Ανακοινώσεις Φορέων

01/05/2022 - 10:30

Πρωτομαγιά 2022 στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο

up date

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, την Κυριακή 1η Μάη στις 10:30 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς, θα συμμετέχουν το συγκρότημα Grup Yorum και ο Βλαδίμηρος Σιαμέτης με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

Με το τέλος της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς, αντιπροσωπεία  σωματείων και φορέων θα  καταθέσουν στεφάνια στο Άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης στον Μακρύ Γιαλό. 

 

-----

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα - σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

 

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”.

 

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την διέξοδο των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με ακόμα πιο άγρια μέσα που βυθίζει τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου, είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από το μακελειό σε ανθρώπινες ζωές, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο οι ροές των προσφύγων και ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

 

Στην ίδια κατεύθυνση η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας και στην Ελλάδα γενικότερα. Επιμένει στη δημιουργία κέντρου – φυλακής στη Λέσβο και στη Χίο παρά την ετυμηγορία των νησιωτών για καμιά δομή φυλακή, ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή, και πλασάρει στους κατοίκους της Λέσβου το κάλπικο δίλλημα Βάστρια ή ΚαραΤεπές.

 

Ευθύνες για την γενικότερη κατάσταση έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες που έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Με την συστηματική εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού εμπλέκεται ο λαός μας, ακόμη πιο βαθιά στο νέο μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της ενέργειας.

 

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

 

  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών - Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο.
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

 

Ο λαός μας όλο αυτό το διάστημα πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει και αυτά τα σπασμένα τους. Φτάνει ως εδώ! Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

 

Με κριτήριο τα κέρδη η εντατικοποίηση τσακίζει στους χώρους δουλειάς, με ατέλειωτα ωράρια, με δουλειά - λάστιχο, με τις «ευλογίες» των νόμων όλων των κυβερνήσεων. Με τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο κάτω από τα όρια της φτώχειας και με ανύπαρκτες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις κανείς εργαζόμενος δεν ξέρει από πού να πιαστεί, τί να πληρώσει, ποια ανάγκη να πρωτοκαλύψει, την στιγμή που οι ανατιμήσεις και οι αυξήσεις σε ρεύμα, σε καύσιμα και σε αγαθά λαϊκής κατανάλωσης είναι υπέρογκες. Οι εργαζόμενοι, ο λαός κυριολεκτικά στενάζει από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

 

Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που λένε να «κάνουμε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι η ακρίβεια και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πρόκειται να είναι προσωρινή όπως διαλαλούν, αλλά ήρθε για να μείνει. Έτσι μας έλεγαν και για μνημόνια και τα οποία τα πληρώνουμε μέχρι και σήμερα, έτσι μας έλεγαν και όταν άρχισαν οι πρώτες ανατιμήσεις, οι πρώτες αυξήσεις.

 

Καμιά εμπιστοσύνη και σε όσους θυσιάζουν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας για «εθνικούς στόχους» όπως έγινε με τα μνημόνια. Καμιά εμπιστοσύνη όμως και στους εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ .

 

Όλα έχουν τον ίδιο παρανομαστή: Να ξεπλυθεί η πολιτική που θέλει τον εργάτη να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα τα κέρδη του κεφαλαίου. Ανεργία, απληρωσιά, φοροληστεία και ακρίβεια μας περιμένει και την επόμενη μέρα.

 

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

 

  • επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό,
  • αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού
  • κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
  • γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα
  • διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα
  • Μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα καθώς και του κόστους μεταφοράς προϊόντων. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις των τελευταίων ετών καθώς και τις ανάγκες των νησιωτών και πρέπει άμεσα να καταβληθεί.

 

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο

 

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

 

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

Μοιράσου το άρθρο!