Άρθρα - Γνώμες

01/12/2019 - 07:10

“Θα τους πάρει ο διάολος…” 

ή θα μας πάρει ο διάολος...

Το είχαμε σκεφτεί ως πρωταπριλιάτικο αστείο : η δομή της Μόριας θα μεταφερθεί στο Καμμένο Δάσος.  Το θεωρήσαμε ακραίο και υπερβολικό και ασφαλώς δεν προχωρήσαμε στην ανάρτηση μιας τέτοιας πρωταπριλιάτικης “είδησης”.

Και πάλι όταν πριν από μερικές ημέρες πληροφορίες μας  ανέφεραν ότι η περιοχή Πλάτη Μυστεγνών έχει αποσυρθεί από το σχέδιο της Κυβέρνησης για την χωροθέτηση της κλειστής δομής και να κοιτάξουμε σε περιοχή κοντά στο Καμμένο Δάσος θεωρούσαμε αναξιόπιστες αυτές τις πληροφορίες γιατί σκεφτήκαμε ότι δεν μπορεί να θέλουν να καταστρέψουν το νησί και να προκαλέσουν τόσες αντιδράσεις.

Κι όμως αυτά που μπορεί εμείς να θεωρούμε ως φάρσα ή ως υπερβολή για το νησί μας η Κυβέρνηση το παρουσιάζει ως λύση.

Ήρθε χθες στη Μόρια ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφάνης - υπεύθυνος για το μεταναστευτικό - και ενημέρωσε ότι η κλειστή δομή θα γίνει στη θέση “Διαβολόρεμα”.

Άμεσα τα αντανακλαστικά του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρου που όχι μόνο έδωσε την είδηση στη δημοσιότητα αλλά σήμερα συγκαλεί και έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

To Διαβολόρεμα είναι  μετά την διακλάδωση προς  Λάμπους Μύλους στο δρόμο Μυτιλήνης - Καλλονής προς την πλευρά του ΧΥΤΑ Λέσβου. Ανήκει στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης αλλά η θέση που έχει προταθεί για την κλειστή δομή βρίσκεται ουσιαστικά στην καρδιά του δάσους της Καλλονής που αν μη τι άλλο αποτελεί την μεγαλύτερη “πράσινη” περιουσία του νησιού.

Οι αντιδράσεις αμέσως μετά τη δημοσίευση της χωροθέτησης της κλειστής δομής καθολικές και από πολιτικά πρόσωπα και από τους πολίτες. Καθολική αντίδραση των πολιτών της Λέσβου από κάθε πολιτικό χώροΑπό όλους ακούγεται ένα μεγάλο “ΟΧΙ” σε κάθε νέα δομή και πολύ περισσότερο σε κλειστή δομή στην καρδιά του δάσους της Λέσβου. Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις ο Υφυπουργός Άμυνας τονίζει ότι η κλειστή δομή αποτελεί ειλημμένη και μη διαπραγματεύσιμη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Θα τους πάρει ο διάολος …”  είναι η απάντηση που δίνουν οι πολίτες - με σχόλια τους και κάνοντας λογοπαίγνιο με την τοποθεσία Διαβολόρεμα - στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για κλειστή δομή στο κέντρο τους δάσους. Πληθαίνουν πλέον και οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό θα επιφέρει μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις και προβλέπουν ακόμη και πτώση της Κυβέρνησης. 

Πραγματικά αποτελεί έκπληξη αυτός ο Κυβερνητικός αυταρχισμός απέναντι σε ένα νησί που έχει σηκώσει τεράστιο βάρος και στην ουσία σήκωσε και σηκώνει το μεγάλο τμήμα της προσφυγικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη. Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να σταθεί με σεβασμό απέναντι στους πολίτες αυτού του νησιού πάει να επιβάλει με τρόπο αυταρχικό μια κλειστή δομή σε μέρος του νησιού με τεράστια σημασία. Πραγματικά είναι να απορείς πως σκέφτονται … Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι όσα δηλώσει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος για διαβούλευση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες βρίσκονται μόνο στην σφαίρα της φαντασίας του. 

Είναι θλιβερό που σ’ αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης  πρωτοστατεί ένας δικός μας άνθρωπος ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Ένας άνθρωπος που τώρα ξεκινάει την πολιτική του καριέρα και γνωρίζει το νησί μας σπιθαμή προς σπιθαμή. Πως λοιπόν θα βάλει την υπογραφή του σε κάτι που είναι αντιθέτος όλος ο λαός της Λέσβου και όπως όλοι εκτιμούν θα είναι η καταστροφή για το νησί μας; 

 Ήρθε η ώρα της δράσης 

Με δεδομένες τις αποφάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων αυτό που τώρα προέχει είναι ο συντονισμός της δράσης. Τα ψηφίσματα δεν αρκούν. Ως πρώτο βήμα θα ήταν το απ’ αόριστο κλείσιμο ΟΛΩΝ των υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης, Δήμου Δυτικής Λέσβου, Περιφέρειας και Σχολείων. Λουκέτο με δύο λόγια σε όλο το φάσμα του δημοσίου στο νησί μας. 

Και αν η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει και επειδή δεν θέλουμε να πάρει εμάς ο διάολος …. οι κινητοποιήσεις πρέπει να κλιμακωθούν με κάθε μορφή αντίδρασης μέσα από τις αποφάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ακόμη η Λέσβος πρέπει να αξιοποιήσει τις προσβάσεις που διαθέτει σε διεθνής Οργανισμούς, ΜΜΕ  και φόρουμ και να αναδείξει την εγκληματική επιλογή της Κυβέρνησης. 

----

Υστερόγραφον : τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο πρέπει να πάρουν καθαρή θέση. Δεν μπορούν να κρύβονται. Ας επιλέξουν αν αγαπούν την Λέσβο ή αν αγαπούν τη Νέα Δημοκρατία. 

 

Μοιράσου το άρθρο!