Αγροτικά - Αλιεία

23/12/2019 - 14:59

Και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής απάντα στον "Q πυρετό-πανικό" - Κανένα κρούσμα σε κατοίκους της Λέσβου

Μετά την ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου και η Δ/νση Κτηνιατρικής παρεμβαίνει και ενημερώνει για το θέμα που δημιουργήθηκε. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μόνο υπεύθυνη ενημέρωση! Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή  πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την προσβολή κοπαδιών στο νησί με τον πυρετό Q και προκειμένου να αποφευχθεί αδικαιολόγητος πανικός στους κατοίκους ,   η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Β. Αιγαίου, ενημερώνει ότι,

Ο πυρετός Q, οφείλεται στη ρικέτσια Coxiella burneti. Έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλει πολλά είδη ζώων (άγριων και κατοικίδιων θηλαστικών, αρθρόποδων και πουλιών) όμως πιο ευαίσθητα στη νόσο είναι οι αγελάδες, τα πρόβατα,οι σκύλοι, γάτες, κουνέλι, κ.α

Η ασθένεια ενδημεί και στην Ελλάδα.

Τα συμπτώματα στις αγελάδες είναι συνήθως αγονιμότητα και σποραδικές αποβολές. Στο πρόβατο η νόσος  είναι συνήθως υποκλινική και μπορεί να προκαλέσει ανορεξία και αποβολές.

Το μικρόβιο φαίνεται να κυκλοφορεί 

  1. Μεταξύ των άγριων ζώων όπου συμμετέχουν στη μετάδοση οι κρότωνες
  2. Μεταξύ των κατοικιδίων θηλαστικών με άμεση επαφή, βρώση εμβρυικών υμένων και πιθανά από τους κρότωνες

 

Η σημαντικότερη οδός μετάδοσης των μικροβίων από τα ζώα στον άνθρωπο είναι:

  • Από τον αέρα ο οποίος περιέχει μολυσμένα σωματίδια σκόνης.
  • Θεωρείται επαγγελματική νόσος για όσους άμεσα ή και έμμεσα έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα
  • Τη κατανάλωση μη παστεριωμένου μολυσμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων στα οποία δεν έχει τηρηθεί ο απαραίτητος χρόνος ωρίμανσης.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τις ιατρικές υπηρεσίες,  για εμφάνιση κρουσμάτων πυρετού Q σε κατοίκους του νησιού, λόγω μετάδοσης της νόσου από ζώα.

Ο συνηθέστερος τρόπος εντοπισμού της νόσου είναι κατά την διερεύνηση περιστατικών αποβολών ή αγονιμότητας σε κοπάδια μετά από δήλωση των κτηνοτρόφων.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Β. Αιγαίου, έχει ενημερώσει προφορικώς και εγγράφως τους κτηνοτρόφους τα κοπάδια των οποίων έχουν προσβληθεί από τη νόσο σχετικά με τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί και τα μέτρα προφύλαξης και αποτροπής μετάδοσης της νόσου, όπως αυτά προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες που δίνονται είναι οι παρακάτω:

   α.  δεν πρέπει να μετακινούν   το ποίμνιο τους πέρα από τα όρια της εκμετάλλευσης  τους και να μην εισέλθουν νέα  ζώα στην εκτροφή τους , μέχρι την άρση της  Λήψης Υγειονομικών μέτρων.

 β. Να Απευθυνθούν στον κτηνίατρο της εκμετάλλευσή τους προκειμένου να εφαρμοστεί το προβλεπόμενο θεραπευτικό σχήμα και εφιστούμε την προσοχή τους στην τήρηση των χρόνων αναμονής στο γάλα και το κρέας.

 γ. Απομόνωση των ζώων που πρόκειται να γεννήσουν σε κλειστό κατά προτίμηση χώρο. Οι  εμβρυϊκοί υμένες, της στρωμνής και λοιπών υλικών καθώς και των αποβαλλομένων εμβρύων πρέπει να συλλέγονται και να γίνεται υγειονομική ταφή ή  κάψιμο.

 δ. Περιορισμός των νεογέννητων με τις μητέρες τους  για 14 τουλάχιστον μέρες μετά τη γέννηση.

ε. Συχνές απολυμάνσεις των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού καθώς και τα ζώα θα πρέπει να υποβληθούν  σε εκτοπαρασίτωση για προστασία από  κρότωνες .

στ. Αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, πλύσιμο των χεριών μετά από τους χειρισμούς στα ζώα.

ζ. Απαγόρευση της κατανάλωσης τροφής, νερού και  καπνίσματος κατά τη διάρκεια χειρισμών στα ζώα.

η. Παστερίωση του γάλακτος και τήρηση του  απαραίτητου  χρόνου ωρίμανσης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Θ. Το γάλα που συλλέγεται από ζώο που ασθενεί ή εφαρμόζεται θεραπεία με αντιβιοτικά πρέπει να απορρίπτεται(τήρηση του χρόνου αναμονής του φαρμακευτικού σκευάσματος).

 

     Μετά το τέλος της θεραπείας θα πρέπει να προσκομίσουν στην Υπηρεσία το Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής, όπου θα αναγράφεται από το κτηνίατρο της εκμετάλλευσής τους, το ακριβή πρωτόκολλο θεραπείας που ακολουθήθηκε, προκειμένου να επιτραπούν οι αγοροπωλησίες από την εκτροφή τους.

Συστήνεται οι επαγγελματίες (κτηνίατροι, εκδοροσφαγείς, κτηνοτρόφοι) που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα, να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Β. Αιγαίου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους στα κοπάδια των οποίων υπάρχουν συμπτώματα της νόσου, να επικοινωνήσουν στα τηλ 2251042236, 2251047427, προκειμένου να διενεργηθεί επιτόπιος κλινικός έλεγχος των ζώων και στη συνέχεια ορολογικός έλεγχος. 

 

---

Διαβάστε όλες τις δημοσιεύσεις στη λέξη κλειδί που ακολουθεί: 

Μοιράσου το άρθρο!