140 χρόνια ιστορίας στο Νεκροταφείο Αγιάσου – και τώρα ο Δήμος Μυτιλήνης το διεκδικεί;
Η επιστολή του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασώτων που παρουσιάζει σήμερα το Lesvosnews.net προς τον Δήμο Μυτιλήνης εκφράζει έντονη αντίρρηση για την πρόταση ένταξης του Κοιμητηρίου Αγιάσου στα δημοτικά περιουσιακά στοιχεία. Το κοιμητήριο, ιδιοκτησία του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Αγιάσου, λειτουργεί από το 1885 σε ιδιόκτητο οικόπεδο, με ιστορικά και νομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την κυριότητά του:
- Ιστορική βάση: Ιδρύθηκε από τον αρχιμανδρίτη Ευγένιο Θάλασσα και αναφέρεται σε ιστορικά κείμενα (π.χ. έργο του Στρατή Κολαξιζέλη).
- Νομική νομιμοποίηση: Διανεμήθηκε στην Εκκλησία Αγιάσου με απόφαση επιτροπής το 1929 (νόμος 2508/1926) και κατοχυρώθηκε στο Υποθηκοφυλακείο (1936).
- Σύγχρονη επένδυση: Το Ιερό Προσκύνημα χρηματοδότησε ανανεωτικές εργασίες (1996-1997) με κόστος 18 εκατ. δραχμές, διασφαλίζοντας λειτουργικότητα και αξιοπρέπεια.
Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν συμμετείχε ποτέ στη διαχείριση του κοιμητηρίου και επισημαίνει τρεις κίνδυνους από την ένταξη:
- Οικονομικό βάρος: Υψηλές δημοτικές χρεώσεις για τους κατοίκους.
- Θρησκευτική ένταση: Κίνδυνος ρήξης με την Ιερά Μητρόπολη.
- Πολιτισμική υποβάθμιση: Η τοπική κοινότητα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον χώρο, σε αντίθεση με εγκαταλειμμένα άλλα κοιμητήρια.
Κλείνει με έκκληση για αναθεώρηση της απόφασης, προσφέροντας συνεργασία για τη διατήρηση της ιστορικής και πνευματικής συνέχειας του τόπου.
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΩΤΩΝ
Προς: Δήμο Μυτιλήνης
Κοιν.: Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης Ερεσού και Πλωμαρίου / Ιερό Προσκύνημα Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγιάσου
Δημοτική Ενότητα Αγιάσου /Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δ.Β.Μ. και Δ.Ε. Αγιάσου Κοτσώνης Ε./ Διοίκηση και διαχείριση του Κοιμητηρίου Αγιάσου
Αξιότιμε δήμαρχε Μυτιλήνης, κ. Παναγιώτη Χριστόφα
Τον τελευταίο καιρό ενημερωνόμαστε μέσω του λεσβιακού τύπου ότι ο Δήμος Μυτιλήνης προτίθεται να εντάξει 15 κοιμητήρια (2 των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης και 13 Περιφερειακών) στο δυναμικό του Δήμου Μυτιλήνης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το Κοιμητήριο Αγιάσου.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:
α) Το Κοιμητήριο Αγιάσου λειτουργεί στη θέση «Περασιά» εδώ και 140 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1885, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Αγιάσου. Στο πόνημα του Στρατή Π. Κολαξιζέλη, διδασκάλου και ιστορικού της Αγιάσου με τίτλο «Θρύλος και Ιστορία της Αγιάσου της Νήσου Λέσβου», σελίδα 368, στο κεφάλαιο με τίτλο «Ο αρχιμανδρίτης Ευγένιος διά το Νεκροταφείον» διαβάζουμε: «Ο αρχιμανδρίτης και ελληνοδιδάσκαλος Ευγένιος Θάλασσας, ο οποίος το 1884 αφιέρωσεν εις την εκκλησίαν το χρεωστικόν ομόλογον της Κοινότητας με το οποίον εκτίσθησαν εις το νεκροταφείον της Περασιάς το παρεκκλήσι του και οι πρώτοι τάφοι, το 1888 ολίγον προ του θανάτου του έδωσεν εις την εκκλησίαν και άλλα χρήματα, με τα οποία εκτίσθη και ο περίβολος του νεκροταφείου. Δικαίως λοιπόν εις το κάτω μέρος της εικόνος του της ανηρτημένης εις το Συνοδικόν υπάρχει γεγραμμένον το «Ιδρυτής του νεκροταφείου».
