Skip to main content

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου μιλάει για την κλιματική αλλαγή: Μια εβδομάδα δράσεων για το περιβάλλον και την κοινωνία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων όλη την εβδομάδα από Δευτέρα 12 έως την Κυριακή 18 Μαίου 2025, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πλήθος εκδηλώσεων.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τις δράσεις του όλο το χρόνο συμβάλει στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης παρακολουθώντας τα συγχρονα ρεύματα που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φέτος το Μουσείο επέλεξε η συμμετοχή του στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025  να έχει ως θεματικό άξονα  “Κλιματική κρίση - Μουσείο και Κοινωνία” με στόχο να συμβάλει στο διάλογο για τον ρόλο των Μουσείων στις συγχρονες κοινωνίες ως ένα σημαντικό παραγοντας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.

Τα Μουσεία γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Την18η Μαΐου 2025 γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων σε όλα τα Μουσεία με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM)Το θέμα των φετεινών εκδηλώσεων είναι «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή» θέλοντας ο εορτασμός να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Στις μέρες μας, σε μια εποχή διαρκούς μετασχηματισμού της κοινωνίας, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Τα μουσεία επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους και δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες -μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά, συγχρονίζεται με τις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις δρομολογώντας πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση την παρουσίας του και ανοίγοντας νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό του.

Εκδηλώσεις στο Μουσείο

Φέτος το Μουσείο παράλληλα με την γνωριμία με τα απολιθωμένα δένδρα και τα συγκλονιστικά μυστικά  του Απολιθωμένου Δάσους, προσφέρει αυτή την εβδομάδα  εκδηλώσεις με θεματικό άξονα  “Κλιματική κρίση - Μουσείο και Κοινωνία” την ευκαιρία σε όλους για μια διαφορετική εμπειρία που προσφέρει η επίσκεψη στο Μουσείο και στα υπαίθρια Πάρκα στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους!

 

  1. Μουσείο και Κλιματική αλλαγή: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αξιοποιεί ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και μειώνει το ενεργειακό του αποτύπωμα!

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τρίτη 13 – Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Το  Μουσείο έχει μετατραπεί σε ένα ενεργειακά ευφυές Μουσείο, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης συμβάλοντας στην μείωση των εκπομπών του θερμοκηπείου και δίνοντας το παραδειγμα υπεύθυνης στάσης για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής για την ανθρωπότητα: τηε συγχρονης κλιματικής κρίσης

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι υπόθεση όλων μας!

 

Το πρόγραμμα παρέχει γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που απαιτούνται για τη διαχείριση θεμάτων σχετικών με την ενέργεια μέσα από τη γνωριμία των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μέσα από την ειδική ενημερωτική παρουσίαση παρακολουθούμε την ενεργειακή κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο και υπολογίζουμε το πόσο κερδίζει ο πλανήτης από την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την λειτουργία ενός μόνο κτήριου σε ένα χρόνο!

Μαθαίνουμε για το ενεργειακό δυναμικό της Λέσβου και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας.

Μαθαίνουμε πως μπορούμε να συμβάλουμε με την καθημερινή μας πράξη για ένα καλύτερο κόσμο!

 

  1. «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο».

Παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση

Τρίτη 13 – Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Οι Σεκόιες τα μεγαλύτερα δένδρα που εμφανίσθηκξαν στη γη. Το Δεινοθήριο του Γαβαθά Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 - 18,4 εκατ. ετών, το οποίο μετανάστευσε προς την Ευρασία.

Η παρουσία τους στη Λέσβο μαζί με τα σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια αποτελούν σημαντικούς δείκτες των κλιματικών μεταβολών στο παρελθόν και των επιπτώσεων τους στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα.

3.Τα νέα ευρήματα στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Προβολή Ντοκυμαντέρ. Τρίτη 13 – Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στις 13.00

Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος και στελέχη του Μουσείου  που συμμετείχαν στις μεγαλύτερες σωστικές παλαιοντολογικές ανασκαφές στην

Ελλάδα την περίοδο 2014-2024 μας ξεναγούν στην νέες απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύπτους τα μυστικά της δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους ακι των κλιματικών μεταβολών 

 

 

4.Επιστημονική ενημέρωση και γνωριμία με το Πράσινο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ενημερωτική δράση για οικογένειες και το ευρύ κοινό

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Μαΐου & ώρα 11.00

 

Το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αξιοποιεί ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και μειώνει το ενεργειακό του αποτύπωμα!

Το  Μουσείο έχει μετατραπεί σε ένα ενεργειακά ευφυές Μουσείο, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης συμβάλοντας στην μείωση των εκπομπών του θερμοκηπείου και δίνοντας το παραδειγμα υπεύθυνης στάσης για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής για την ανθρωπότητα: τηε συγχρονης κλιματικής κρίσης

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι υπόθεση όλων μας!

.

5. «Μουσεία και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη: Το Γεωπάρκο Λέσβου ως προορισμός αειφορίας»

Παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση

Σάββατο 17 Μαΐου 2025 & ώρα 12.00

Στόχος της παρουσίασης η γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, που αποτελούν πόλους έλξης επισκεπτών και δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Παράλληλα παρουσιάζονται οι νέες απολιθωματοφόρες θέσεις που πρόσφατα άνοιξαν για το κοινό και οι τρόποι καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής των ευρημάτων τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Οι νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου αναδεικνύουν το Γεωπάρκο Λέσβου ως ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων και φυσικών προστατευόμενων περιοχών αλλά και την ανάδειξη τους και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

 

Παρουσιάζονται επίσης τα ηφαιστειακά κέντρα του Λεπετύμνου, της Ανεμώτιας, της Βατούσας, του Μεσοτόπου και της Άγρας, ο ηφαιστειακός λαιμός της Πέτρας, το γεωθερμικό πεδίο του Πολυχνίτου, το τεκτονικό παράθυρο του Ολύμπου, τα γεωλογικά μνημεία του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης.

Παραλληλα παρουσιάζεται ο πλούτος και η σημασία των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου και οι δράσεις ορνιθοπαρατήρηση στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Λέσβου. Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.grwww.lesvosmuseum.grwww.petrifiedforest.gr,. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις