Γράφουν για την υγεία

17/07/2013 - 07:24

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

yle="text-align: justify;"> Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της  υγιεινής διατροφής και ειδικά τα μακροπρόθεσμα οφέλη όπως είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και παχυσαρκίας. Επίσης, αν τώρα προσέχουμε την υγεία των οστών και των μυών μας μέσω της διατροφής, μπορούμε να διατηρήσουμε τη καλή φυσική μας κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα αργότερα στη ζωή μας.  Όμως, αυτά είναι μακροπρόθεσμα οφέλη κι εσείς μάλλον ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής στη καθημερινή σας ζωή.

Η υγιεινή διατροφή θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα βελτιώνοντας  την εμφάνιση σας και θα σας οδηγήσει σε αποτελέσματα με μεγάλη διάρκεια.

Άμεσα οφέλη :

  1. Φυσιολογικό βάρος (επιθυμητό βάρος) : Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα δεν είναι η λύση για να αποκτήσουμε ένα υγιές βάρος το οποίο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε.
  2. Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα: Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας προστατεύει από συχνά  κρυολογήματα, ειδικά κατά  τη διάρκεια του χειμώνα.

Τροφές που ευνοούν το ανοσοποιητικό σύστημα :

  • Ψάρια: μύδια, γαρίδες, τόνος, σολομός και πέστροφα.
  • Κρέατα: μοσχαρίσιο συκωτάκι, χοιρινό συκωτάκι, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας και αρνί.
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Πουλερικά: Κοτόπουλο, γαλοπούλα και αυγό.
  • Λαχανικά: Καρότο, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, σκόρδο, πιπεριές , λάχανο, ντομάτα και κολοκύθα.
  • Φρούτα: Πορτοκάλια, φράουλες , γκρέιπ φρούτ, παπάγια ,και μάνγκο.
  •  Ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά: καρύδια, φιστίκια, όσπρια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  1. Νεανικότερη εμφάνιση για περισσότερα χρόνια: Η υγιεινή διατροφή είναι μια καταπληκτική μέθοδος κατά  της  γήρανσης.  Σκεφθείτε απλά πόσα αντιοξειδωτικά στοιχεία περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
  2. Βελτιωμένη απόδοση στη δουλεία : Η υγιεινή διατροφή μπορεί να χαρίσει περισσότερη ενέργεια και να σας βοηθήσει να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας στη δουλεία. Έρευνες έχουν δήξει επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σκέπτονται πιο σωστά. Πιστεύετε ότι η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Η επιλογή των σωστών τροφών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του εκνευρισμού, πράγμα που σίγουρα είναι θετικό όταν έχετε άγχος στη δουλειά.
  3. Οφέλη για την οικογένεια και την κοινωνική σας ζωή: Ο αποτελεσματικός τρόπος για να υιοθετήσουν τα παιδιά σας υγιεινές διατροφικές προτιμήσεις είναι να τους δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Ένα σωστό γεύμα φέρνει ποιο κοντά την οικογένεια ή τους φίλους σας. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι το  να προετοιμάζετε τα γεύματα σας όλοι μαζί μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα διασκεδαστικό.    
  4. Αύξηση της σωματικής άσκησης : Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια και αντοχή για να λάβετε μέρος σε σωματικές δραστηριότητες και αθλήματα.

Επομένως θα σας πρότεινα, να κάνετε μια σύντομη  λίστα με την οποία θα υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τα οφέλη της υγιεινής διατροφής για την υγεία σας και καθώς και τις δυνατότητες ελέγχου  του βάρους σας.

Αν αλλάξω….....                                                        Αν μείνω όπως είμαι…

 τι έχω να κερδίσω?                                               τι έχω να κερδίσω?             

1.

2.

3………

 και … τι έχω να χάσω?                                       και … τι έχω να χάσω?

1.

2………

Η  παραπάνω καταγραφή  είμαι σίγουρη ότι θα σας πείσει να πάρετε τη σωστή  απόφαση για να βελτιώσετε τη  ποιότητα της ζωής σας!  

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!