Editorial

25/11/2013 - 05:38

Editorial - Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013
Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως  παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών ( Ενδοοικογενειακή βία). Στο παγκόσμιο συνέδριο των Ηνωμένων εθνών που έγινε το 1993 στη Βιέννη ένα από τα σημαντικότερα θέματα των συζητήσεων ήταν η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Το ίδιο θέμα συζήτησης έγινε δυο χρόνια αργότερα το 1995 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο διεθνές συνέδριο του Πεκίνου όπου και μπήκαν οι βάσεις διεθνώς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Η βία κατά των γυναικών είτε ασκείται από κάποιο μέλος του οικογενειακού περιβάλλοντος είτε από κάποιον άγνωστο, λαμβάνει διαφορετικές μορφές κι εκδηλώνεται με τρόπους που δεν είναι πάντα εύκολα ανιχνεύσιμοι. Συχνά, για παράδειγμα, δεν συνειδητοποιούμε ότι εκτός από φυσική (ξυλοδαρμός, περιορισμός στο σπίτι, στέρηση τροφής) ή σεξουαλική (βιασμός, μακροχρόνια κακοποίηση) η βία κατά των γυναικών μπορεί να είναι ψυχολογική (απειλές, προσβολές, εκφοβισμός) ή, απλά, οικονομική (είναι άραγε τυχαίο που η πλειοψηφία των εργαζομένων στις «μονάδες μαύρης εργασίας», τα γνωστά sweatshops, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα, είναι γυναίκες;).Η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη μορφή βίας κατά των γυναικών ακούει σήμερα στο όνομα «παγκόσμια βιομηχανία του σεξ», όχι μόνο επειδή οι πιο φτωχές και κοινωνικά παραγκωνισμένες γυναίκες εργάζονται σε αυτήν, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο προβάλει διαστρεβλωμένες εικόνες του γυναικείου σώματος και της ερωτικής πράξης.
Έρευνα
Τρεις στις δέκα Ελληνίδες έχουν ζήσει τον εφιάλτη του ξυλοδαρμού από τον σύντροφό τουςέστω και μία φορά στη ζωή τους. Ένας εφιάλτης που, για αρκετές γυναίκες, έχει μετατραπεί σε καθημερινή κόλαση τον τελευταίο χρόνο. Αρνητικοί πρωταγωνιστές- συνήθως- άνεργοι άνδρες λίγο μετά την ηλικία των 40, άνδρες με έντονο εργασιακό στρες , με πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και με «κουρεμμένη» σεξουαλική δραστηριότητα, καθ’ ομολογίαν των συντρόφων τους που απάντησαν σε τηλεφωνική έρευνα.Η πρωτόγνωρη αυτή καταγραφή περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης - άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα - προέκυψε μέσα από ανώνυμη, δειγματοληπτική έρευνα που διενεργήθηκε απότην Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο.
Η έρευνα, με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης και το Μνημόνιο», παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Σεξουαλικής Υγείας PASSM στο Ντουμπάι, και καταδεικνύει ότι τα κρούσματα βίας, με θύματα κυρίως γυναίκες, είναι αυξημένα κατά 47% τον τελευταίο χρόνο.Τί έδειξε η έρευνα:

  • Τα κρούσματα βίας (σωματικής, σεξουαλικής, λεκτικής) έχουν αυξηθεί κατά 47% τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, με μια στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.
  • Όσον αφορά στη μορφή βίας που εκδηλώνουν οι άνδρες, είναι: λεκτική (72%), οικονομικός εκβιασμός (59%), σεξουαλική ταπείνωση (55%), ξυλοδαρμοί (23%), βιασμοί (18%),πρόκληση τραυμάτων (8%).
  • Σχετικά με την οικονομικό «προφίλ»των ανδρών που εκδήλωσαν βία έναντι των συντρόφων τους, το 44% ήταν άνεργοι, το 39% σε κακή οικονομική κατάσταση και μόνο το 17% ήταν εύρωστοι οικονομικά.
  • Παράλληλα με την αύξηση της σεξουαλικής και σωματικής βίας, τον τελευταίο χρόνο της ύφεσης και του μνημονίου μειώθηκε δραματικά η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, κατά 34%.
  • Το μνημόνιο έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών: πάρα πολύ (39%), αρκετά (30%), καθόλου (31%).
  • Τα συνηθέστερα συναισθήματα που αναφέρουν οι άνδρες: ανασφάλεια (61%), θυμός (50%), απογοήτευση (35%), φόβος (19%), αντίδραση (18%), θλίψη (8%) και ελπίδα (7%).

Ιnfo
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 για την παροχή άμεσης ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας σε γυναίκες - θύματα βίας, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.  
Αποτελεί υπηρεσία πρώτης γραμμής και εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο των δομών της Γραμματείας: 14 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών στις πρωτεύουσες των Περιφερειών και τον Πειραιά, 25 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και 19 Ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε συνεργασία με μεγάλους Δήμους της χώρας, 2 Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Λέσβος
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται ή απειλούνται από αυτή, λειτουργεί από τον Απρίλιο (2013) το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στη Μυτιλήνη, στην οδό Παπαδιαμάντη 2 - Χρυσομαλλούσα. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Μυτιλήνης, παρέχει κατεξοχήν υπηρεσίες πρώτης γραμμής και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις. Οι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν σε ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου. Παράλληλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο δύναται να παρέχει πληροφόρηση σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας καθώς και σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής

Η βία και η κακοποίηση γυναικών έχουν πάρει διαστάσεις μάστιγας που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς.Ι διαίτερα στα χωριά της Λέσβου και στις κλειστές κοινωνίες  υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν.  Αςπάψουν να σιωπούν. Η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τον Νόμο. Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Μας αφορά όλους!

Μοιράσου το άρθρο!