Άρθρα - Γνώμες

16/10/2023 - 09:02

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης... «χορηγός» του Κώστα Μουτζούρη

Τις επόμενες ημέρες θα γραφούν πολλά για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.  Κάποιοι θα προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν τι ψήφισαν οι ψηφοφόροι του Πανάγου Κουφέλου ή του Παναγιώτη Χριστόφα και ενδεχομένως οι ψηφοφόροι του Χαραλάμπου Αθανασίου. Η καλύτερη ανάλυση πιστεύουμε ότι είναι η καταγραφή  για το πώς ψήφισαν  δύο συμπολίτες μας.

Παραδοσιακός ψηφοφόρους του ΚΚΕ από την Αγιάσο μας έλεγε πριν από μερικές ημέρες «θα αναγκαστώ την δεύτερη Κυριακή να ψηφίσω Κώστα Μουτζούρη».  Εξηγώντας την απόφασή του μας είπε «Η εμμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εκλεγεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής μου δημιουργεί απορίες και ανησυχία.  Ο Μουτζούρης μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος Περιφερειάρχης αλλά είμαι σίγουρος ότι αν χρειαστεί  θα πει το μεγάλο “όχι”».

Ψηφοφόρος που την πρώτη Κυριακή ψήφισε Αλκιβιάδη Στεφανή σε συνομιλία που είχαμε μαζί του μας  έλεγε «Την πρώτη Κυριακή ψήφισα.  Στο συνδυασμό του Αλ. Στεφανή υπήρχαν  αξιόλογα άτομα που ήθελα να εκλεγούν και τους σταύρωσα. Η επίσκεψη όμως του Πρωθυπουργού την Δευτέρα μετά την πρώτη κάλπη με έβαλε σε σκέψεις. Το μεταναστευτικό και όλα όσα ακούγονται για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία με φρενάρουν. Δεν μπορώ να ψηφίσω ξανά. Θα επιλέξω την αποχή».

Αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές και πιστεύουμε είναι ικανές να εξηγήσουν το αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής είχε δραματική μείωση ψήφων (πάνω από 5.000) συγκριτικά με την Α’ Κυριακή.  Αντίθετα ο Κώστας Μουτζούρης κατόρθωσε να αντλήσει ψήφους από τις δεξαμενές του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και να έχει αύξηση ψήφων. 

Οι επικοινωνιολόγοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και η επιλογή τους να φέρουν ξανά τον Πρωθυπουργό (και μάλιστα ήρθε στο νησί μας απευθείας μετά το ταξίδι του στη Βουλγαρία) γέννησε πολλά ερωτηματικά. Το ίδιο και η παρέλαση Υπουργών στη Λέσβο και στα άλλα νησιά. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής έκανε μια υποδειγματική και άψογη προεκλογική εκστρατεία. Κατάφερε να έρθει κοντά στον κόσμο, σε όλα τα νησιά, σε όλα τα χωριά. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του.  Όμως το «καπέλωμα» ή αν προτιμάτε  η «ακραία προώθηση» που είχε από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση ακύρωσαν όλη αυτή την προσπάθεια. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι Μητσοτάκης αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος «χορηγός» του Κ. Μουτζούρη.

Παράλληλα ο  Κώστας Μουτζούρης «αξιοποίησε» με τον καλύτερο τρόπο την ανησυχία του κόσμου από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές το τελευταίο τρίμηνο.  Όσοι από την Κυβέρνηση ή από τους άλλους συνδυασμούς έβλεπαν ότι αυτή η ανησυχία αφορά μόνο τους «ακροδεξιούς» γελάστηκαν…. Η ανησυχία αφορούσε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων.  Η παλαιότερη εμπλοκή του Αλκιβιάδη Στεφανή με το «μεταναστευτικό» ήταν επίσης ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα του Κώστα Μουτζούρη.

Το αποτέλεσμα στο Βόρειο Αιγαίο σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα στις άλλες Περιφέρειες και στους δύο μεγάλους Δήμους (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) είναι ένα ηχηρό μήνυμα για το πόσο εύκολο μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό. Μέσα σ' αυτό το γενικό πλαίσιο η ψήφος στον Κώστα Μουτζούρη μπορεί να ερμηνευτεί και ως αντικυβερνητική ψήφος. 

 

Δεϊλόγκος Γρηγόρης

Lesvosnews.net 

Μοιράσου το άρθρο!