Skip to main content
|

Πάμε να βοηθήσουμε τον μικρό παράδεισο με εικόνες και χρώμα στα Χύδηρα Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η Ραλλού Γδοντέλη, υπηρετεί την εκπαίδευση στο μικρό ορεινό χωριό της Λέσβου, στα Χύδηρα από το 2019. Το σχολείο λειτουργεί ως 2θεσιο με ολοήμερο τμήμα. Η Ραλλού επιθυμεί να δημιουργήσουν στο Δημοτικό Σχολείο, Σχολική Βιβλιοθήκη και να γεμίσει το μικρό τους σχολείο με χρώμα και εικόνες.   

«Με δικά μου έξοδα έχω αρχίσει να ασχολούμαι με τον εξωτερικό καλλωπισμό του χώρου, δίνοντας λίγο χρώμα και ζωντάνια στους τοίχους.  

Όνειρο μου, είναι να φτιάξω σε μια κενή αίθουσα τη σχολική βιβλιοθήκη του σχολείου… Έναν χώρο που θα ανοίγει μέσω των βιβλίων ένα παράθυρο σε αυτά τα παιδιά όπου ζουν μακριά από ερεθίσματα και ευκολίες». Μας είπε η Ραλλού. Και συνεχίζει: «Έχω συγκεντρώσει κάποια βιβλία από διάφορες  οργανώσεις. Είναι γύρω στα 60. Θέλουμε να γεμίσουμε την κενή αίθουσα με χρώμα, γι’ αυτό κάθε προσφορά στο σχολείο μας είναι πολύτιμη για εμάς».


Το χωριό Χύδηρα Λέσβου βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. και απέχει 75 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το ρήμα χέω+ύδωρ, που σημαίνει  «τρεχούμενα νερά», τα οποία ο επισκέπτης όταν βρεθεί στο χωριό τα βλέπει παντού. Ιστορικά, το 1462 οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Χύδηρα μαζί με όλο το νησί και παρά την απελευθέρωση του το 1912, τα Χύδηρα παρέμειναν για πολλά χρόνια ένα ορεινό απομονωμένο χωριό χωρίς οδική πρόσβαση και επικοινωνία με το υπόλοιπο νησί. Το χωριό έχει 711 κατοίκους σύμφωνα πάντα με την  απογραφή 2021 και οι περισσότεροι είναι στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι.


Τα Χύδηρα είναι όμως και η γενέτειρα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη ο οποίος γεννήθηκε το 1853 και διέπρεψε παγκοσμίως. Σήμερα στο χωριό μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης, που δημιουργήθηκε για την  ανάδειξη της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του χωριού ως πατρίδας του καλλιτέχνη. «Το σπίτι του ζωγράφου ήταν ένα πέτρινο κτίριο με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης. Ήταν από χρόνια ακατοίκητο. Διευκρινίζεται ότι το σημερινό μουσείο στεγάζεται σε άλλο οίκημα σε κεντρικό σημείο του χωριού, ενώ το πατρικό σπίτι του ζωγράφου βρίσκεται σε άλλο σημείο». Απόσπασμα από την αναφορά του εκπαιδευτικού Σάκη Παπαδημητρίου που υπηρέτησε στο δημοτικό σχολείο τη δεκαετία του ’70  https://jakobides-digital-museum.gr/el/dimosiefseis/128-chidira.html .  «Ο γράφων με τη βοήθεια των μεγάλων παιδιών τοποθέτησε την πινακίδα που έγραφε: ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΥΤΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. Τα παιδιά από κάτω ζητωκραύγαζαν ενθουσιασμένα και χειροκροτούσαν. Τα προσωπάκια τους έλαμπαν από χαρά. Μας έδιναν την εντύπωση ότι απόκτησαν κάτι πολύ καλό και συνάμα ότι κάτι σπουδαίο έγινε στο μικρό απομακρυσμένο χωριό τους. Την εικόνα εκείνη την έχουμε στη μνήμη μας. Τη φρεσκάραμε με κάποιους μαθητές μας όταν ανταμώσαμε στα εγκαίνια του μοναδικού μας ΜΟΥΣΕΙΟΥ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ». –Του Σάκη Παπαδημητρίου.

 

Το Δημοτικό Σχολείο κατασκευάστηκε το 1932

Απόσπασμα από το βιβλίο του  Δημ Μ. Μπούμπα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: Το σχολικό κτίριο που στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο των Χιδήρων, ξεχωρίζει για την απλή αρχιτεκτονική γραμμή, τη λιτή εξωτερική διακόσμηση, με τα προπύλαια και τη λειτουργική εσωτερική του διακόσμηση. Είναι χτισμένο σε δύσβατο σημείο, ενός πραγματικά απομακρυσμένου χωριού ”Για τις εργασίες αποπεράτωσής του συνέβαλε οικονομικά το ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 34.000δρχ. μετά την επίσκεψη του Γεωργίου Παπανδρέου τον Αύγουστο του 1932 που φιλοξενήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Μανόλη Στεφάνου’.

 

 

Λίστα με κάποιες από τις ανάγκες του Σχολείου:

Μοκέτα, μαξιλάρες, πουφ, τραπέζια ανάγνωσης, ράφια, ραφιέρα.

 

«… Όταν μπαίνω στην άδεια αίθουσα είναι λες και βλέπω μπροστά μου τη βιβλιοθήκη μας. Ένας χώρος που θα «εγκλωβίζει» γλυκά τα παιδιά,  που δε θα θέλουν ούτε την αίθουσα να αποχωριστούν, ούτε τα βιβλία τους..». Τελειώνει η Ραλλού.

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΥΔΗΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ. Οποιαδήποτε προσφορά, εκτός των αναγκών που σας κοινοποιήσαμε, είναι 100% ευπρόσδεκτη.  Όποιος/α επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με το Δημοτικό Σχολείο και την Ραλλού Γδοντέλη 2253051390. 

 

Φέτος,  ας γίνουμε όλοι συνοδοιπόροι στο ταξίδι της γνώσης. Μπορούμε να γίνουμε πρότυπα για τα παιδιά μας. Και να αναδείξουμε όλοι μαζί τα μικρά μας σχολεία… Οδηγοί μας; Οι ίδιοι οι Εκπαιδευτικοί…

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία