Skip to main content

Νευρική Βουλιμία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Τι είναι η Νευρική Βουλιμία ;
Όταν ένα άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα αυτή τη στιγμή κάνει ένα υπερφαγικό επεισόδιο. Όμως η έντονη και ανεξέλεγκτη ανάγκη  κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής που ακολουθείται από έντονες αντισταθμιστικές συμπεριφορές καθαρκτικού τύπου (εμετούς, χρήση διουρητικών, καθαρκτικών) ή μη καθαρκτικού τύπου (νηστεία ή/και υπερβολική άσκηση) που έχουν σα στόχο την αποφυγή πρόσληψης βάρος σε συνδυασμό με συναισθήματα όπως ενοχή, άγχος  και κατάθλιψη, τότε το άτομο πάσχει από Νευρική Βουλιμία.
Τι έχουν δείξει οι έρευνες;
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές λήψης τροφής δεν εμφανίζουν μια τυχαία κατανομή στον πληθυσμό. Άτομα σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους φαίνεται ότι εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της διαταραχής. Νεαρές γυναίκες που ασχολούνται με το χώρο της μόδας, χορεύτριες μπαλέτου αλλά και αθλήτριες αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου, συγκριτικά με άλλους χώρους.
Η βουλιμία εμφανίζεται και απασχολεί κυρίως τις νεαρές γυναίκες στις Δυτικές κοινωνίες. Κυρίως τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται στην εφηβεία.
Η συχνότητα της βουλιμίας στις ΗΠΑ υπολογίζεται στο 1-3% των γυναικών της σχολικής και κολεγιακής ηλικίας. Ακόμη, περίπου το 10-15% των πασχόντων από βουλιμία είναι άνδρες ενώ η νόσος παρατηρείται συχνότερα σε άνδρες ομοφυλόφιλους.

Ποιοι είναι οι παράγοντες ;
Οι παράγοντες που πιθανώς συμβάλουν θετικά στο να αναπτύξει ένα άτομο νευρική βουλιμία, είναι πολλοί όπως π.χ ψυχολογικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί, γενετικοί. Επίσης μια δίαιτα διατροφικά μη ισορροπημένη που συνοδεύετε από γρήγορη απώλεια βάρους  και συνδυάζετε με μη ασφαλείς μεθόδους όπως διαιτητικά χάπια ή υγρά υποκατάστατα γεύματος μπορεί να αποτελεί παράγοντα για βουλιμία και ανορεξία.    
Επομένως, για την θεραπεία της βουλιμίας  ο ρόλος  του διαιτολόγου και η συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή είναι απαραίτητα. Ο διαιτολόγος είναι υπεύθυνος για τη διατροφική αγωγή και εκπαίδευση όχι μόνο του ασθενούς αλλά και των μελλών της οικογένειας. Μέσω της  γνωσιακής –συμπεριφοριστικής  μεθόδου επιτυγχάνετε  ο σχεδιασμός, η καθιέρωση των συχνών γευμάτων και η σταδιακή προσθήκη στο πρόγραμμα διατροφής  των τροφών εκείνων που ο ίδιος ο ασθενής έχει θέσει ως απαγορευμένες.
Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα σε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν σιωπηλά, ότι δεν πρέπει να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια και ότι με την κατάλληλη θεραπεία έχουν πολύ καλές προοπτικές να θεραπευτούν. 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία