Skip to main content
|

Εκπαιδευτικός Προγραμματισμός, άρθρο του Αριστείδη Καλάργαλη

Εκπαιδευτικός Προγραμματισμός, άρθρο του Αριστείδη Καλάργαλη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Αριστείδης Καλάργαλης

του Αριστείδη Καλάργαλη

Τον Αύγουστο του 1990 παρουσιάστηκε κάποιος νέος στον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ζήτησε να προσληφθεί ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός, όπως του είχε υποσχεθεί ο κ. Τάδε βουλευτής. Ο προϊστάμενος του εξήγησε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα της ειδικότητάς του στα Τεχνικά Λύκεια (ΤΕΛ) για να διδάξει, όπως κι ότι οι αιτήσεις έχουν γίνει από καιρού, και οι υποψήφιοι έχουν λάβει μοριοδότηση βάσει της οποίας θα γίνουν οι προσλήψεις.

Το 1992 δημιουργήθηκαν τα ΤΕΛ Γέρας και Πλωμαρίου με κοινό τομέα Γεωπονίας, οι οποίοι προστέθηκαν στους όμοιους τομείς της Μυτιλήνης και της Καλλονής. Υπήρχαν τόσες επαγγελματικές ανάγκες αυτού του τομέα; Όχι, γιατί ελάχιστοι μαθητές ασχολήθηκαν με το αντικείμενο των σπουδών τους. Για 3 - 4 χρόνια το ΤΕΛ Γέρας είχε μόνο έναν τομέα, παρ’ όλες της προτάσεις. Όταν δημιουργήθηκαν κι άλλοι τομείς αναπτύχθηκε και υπερκέρασε το Γενικό λύκειο της περιοχής.

Από την Επάνω Σκάλα ως τη Θερμή πόσα Γυμνάσια απαιτούνται; Πότε εξετάστηκε η χωροθέτηση, ο αριθμός των μαθητών, οι εκπαιδευτικές και κυρίως οι παιδαγωγικές ανάγκες; Συνήθως κάποιοι, εκτός της εκπαίδευσης, κομματικά, προωθούσαν τη λειτουργία νέων σχολείων. Έτσι θα μπορούσαν να μετακινηθούν – εξυπηρετηθούν  κάποιοι εκπαιδευτικοί, να γίνουν ένα – δυο ακόμα διευθυντές.

Κάποτε στον γειτονικό μας  Άη Στράτη διορίστηκαν καμιά δεκαριά καθηγητές πληροφορικής και άλλοι τόσοι γυμναστές. Οι ανάγκες ήταν για δύο εκπαιδευτικούς. Κανείς από αυτούς δεν πάτησε στο νησί, ήταν οι εκπαιδευτικοί φαντάσματα όπως τους αποκάλεσαν οι συνάδελφοί του. Όλοι αποσπάστηκαν σε κεντρικές υπηρεσίες και έλαβαν τα μόρια της ακριτικής περιοχής.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ηλεκτρονική κάρτα για τον έλεγχο της παρουσίας των εκπαιδευτικών. Μεγαλύτερη μπαρούφα δεν μπορούσε να υπάρξει. Ο εκπαιδευτικός δίνει το παρόν του κάθε διδακτική ώρα κι όχι μια φορά την ημέρα. Έχει το ζωντανό υλικό των μαθητών του με το οποίο συναντιέται όλες τις διδακτικές ώρες. Αν θέλει να ψάξει τους εξυπηρετημένους, τους λουφαδόρους, ας τους αναζητήσει σε κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, όπου αποσπώνται οι κολλητοί, «του κόμματος κ. υπουργέ», όπως είπε ο Παπαγιαννόπουλος στην ταινία «Ο Μαυρογιαλούρος».

Μέχρι το 2000 υπήρχε ένα πανεπιστημιακό τμήμα Γεωγραφίας στην Ελλάδα, εδώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Αυτή τη χρονιά ιδρύθηκε δεύτερο τμήμα στην Αθήνα, στο Χαροκόποιο. Ένα πανεπιστήμιο με τμήματα διατροφής, οικιακής οικονομίας και διαιτολογίας. Δηλαδή χωρίς καμία σχέση με το επιστημονικό πεδίο της Γεωγραφίας και ούτε με αντίστοιχη υποδομή. Αποτέλεσμα ήταν να αποδυναμωθεί το εδώ τμήμα.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, τα οποία δηλώνουν ότι οι αποφάσεις είναι πρόχειρες, χωρίς μελέτη. Όπως τώρα που σε μία μέρα, χωρίς καμιά προειδοποίηση αποφασίστηκε να κλείσουν μερικές δεκάδες τμήματα στα Τεχνικά Λύκεια και να απολυθούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μπορούν να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι! Δηλαδή ήθελαν θύματα, απολυμένους για να συμπληρώσουν τα νούμερα απολυμένων και να πάρουν τη δόση από τηνΤρόικα, σαν τους πρεζάκηδες.

Υστερόγραφο: Αγαπητέ Βασίλη Κοντάρα, προϊστάμενε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, κάποτε στη ζωή μας πρέπει να πούμε το μεγάλο Ναι ή Όχι, όπως λέει κι ο Καβάφης. Συμφωνείς ως εκπαιδευτικός με τις αποφάσεις αυτές;  Πώς κοινοποιείς αποφάσεις απόλυσης συναδέλφων σου πριν ψηφιστεί ο νόμος; Κάποτε σε άκουσα, σε μια εισήγηση σου, να επικαλείσαι τις παιδαγωγικές αρχές του Κουντουρά. Ο Κουντουράς απολύθηκε με κατάργηση της οργανικής του θέσης, το ίδιο που επιχειρείται και τώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η έντιμη επιλογή της παραίτησης, αλλιώς το βάρος κι ο στιγματισμός θα είναι παντοτινός. Αποφάσισε…                       

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία