«Καινοτόμα προσέγγιση» της παραβατικότητας των ανηλίκων, «δηλώνει αλλαγή οπτικής απέναντι στο θέμα»
Στην εξειδίκευση των πρωτοβουλιών και των πολιτικών που απαρτίζουν την Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων προχώρησαν νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, οι συναρμόδιοι υπουργοί, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Τη συνέντευξη Τύπου, συντόνισε ο υφυπουργός παρα τώ πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση «επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια».
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, χαρακτήρισε την Εθνική Στρατηγική έναν «οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου φαινομένου», ο οποίος «συνδυάζει τη μελέτη και την αντιμετώπιση της βίας με αυτή της παραβατικότητας, διότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία». «Μιλάμε, όμως, για παιδιά και χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους με ευαισθησία, με σεβασμό στα δικαιώματα τους και με έμφαση στις υποχρεώσεις που έχουν».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάσω Αρτινοπούλου, χαρακτήρισε τη Στρατηγική «καινοτόμα προσέγγιση», η οποία «δηλώνει την αλλαγή οπτικής απέναντι στο θέμα», και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μία καλή πρακτική για τις χώρες του εξωτερικού. «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας οδηγός, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ευελπιστούμε να τύχει αυτό το έργο συστηματικής ανάγνωσης και το σπουδαιότερο, συστηματικής εφαρμογής», τόνισε.
Λαμβάνοντας τον λόγο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν». Και ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εργαλεία, όπως ο νόμος "Σπάσε τη σιωπή" και την πλατφόρμα "stopbullying". Επιπλέον, αναφέρθηκε σε επόμενα βήματα, όπως την εισαγωγή της διαμεσολάβησης στα σχολεία, την αποβολή εντός σχολείου, "εκτός σχολικής τάξης, εντός όμως σχολικής ζωής", καθώς επίσης και την πιλοτική εφαρμογή από το 2026 Τεχνικών Γυμνασίων. «Η αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων είναι μία κοινή μάχη γονέων, παιδιών, εκπαιδευτικών και βεβαίως, εμείς, ως υποστηρικτές με τα θεσμικά εργαλεία που θα πρέπει να δώσουμε», τόνισε η κυρία Ζαχαράκη.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι η πρόληψη της βίας ξεκινά από την οικογένεια, και χαρακτήρισε την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής ως «αναγκαία δουλειά». «Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα διυπουργικά, ξέροντας ποιοι είναι οι στόχοι μας», σημείωσε.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία. Πρέπει να είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας». Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, παρουσίασε το Kids Wallet, «ένα ισχυρό εργαλείο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο», όπως είπε και προσέθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην αυτονομία. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να τα καθοδηγήσουμε και να τα προστατεύσουμε, όχι να τα ελέγχουμε απόλυτα».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε «καινοτομία» τις πρωτοβουλίες που εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων. «Ο αθλητισμός είναι κρίσιμος και αναγκαίος κρίκος στην προσπάθεια αυτή και θα πρέπει ως Πολιτεία να το αναδείξουμε», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι οι αθλητές στη χώρα μας, έχοντας δελτίο, είναι 412.329 και όσο διευρύνεται η συμμετοχή είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα η ποσοτικοποίηση της βίας στους δείκτες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι η βία καταλήγει στην πόρτα της Αστυνομίας για διαχείριση υπό δύσκολες συνθήκες και αυτό απαιτεί εξειδικευμένη διαχείρισης, συνεχή προσαρμογή και ενίσχυση των εργαλείων πολιτικής που διαθέτει. «Να εντείνουμε τις δράσεις μας, αξιοποιώντας όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο τίθεται από την Εθνική Στρατηγική. Είναι ένα βαθιά κοινωνικό θέμα και χρειάζεται μία βαθιά και σε έκταση στρατηγική, που θα απαντήσει στο πρόβλημα καλύτερα».
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος στάθηκε στα αναμορφωτικά μέτρα που μπορούν «να βοηθήσουν τα παιδιά να μετατρέψουν τον θυμό και την οργή τους σε κάτι πολύ παραγωγικό, είτε στον αθλητισμό, είτε στον πολιτισμό, είτε στην εργασία». Ανακοίνωσε, δε, ότι αναμένεται να ανακοινωθεί από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού, Λινά Μενδώνη, η δυνατότητα παροχής κοινοφελούς εργασίας σε πολιτιστικές δραστηριότητες.
Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αρμόδιος για την Ψυχική Υγεία, επισήμανε ότι σκοπός των παρεμβάσεων που εντάσσονται στη Στρατηγική είναι η δημιουργία ενός δικτύου, που θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα, είχε παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αθηνά Καστρινάκη