Skip to main content
|

Εκπαιδευτική Επίσκεψη σχολείων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω του Προγράμματος Erasmus+: Η βιοποικιλότητα της Λέσβου και η σημασία των επικονιαστών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πραγματοποίησαν μαθητές/τριες από 3 σχολεία στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος συνεργασίας ERASMUS+. 

Οι μαθητές/τριες του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης με τη συνοδεία καθηγητών/τριων τους όπως και συνάδελφοι τους από την Τσεχία και τη Νορβηγία, επισκέφθηκαν αρχικά το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Τμήματος Γεωγραφίας, όπου η καθηγήτρια Θεοδώρα Πετανίδου με τους συνεργάτες της, τους μίλησαν για την αξία των επικονιαστών στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο, και τους παρουσίασαν τη Μελισσοθήκη του Αιγαίου, που περιλαμβάνει περίπου 200.000 έντομα επικονιαστές (κυρίως άγριες μέλισσες, αλλά και σφήκες, μύγες, σκαθάρια, και πεταλούδες) και έχουν συλλεγεί συστηματικά στην περιοχή του νησιωτικού Αιγαίου, ίσως το θερμότερο σημείο βιοποικιλότητας του κόσμου.

Στη συνέχεια ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας έκανε μια παρουσίαση στα παιδιά για τη φύση της Λέσβου, τα είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στο νησί και τις απειλές που δέχονται. Το νησί της Λέσβου λόγω γεωγραφικής θέσης γεωλογικού υποβάθρου, ανάγλυφου και μεγέθους είναι όχι μόνο σταυροδρόμι πολιτισμών αλλά εμφανίζει και ένα ιδιαίτερο πλούτο σε είδη πανίδας με βιογεωγραφική προέλευση και από τις τρεις ηπείρους στα όρια των οποίων βρίσκεται.  Υπολογίζεται ότι η χλωρίδα της Λέσβου περιλαμβάνει περισσότερες από 1500 φυτικές ταξινομικές μονάδες (taxa) ενώ η Κρήτη που είναι 5,5 φορές μεγαλύτερη έχει περίπου 1800 είδη, ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περίπου 330 είδη πουλιών στη Λέσβο από τα 450 που έχουν καταγραφεί σε όλη την Ελλάδα.



Η Λέσβος βρίσκεται στην πρώτη θέση με τους περισσότερους και μεγαλύτερος υγροτόπους από όλα τα νησιά του Αιγαίου, υγρότοποι που συμβάλουν στη διατήρηση σημαντικών οικολογικών διαδικασιών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, των εδαφών, και των τοπίων μοναδικής αισθητικής αξίας. Όπως πολύ καλά ξέρουμε στη Λέσβο το πλούσιο φυσικό περιβάλλον δίνει ευκαιρίες οικοτουριστικής ανάπτυξης (Απολιθωμένο δάσος και birdwatching), συμβάλει στην επιστημονική έρευνα και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και πόρων των οποίων η αξία δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί.

Ιδρυτικός στόχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η προαγωγή της ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη εθνική και διεθνή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική για την επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» η δημιουργία και υποστήριξη πρωτοβουλιών της ακαδημαϊκής κοινότητας και η διασύνδεση τους με την τοπική κοινωνία των νησιών του Αιγαίου.


Επιτροπή Πράσινο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις