Αγροτικά - Αλιεία

05/03/2019 - 18:00

Θα κάνουν Πάσχα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

E

ίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποιεί  η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου και σήμερα το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Τα μηνύματα από την συνέντευξη τύπου είναι αισιόδοξα κυρίως για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου.

Για το θέμα της καραντίνας εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετό η κ. Τελιγιορίδου είπε ότι μετά τις 2 Φεβρουαρίου δεν έχει εντοπιστεί άλλο κρούσμα  και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το χρονικό διάστημα για την άρση της καραντίνας πριν το Πάσχα ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να διαθέσουν τα αμνοερίφια τους.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόληψη 8 μόνιμων Κτηνιάτρων στην Περιφέρεια εκ των οποίων οι 4 θα είναι στη Λέσβο.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι η χάραξη εξειδικευμένων περιφερειακών πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα κάθε περιοχές και κυρίως στο αγροτικό τομέα. 

Τέλος η  Υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από γνωστά θέματα όπως η εκκαθάριση της  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου και στο πιλοτικό πρόγραμμα με τις παγίδες που εφαρμόζεται στη δακοκτονία σε Λέσβο και Σάμο.
Νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Κώστας Αδαμίδης συναντήθηκε με την Υφυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από τον κ. Αδαμίδη θέματα που απασχολούν κυρίως τους κτηνοτρόφους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα ζητήθηκε:

• Η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα της Λέσβου, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων.
• Η έγκριση εξαγωγής ζώντων ζώων για άμεση σφαγή ύστερα από σχετικούς ελέγχους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
• Η απευθείας προμήθεια τυροκομικών προϊόντων του νησιού της Λέσβου από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και τις Κοινωφελείς Δομές για την κάλυψη των αναγκών τους.
• Η επίλυση του θέματος των διαχειριστικών σχεδίων για τις βοσκήσιμες γαίες.
• Η εκπόνηση ειδικών πολιτικών προώθησης των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων.
• Η δημιουργία Ταμείου Αποζημιώσεων που θα «θωρακίσει» μόνιμα την κτηνοτροφία στις διασυνοριακές Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δεδομένων των διαδοχικών προσβολών από εξωτικές νόσους (εισαγόμενες).

Μοιράσου το άρθρο!