Άρθρα - Γνώμες

10/10/2023 - 12:30

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος

Γράφει ο Ορέστης Μεταξάς *

Το αποτέλεσμα των εκλογών, στις περιφερειακές εκλογές, για τον συνδυασμό «Αλλαγή πορείας για τα νησιά» με επικεφαλής τη Βάσω Χοχλάκα δεν ήταν καλό. Αν και υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, το ΠΑΣΟΚ και τους οικολόγους, το αποτέλεσμα δεν ήταν ούτε προσθετικό, ούτε πολλαπλασιαστικό, αλλά ήταν δυστυχώς αφαιρετικό.

Αυτή η συνεργασία δεν επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες. Οι αιτίες αυτής της μη αποδοχής είναι πολιτικές και ψυχολογικές. Η συγκεκριμένη συνεργασία πήγε να χτιστεί πάνω στο χάσμα που υπήρχε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και ΠΑΣΟΚ χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων  σε κεντρικό επίπεδο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσαρέσκεια σε οπαδούς και των δύο κομμάτων και να μην πείθονται υπερψηφίζοντας αυτήν την επιλογή.

Αν και το κλίμα της συνεργασίας μέσα στον συνδυασμό ήταν πολύ καλό και υπήρχαν σχέσεις εμπιστοσύνης, ουσιαστικά αυτό δεν κατάφερε να διαχυθεί στην κοινωνία. Είναι λοιπόν λογικό μια πολιτική επιλογή της τελευταίας στιγμής, έστω και αν αποφασίστηκε αρχικά σε τοπικό επίπεδο και δεν επιβλήθηκε από την Αθήνα, να μην πείσει την τοπική κοινωνία και να μην επιβραβευτεί. Οι συνεργασίες χτίζονται σιγά-σιγά και δεν προκύπτουν ξαφνικά μέσα σε δέκα μέρες. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών σε όλη την Ελλάδα ήταν αυτό που είδαμε στις εθνικές εκλογές. Και ακόμα πιο έντονο. Η τεράστια αποχή που υπήρξε δείχνει απαξίωση, απογοήτευση και μηδενισμό.

Αυτό που συμπεραίνουμε, από τις συνεχείς ήττες της αντιπολίτευσης των τελευταίων χρόνων, είναι  ότι η επιβολή της ΝΔ του Μητσοτάκη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια ενιαία προοδευτική, δημοκρατική παράταξη της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Αυτή η προοδευτική, δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ΠΑΣΟΚ.

Εάν δεν εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο κομμάτων και συνεχίζουν να μάχονται για το ποιο από τα δυο θα φορά το άδειο πουκάμισο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μητσοτάκης και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του θα εξακολουθήσουν για καιρό να κυριαρχούν και να μεταβάλουν το κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας.

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος. Είναι όρος επιβίωσης, είναι ο δρόμος της ελπίδας.

 

* Ο Ορέστης Μεταξάς είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στη Λέσβο

 

Μοιράσου το άρθρο!