Άρθρα - Γνώμες

25/11/2019 - 07:05

Τρία σενάρια για την σημερινή συνεδρίαση και η σκληρή πραγματικότητα

«Τελευταίες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό ζήτημα στη Λέσβο»

Συνεδριάζει σήμερα  το απόγευμα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019  στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Κουντουριώτη 1, Μυτιλήνη)  το Δημοτικό Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης, με μοναδικό θέμα: «Συζήτηση- ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό ζήτημα στη Λέσβο».

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για δημιουργία κλειστής δομής  (5.000 ατόμων με δυνατότητα επέκτασης στις 7.000) στη Λέσβο έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Σε επικοινωνιακό επίπεδο η Κυβέρνηση απέτυχε για δύο λόγους: α) δεν τόλμησε να ανακοινώσει το μέρος που θα γίνει η κλειστή δομή. Απεναντίας άφησε να διαρρεύσουν φήμες ότι θα γίνει στα Μυστεγνά.  Αλήθεια τι φοβάται η Κυβέρνηση και αποκρύπτει αυτή τη βασική παράμετρο;  β) για άλλη μια φορά προσπάθησε να ρίξει δόλωμα στις τοπικές κοινωνίες με υποσχέσεις για πρόσληψη προσωπικού στις κλειστές δομές με κριτήριο την εντοπιότητα και τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.  Αυτή και μόνο η λογική είναι ΑΙΣΧΡΗ!  “Χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς” είναι η λογική της Κυβέρνησης που είναι άξιον απορίας πως ακόμη δεν έχει επικριθεί όσο πρέπει αυτή η λογική της.

Το επίσης σοβαρό ζήτημα είναι ότι αυτές οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.  Μπορεί ο Κυβερνητικός  εκπρόσωπος να υποστηρίζει ότι γνώριζαν οι  εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τον διαψεύδει όπως και η Κοινότητα των Μυστεγνών.

Και μόνο τα παραπάνω αρκούν για να διαμορφώσουν ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης.  Παράλληλα η απόκρυψη των λεπτομερειών του σχεδίου και η απουσία καθαρής δέσμευσης ότι η δημιουργία κλειστής δομής σημαίνει το κλείσιμο κάθε άλλης δομής μεταναστών προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία και αυτό πλέον που λέγεται από τους πολίτες είναι ότι με ύπουλο τρόπο προσπαθούν να μας φορτώσουν άλλη μια δομή!

Τι θα αποφασίσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο;

Τρία είναι τα σενάρια.

Πρώτον να ακολουθήσει τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και να συνταχθεί με την απόφασή του σύμφωνα με την οποία «λέμε ναι στην κλειστή δομή υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει κάθε άλλη δομή».  Ποιος μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο σε περίπτωση που υπάρχουν αυξημένες ροές είναι κάτι άγνωστο. Επίσης υπάρχουν μικρές δομές πχ Καρά Τεπές, ΠΙΚΠΑ που δεν έχει διευκρινιστεί αν περιλαμβάνονται στο «λουκέτο» που έχει τεθεί ως προϋπόθεση.  Μια τέτοια απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αυτό που στην ουσία επιθυμεί η Κυβέρνηση.  Αν μπορούμε να αναζητήσουμε κάτι θετικό σε μια τέτοια απόφαση είναι ότι ο Δήμος Μυτιλήνης θα έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να διεκδικήσει τα μέγιστα αντισταθμιστικά οφέλη….  Περισσότερα  «καθρεφτάκια και χάντρες». Υπάρχει βέβαια και ο ισχυρός αντίλογος για τη κλειστή δομή μιας και στη Λέσβο οι μνήμες από το «κολαστήριο της Παγανής» δεν έχουν ξεχαστεί..

(Διαβάστε Ποια θα είναι η εισήγηση του Δημάρχου Μυτιλήνης στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ) 

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα ακολουθήσει το δρόμο που ακολουθήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου  και θα ζητήσει να μην δημιουργηθεί καμία νέα δομή και παράλληλα την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.  Ασφαλώς και αυτή η απόφαση συγκεντρώνει  μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή άλλα όλοι γνωρίζουν ότι με τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση αφού ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχει ως βασικό πυρήνα τις κλειστές δομές.

Το τρίτο σενάριο είναι ότι το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα αποφασίσει τίποτα. Στη σημερινή συνεδρίαση έχουν κληθεί και εκπρόσωποι φορέων καθώς και πλήθος πολιτών αναμένεται να παραβρεθεί.  Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία.  Οι προσεγγίσεις διαφορετικές, οι αντιδράσεις ποικίλες . Παράλληλα υπάρχουν και τα οικονομικά συμφέροντα  που κάνει πολλούς να θέλουν να διατηρηθεί η κατάσταση της Μόριας…  Μέσα σ’ ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον δεν είναι καθόλου απίθανο να μην καταλήξει σε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο.  Ασφαλώς και αυτό το σενάριο είναι το χειρότερο.

Όμως πέρα από την όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους.  Σήμερα την ώρα  που θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο 17.000 άνθρωποι θα είναι στη λάσπη της Μόριας και στις άθλιες συνθήκες.  Η Λέσβος πλέον από νησί της αλληλεγγύης έχει γίνει «αποθήκη ψυχών».

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι «μέχρι τώρα είδαμε τη διαχείριση του προβλήματος με τις ανοιχτές δομές. Καιρός να δούμε και την άλλη διαχείριση με τις κλειστές δομές.Εξάλλου είναι νωπή η λαϊκή εντολή και γι' αυτό το λόγο ψηφίστηκε η Κυβέρνηση ». Τονίζουν παράλληλα την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσουν στις κλειστές δομές ακόμη και αν υπάρξουν αντιδράσεις.  Με βάση αυτή τη λογική το τι θα επιλέξει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης δεν θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.  Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η  κλειστή δομή στη Λέσβο θα γίνει!  

Στόχος είναι η κλειστή δομή στη Λέσβο να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2020.

Μέχρι να φθάσουμε στο καλοκαίρι έχουμε να περάσουμε ένα χειμώνα.  Κανείς δεν απαντά τι θα γίνει με τη Μόρια των 17.000 μεταναστών και το χειμώνα; Η αποσυμφόρηση παραμένει ανέφικτη καθώς οι ροές συνεχίζονται.  Δύο μήνες ακούμε αποσυμφόρηση και μόνο συμφόρηση βλέπουμε… Κανένα στέλεχος της Κυβέρνησης δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτούς τους προβληματισμούς  αφού αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές.  

Η πρόβλεψη ότι το καλοκαίρι θα μας βρει με μια πρόσθετη δομή – κλειστή μάλιστα – με παράλληλη λειτουργία όλων των άλλων δομών θα αποτελέσει κατάσταση μη αντιστρέψιμη για τη Λέσβο.  Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το ζήτημα έχει πλέον κουράσει την τοπική κοινωνία. Η Λέσβος πληρώνει το βαρύτερο τίμημα σε όλη την Ευρώπη για ένα πρόβλημα Παγκόσμιο. Είναι όχι μόνο άδικο αλλά και παράλογο.

Μοιράσου το άρθρο!