάννη Τσακίρη. Η απάντησή του προς το κ. Ιωάννη Ζερδελή βάζει τα πράγματα σε τάξη και ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας:

Αγαπητέ Γιάννη, δεν είναι σωστό να σπείρουμε τον πανικό επειδή η περιφερειακή αρχή δεν είναι της αρεσκείας μας ,θα ήθελα να πληροφορήσω κάθε ανησυχούντα ότι η ασθένεια ενδημεί στην Ευρώπη και στην χώρα μας , στο δε νησί μας είχε διαγνωστεί εργαστηριακά σε κοπάδια από την δεκαετία του 80 . Είναι μια νόσος με περίεργη επιδημιολογία , σχεδόν ασυμπτωματική στα ζώα ( εκτός σποραδικών αποβολών ) και ουδέποτε εμφανισθείσα σε άνθρωπο. Εσύ ως γιατρός πόσα κρούσματα σε ανθρώπους μπορείς να αναφέρεις , Υποθέτω κανένα . Ας μην σκορπάμε τον πανικό και μάλιστα γιορτάρες μέρες !

 

 Απάντηση και από την Κτηνίατρο κα Αναστασία Δαούση:

Εύλογη η ανησυχία του κ.Ζερδελή, αλλά ενώ η νόσος ενδημεί στη χώρα μας και στην Ευρώπη δεν δείχνει να μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο!
Για την ακρίβεια, εντοπίστηκε σε κοπάδια στο νησί μας με αποβολές σε ένα ποσοστό,σε κατά τα άλλα υγειή ζώα.
Διερεύνηση έγινε βάση του πρωτοκόλλου των από αποβολών και κάποια βρέθηκαν θετικά στο εν λόγω νόσημα.
Το βασικό είναι ότι οι κτηνοτρόφοι ιδιοκτήτες των κοπαδιών δεν έχουν νοσήσει παρόλο που είναι και περιοδοι τοκετών και αρμέγματος των ζώων.
Γίνονται οι ενδεδειγμένες θεραπείες,και ενημενώθηκαν οι κτηνοτρόφοι.
Τα προϊόντα γάλακτος και το κρέας εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής είναι ασφαλή!
Όχι λοιπόν πανικός και σωστή η παρέμβαση του συναδέλφου ώστε να υπάρχει και σωστή ενημέρωση! Καλές γιορτές!

 

 

Απάντηση και από τον κ.  Μιχάλη Χατζηγιάννη πρώην Διευθυντής ΠΕΔΥ Μυτιλήνης: 

Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Τσακιρης Γιάννης. Ο πυρετός Q, υπήρχε, δυστυχώς υπάρχει και θα υπάρχει. Οι γιατροί, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε κάθε κρούσμα που εντοπίζουμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι τώρα, δεν γνωρίζω κάποια επίσημη αναφορά για λοίμωξη από Coxiella burnetii (έτσι λέγεται το υπεύθυνο μικρόβιο). Υπάρχουν τόσα και τόσα άλλα θέματα για να προκαλέσουμε τη δημοσιότητα...Αλήθεια, πως πήγε φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός στο νησί μας; Υποθέτω ότι θα παρουσιασθούν περισσότερα κρούσματα γρίπης απο την λοίμωξη της Coxiella burnetii και η γρίπη δεν αστειεύεται...

-----

Η υπεύθυνη ενημέρωση σε τέτοια θέματα ανήκει μόνο στους ειδικούς !  

 

 

up data διαβάστε:

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: κακόβουλα όσα γράφονται για τον Q πυρετό σε κτηνοτροφικές μονάδες

Μοιράσου το άρθρο!