β) Ο νόμος 2508/1926 προέβλεπε τη συγκρότηση επιτροπής για την εξακρίβωση και διανομή της περιουσίας της τέως Χριστιανικής Κοινότητας Αγιάσου. Η επιτροπή αυτή αποτελούνταν από τον πρωτοδίκη Μυτιλήνης, τον οικονομικό έφορο Μυτιλήνης, τον επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης Λέσβου και δύο κοινοτικούς συμβούλους Αγιάσου: το Θεμιστοκλή Μακαρώνη και τον Ευστράτιο Αλεντά. Η παραπάνω επιτροπή στις 28 Νοεμβρίου 1929 αποφάσισε τη διανομή της περιουσίας της τέως Χριστιανικής Κοινότητας σε τέσσερις φορείς: στην Κοινότητα Αγιάσου, στην Εκκλησία Αγιάσου, στο Νοσοκομείο Αγιάσου και στα Σχολεία Αγιάσου. Στα ακίνητα που πήρε η Εκκλησία Αγιάσου περιλαμβάνεται και το Νεκροταφείο Αγιάσου στη θέση Περασιά. Η απόφαση αυτή της επιτροπής μεταγράφηκε στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Αγιάσου στον ΙΒ τόμο με αύξοντα αριθμό 5248 στις 2 Φεβρουαρίου 1936.
γ) Στη σελίδα 29 του υπ’ αριθμόν -101 τεύχους του περιοδικού «Αγιάσος» του έτους 1997 υπάρχει κείμενο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Αγιάσου με τίτλο «Η ανακαίνιση του Κοιμητηρίου Αγιάσου», το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Διοικούσα Επιτροπή του Παλλεσβιακού Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου, στο οποίο ανήκει το κοιμητήριο, με πρόταση του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, αποφάσισε τη δημιουργία σύγχρονου και άνετου χώρου, αντάξιου της μνήμης των προγόνων μας. Κατ΄ αρχήν λοιπόν αγόρασε τα αγροκτήματα που περιβάλλουν το νεκροταφείο, και από το φθινόπωρο του 1996 άρχισαν οι σχετικές εργασίες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες και η διαμόρφωση των χώρων, ενώ προχωρεί η επέκταση των κοινών τάφων, καθώς και οι προετοιμασίες για τη δημιουργία οικογενειακών τάφων. Το ποσό που έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 18.000.000 δραχμές, ενώ η προοπτική που υπάρχει είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός του καλοκαιριού».
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι επί 140 χρόνια η Κοινότητα Αγιάσου, ο Δήμος Αγιάσου και τελευταία ο Δήμος Μυτιλήνης ήταν απόντες από το καίριο θέμα της ταφής - φύλαξης των νεκρών της Αγιάσου, και τώρα έρχονται με βάση το ν.582/1968 να διεκδικούν αφενός τις υπηρεσίες του κοιμητηρίου και αφετέρου περιουσιακά στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στο Υποθηκοφυλακείο Αγιάσου.
Παρακαλούμε, λοιπόν, θερμά να επανεξετάσετε το θέμα, και να μην συμπεριλάβετε το Κοιμητήριο Αγιάσου στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Μυτιλήνης και για τους παρακάτω λόγους:
α) Η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσει ο Δήμος Μυτιλήνης θα είναι απαγορευτικός για το βαλάντιο των συγχωριανών μας.
β) Θα διαταραχθούν οι σχέσεις Δήμου Μυτιλήνης και Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης.
γ) Η συνολική εικόνα του Κοιμητηρίου Αγιάσου είναι σε άριστη κατάσταση, σε σχέση με άλλα Κοιμητήρια που έχουν πλήρως εγκαταληφθεί.
δ) Η ύπαιθρος, μέρα με την ημέρα ερημώνει, και για αυτό δεν θα έπρεπε να της αφαιρούνται αρμοδιότητες.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία, με βαθιά εκτίμηση απέναντί σας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΥΡΑΚΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