Ξεχώρισε από τις 85.000 περίπου συμμετοχές... Με καταγωγή από τη Λέσβο
Ξεχώρισε από τις 85.000 περίπου συμμετοχές
Μια καταπληκτική ιδέα ενός 10χρονου Ελληνόπουλου από το Σίδνεϊ, με καταγωγή από τη Λέσβο, για να σωθεί η γλώσσα μας
Τον βράβευσε πάνελ με τους διευθύνοντες σύμβουλους της Microsoft, Westpac, Singularity U κ.α.!
Η ιδέα του Jonathan Loukas για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην επόμενη γενιά κέρδισε ένα από τα εφτά βραβεία στον διαγωνισμό νέων «Westpac Youth Impact Challenge»
Το δεκάχρονο Eλληνόπουλο από το Σίδνεϊ, ο Jonathan Loukas, είχε ήδη μία αποδοτική «επαγγελματική» συμφωνία με τη γιαγιά του Χριστίνα Ράλλη με καταγωγή από το Μεσότοπο, όταν ανακοινώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός «Westpac Youth Impact Challenge» τον Μάιο.
Η γιαγιά του, που κάθε χρόνο έρχεται με το σύζυγό της στην Ελλάδα, στον χωριό της καταγωγής της και που φέτος δεν τα κατάφεραν λόγω κορωναϊού, τον βοηθούσε με τα μαθήματα των Ελληνικών, και εκείνος με τη σειρά του, της μάθαινε πώς να χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Περνούσαν καλά μαζί, αλλά μάθαιναν κιόλας! Γιατί, λοιπόν, σκέφτηκε ο Jonathan, να μην γίνει μια παρόμοια ανταλλαγή γνώσεων και στο πλαίσιο της κοινωνίας; Μια δωρεάν ανταλλαγή επιμορφωτικών μαθημάτων μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων στις πολυεθνικές κοινότητες της Αυστραλίας;
Η εκπληκτική αυτή ιδέα του Jonathan Loukas για το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα ζωντανή στην επόμενη γενιά, αλλά και κάθε κοινοτική γλώσσα, ξεχώρισε από τις 85.000 περίπου συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Mια πρωτοποριακή αλλά και συγχρόνως εφαρμόσιμη και τρυφερή ιδέα που θα φέρει τα νέα παιδιά κοντά στους ηλικιωμένους.
«Οι κοινοτικές γλώσσες πεθαίνουν τόσο γρήγορα και πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα» είπε ο μικρός Jonathan όταν υπέβαλλε την πρότασή του. «Πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον και μαζί να διατηρήσουμε αυτές τις γλώσσες αγκαλιάζοντας τις πολυεθνικές κοινότητες».
Μπορεί το κίνητρό του στην αρχή να ήταν το βραβείο του διαγωνισμού, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μας λέει η μητέρα του Μαρία Ράλλη, η οποία για πολλά χρόνια είχε έρθει στην Ελλάδα διδάσκοντας μάλιστα αγγλικά τα ελληνόπουλα και διατηρεί πολύ θερμή τη σκέψη της για την πατρίδα, αλλά καθώς η ιδέα του εξελισσόταν σε κάτι μεγαλύτερο, ο Jonathan άρχισε να ενθουσιάζεται.
«Φαντάζεσαι να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής και συνεργασίας μεταξύ των παιδιών και ηλικιωμένων σε όλη την Αυστραλία;» είχε ρωτήσει με ενθουσιασμό τη μητέρα του, Μαρία Ράλλη.
Η επιλογή των επτά νικητών από όλη την Αυστραλία, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Οι μαθητές, όπως και ο Jonathan, έπρεπε να αναπτύξουν τις προτάσεις τους μπροστά σε ένα πάνελ με τους διευθύνοντες σύμβουλους της Microsoft, Westpac, Singularity U!
Την ημέρα δε που είχε οριστεί η ακρόαση για να αποφασίσουν τους νικητές, ήταν και τα γενέθλια του Jonathan.
«Αυτή η εμπειρία τον έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση γιατί τα έκανε όλος μόνος του» μας λέει η μητέρα του, Μαρία Ράλλη. «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για εκείνον και, κυρίως, η γιαγιά του Χριστίνα!»
Ο διαγωνισμός «Westpac Youth Impact Challenge» που απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές της Αυστραλίας -από την Α’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου- ζητούσε από τους νέους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, δίνοντας λύσεις για κοινωνικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες της Αυστραλίας.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την κοινωνική επιχείρηση Fiftysix Creations, σε συνεργασία με τη Westpac, και το Davidson Institute. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.youthimpactchallenge.com.au.
Ευχόμαστε τα καλύτερα στον μικρό μας φίλο Jonathan και στην οικογένειά του την οποία γνωρίζουμε καλά από τις επισκέψεις της στη Λέσβο κι ελπίζουμε να ανταμώσουμε και φέτος με τους περισσότερους, στο νησί, ελπίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν εκλείψει. Παράλληλα προσκαλούμε τους αυτοδιοικητικούς μας φορείς, Περιφέρεια και δήμους, την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και γενικότερα όλους τους σχετικούς φορείς να εκπονήσουν ένα σχέδιο ενίσχυσης της βελτίωσης της σχέσης της ομογένειας με τον τόπο καταγωγής τους και ειδικά με τα παιδιά τρίτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουν επαφή με την Ελλάδα κ το νησί μας...
Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ)