Ταξίδι στο Χθες

27/05/2013 - 11:02

Ποτοποιίες Λέσβου - Η ιστορία της ποτοποιίας VETO

Ποτοποιίες Λέσβου - Η ιστορία της ποτοποιίας VETO

 

Το 4ο μέρος του αφιερώματος στις ποτοποιίες της Λέσβου. Μετά τα αφιερώματα στις ποτοποιίες Πιτσιλαδή, Γιαννάτση και Ματθαίου σήμερα σας παρουσιάζουμε την ιστορία της ποτοποιίας Ματθαίου.

 

Η ιστορία της ποτοποιίας VETO

Καίτοι η «δεύτερη φάση ζωής» για την  ποτοποιία Σπέντζα ξεκινά το 1948 , η ιστορία της αρχίζει κάπου γύρω στο 1909 στην Πέργαμο, τις μέρες που η οικονομική ζωή και το εμπόριο εκεί ανθούσε όπως επίσης και οι εξαγωγές τοπικών προϊόντων  προς χώρες όπως η Αίγυπτος  και η Γαλλία.

 

Μια από τις κυριότερες καλλιέργειες της περιοχής της Περγάμου ήταν  και η ροδοκαλλιέργεια  , ως εκ τούτου υπήρχαν πολλά αποστακτήρια  που παρήγαγαν ροδέλαιο.

Ενας από τους προύχοντες της Περγάμου, ο Θεοχάρης Κερετζόγλου,  που επί δέκα χρόνια είχε διατελέσει και Αρχιερατικός Επίτροπος-Μητροπολίτης Περγάμου , ο Tohar efenti – για τους τούρκους- άτομο με κύρος και αποδοχή και  από ρωμιούς και από τούρκους, με ευθυκρισία, διορατικότητα,  με ανησυχίες, άτομο φιλοπρόοδο και θετικό σε νέες εξελίξεις, αφού έμαθε καλά την τέχνη της απόσταξης και έχοντας αρκετή γη στην οποία  καλλιεργούσε ρόδα , έφτασε νάχει δική του παραγωγή ροδέλαιου τόση που την εμπορευόταν στην Σμύρνη και την Κων/λη αλλά  και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Αιγύπτου.

 

Το ανήσυχο πνεύμα του τον στρέφει –μιας και γνωρίζει καλά τα μυστικά της απόσταξης- να παράγει ούζο, την χρονιά μάλιστα που απέκτησε  την πρώτη κόρη του(την Παρασκευή) το  1892, απόκτησε και  το ειδικό σουλτανικό φιρμάνι του Αμπντούλ Χαμίντ ΙΙ , «περί δυνατότητας απόσταξης…..».

 

Στην Πέργαμο ζούσε επίσης η οικογένεια  Σπέντζα, μια οικονομικά εύρωστη οικογένεια που επιδιδόταν στο εμπόριο , (κυρίως υφασμάτων) ενώ στην ιδιοκτησία της οικογένειας ανήκαν  πολλά εμπορικά καταστήματα της τότε πόλης.

Ο Γιώργος Σπέντζας γόνος αυτής της οικογένειας θα γνωριστεί και θα παντρευτεί με την  πρωτότοκη κόρη του Τohar , την Παρασκευή, το 1909 και σχεδόν αμέσως θα μυηθεί από τον πεθερό του στα μυστικά της απόσταξης.

Από κει και πέρα οι αποστάξεις ούζου και ροδέλαιου της μιας οικογένειας και το εμπορικό δίκτυο των καταστημάτων της άλλης ενώνονται και δημιουργούν μια πολύ δυναμική επιχείρηση της περιοχής της Περγάμου, που γίνηκε γνωστή και δραστηριοποιούνταν εμπορικά και εξαγωγικά  για αρκετά χρόνια  μέχρι που δέχτηκε καίριο πλήγμα με την Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22.

 

Θα περάσει  πολλά η οικογένεια Σπέντζα. Πρόσφυγες όπως χιλιάδες έλληνες θα περάσουν με καράβια πρώτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα δουλέψουν για κάποια χρόνια για να εγκατασταθούν μόνιμα τελικά λίγα χρόνια αργότερα  στην Μυτιλήνη.

Ο Γιώργης είχε μεταφέρει όλα αυτά τα  δύσκολα χρόνια, στον γιό του τον Δημήτρη, όλα τα μυστικά της απόσταξης της συνταγής και των υλικών παραγωγής του ούζου , μα πάνω από όλα την αγάπη του ούζου.

Ετσι, βγαίνοντας από ακόμα μια ταραγμένη περίοδο η Ελλάδα , το 1948, ο Δημήτρης Σπέντζας, μαθαίνοντας πως πουλιέται μια άδεια ποτοποιίας στην Μυτιλήνη, όπου η οικογένεια ζούσε μόνιμα πιά, δεν διστάζει λεπτό! Την αποκτά και ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο της ποτοποιίας στην Μυτιλήνη.

Δυναμικός με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στο παραγόμενο ούζο της ποτοποιάς, βαφτίζει το ούζο VETO , με την βεβαιότητα ότι θα επιβληθεί όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά θα υπάρξει και μελλοντική δυναμική πορεία και στον εξαγωγικό τομέα

Και δεν διαψεύστηκε! Μέχρι τον θάνατό του θα μιλά με τον γιό του Γιώργος- που ουσιαστικά μεγάλωσε μες στην ποτοποιία- για το αγαπημένο του ούζο και τα όνειρά του.

Η ποτοποιία κατάφερε να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν, με σταθερή ποιότητα, διαλεκτές πρώτες ύλες εξυγχρονίστηκε και από την δεκαετία του ΄70 και μετά, τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε πια ολοκληρωτικά  ο  γιός του Δημήτρη , Γιώργος.

Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις πιστοποιημένα προϊόντα, καλές και προσεγμένες πρώτες ύλες, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και καινοτόμα διάθεση – εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στην πρωτοποριακή  ιδέα συσκευασίας του ούζου σε μεταλλική φιάλη-προσφέρουν και στις μέρες μας ένα φίνο προϊόν με όλη την αυθεντικότητα της διαχρονικής παράδοσης.

 

Μάκης Μπεκιάρης / Lesvosoldies.gr

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ την Ποτοποιία  VETO για το φωτογραφικό υλικό και πληροφοριακό υλικό που ευγενικα παραχώρησαν  για το αφιέρωμα.

 


 

Σημείωση Lesvosnews.net : Το αφιέρωμα σε ποτοποιίες της Λέσβου που ο Μάκης Μπεκιάρης ετοίμασε  θα θέλαμε να τονίσουμε  για μία ακόμη φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα και ούτε προσβλέπει σε πιθανή προβολή ορισμένων εταιριών. Σκοπό έχει την από κοινού με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας ιστορική αναδρομή των δύο τελευταίων αιώνων της οικονομικής και όχι μόνο δραστηριότητας της ποτοποιίας της συνυφασμένης με την ιστορία του νησιού με κάποιες γνωστές και άγνωστες πτυχές της πορείας κάποιων ανθρώπων που με μεράκι όνειρα και πείσμα δούλεψαν για γενιές τις επιχειρήσεις αυτές.

Μάκης Μπεκιάρης: Αναφορά στο αφιέρωμα θα γίνει σε ποτοποιίες που δραστηριοποιήθηκαν τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα(περίπου μέχρι το 1960). Οι εταιρείες του αφιερώματος επιλέχθηκαν βάσει του υπάρχοντος φωτογραφικού αλλά και πληροφοριακού υλικού υποστήριξης των άρθρων , είτε ανήκε στην προσωπική μου συλλογή είτε ανήκε στα αρχεία των διάφορων ποτοποιών οι οποίοι ευγενικά το παραχώρησαν. Με την ευκαιρία θα ήθελα να προσκαλέσω και μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα ποτοποιούς που έχουν υλικό και θέλουν να γράψουν μια μικρή ιστορική αναδρομή της εταιρείας τους να το στείλουν στην ιστοσελίδα (info@lesvosnews.net) για να τους γίνει κάποιο αντίστοιχο αφιέρωμα. Εύχομαι για μια ακόμα φορά να απολαύσετε και τούτο το ταξίδι…

 

Μοιράσου το άρθρο!